Jenkan tahti

Kaikki blogit puheenaiheesta Marjat

Erittäin hienoja suomalaisia oliiveja!

Oliivien ja aronioiden samankaltaisuuksien innostamana tein taannoin kreikkalaisen salaatin, johon laitoin aronioita oliivien sijaan. Sopivat hyvin.


Mutta en lopettanut tähän. Laitoin lasipurkkiin aronioita ja sekaan hieman vettä, runsaasti oliiviöljyä ja joltisestikin suolaa. Nyt vajaan kahden viikon päästä maistoin tulosta lounaan lisukkeena. Maun voi olettaa vielä tasaantuvan pitemmän säityksen aikana. 


Voin vain kehoittaa kokeilemaan itse. 

Napakymppi: Kardemumma ja marjat

Kardemumman maku sopii loistavasti yhteen marjojen kanssa. Asia kirkastui minulle harvinaisen hyvin tänä kesänä, kun maistoin Kolmen kaverin kardemummalla maustettua mustikkajäätelöä. Kardemumman ja mustikan yhdistelmä tuo mieleen pullataikinaan tehdyn mustikkapiirakan.

Viime aikoina olenkin heittänyt kardemummaa marjojen ja maustamattoman jogurtin sekaan aamiaisella. Kardemummaa kannattaa kokeilla mausteeksi myös marja- tai raparperipiirakan pohjaan tai muffinitaikinaan.

Saskatoon voittaa mustikan

Saskatoon marjoo terttunsa marjat kovin eriaikaisesti. Napsin marjoja näinä viikkoina aina ohi kulkiessani .

 "Kuumennettaessa marjan mausta tulee mantelimainen ja joku onkin ihmetellyt syödessään, onko marjapiirakkaan lisätty Amaretto-mantelilikööriä." 

Punainen tuomi

Punainen tuomi

Tuomen marja on musta. Sitä käytetään ravinnoksi laajalti Venäjällä ja sukukansojen mailla.

Karamas-Pel'gan udmurttikylässä viime elokuussa mummot taittoivat meille joistakin puutarhapuista oksia, joissa oli paljon punaisia marjoja. Marja oli kuulemma gord l'öm elikkä punainen tuomi.

Sen marjat olivat melko hyvänmakuisia, tuomenmarjan ja punaherukan tapaisia, ei erityisen happamia, mutta hieman tanniinisen tuntuisia. Niissä oli sisällä yksi isohko kivi, kuten tuomessa.

Karvamansikka

Karvamansikka = боры

 

Udmurtian ahoilla kasvaa paljon mansikoita, kahta lajia. Toinen on meidän ahomansikka (Fragaria vesca), toinen tietokirjojen mukaan karvamansikka (Fragaria viridis). En ole sitä Suomessa koskaa nähnyt, vaikka paljon liikun erilaisissa maastoissa. Suomessa se onkin uhanalainen ja kasvaa kuulemma vain Ahvenanmaalla.

Julkaise syötteitä