Jenkan tahti

Kaikki blogit puheenaiheesta Politiikka

Raidalliset 1: Ihminen

Potentiaalinen puolue Raidalliset popu määrittelee ihmisen laadun näin: 


Perinnöllisyyden tuottama temperamentti + elämänkokemusten tuottama persoonallisuus.

 

Liike Nyt ”arvot”

Politiikka on paljolti ei-yhteisten  arvojen tuottamien suunnitelmien sovittelua. On hienoa, että poliittinen liike yrittää ilmaista arvojaan/periaatteitaan, Liike Nyt on valitettavasti formuloinut arvonsa käsitteellisenä roskana, kuva 1.

Pelkään pahoin, että liikkeen tulevaisuudessa tuottamat tekstit, ”tiekartta”, ohjelma tms. tulevat  olemaan samanlaista käsitteellistä höpöä.

 

Holmströmin vertailuharha

Ns. taloustieteen ns. nobelisti Bengt Holmström, nykyisin kaikkien asioiden asiantuntija, ottaa Kopernikuksen maailmakuvan muutoksen vertailukohdakseen, kuva, väittäessään taloustieteen merkittävää roolia sen oikoessa terveen järjen näkemyksiä.

Unohdetun kansan siivellä

Veikko Vennamo (1913-1997) loi käsitteen unohdettu kansa, toimi omien sanojensa mukaan unohdetun kansan puolesta, ja monen mielestä hän ratsasti unohdetun kansan siivellä. Tästä populismin merkkimiehestä on nyt tehty ensimmäinen poliittinen elämäkerta (Aarni Virtanen: Vennamo - Mies ja hänen puolueensa, Art House 2018).

Mikä voisi olla paras moraalisen integriteetin suomenkielinen vastine?

Moral integrity tai lyhyemmin integrity on käsite, jolle ei oikein ole kunnon vastinetta suomenkielessä. Tämä on mielestäni harmi, sillä haluaisin sen periaatteena nousevan nykyistä suurempaan arvoon tässä ajassa. Kun joku asia on vaikeasti hahmotettavissa ilman selkeää ymmärrystä sisällöstä, vaikeuttaa se samalla keskustelua huomattavasti.

Mies kuin avoin kirja

Joskus on hyvä rääkätä itseään kunnolla, jotta jaksaa sitten kun varsinainen kilpailukausi alkaa. Peruskuntoa ryhdyin vahvistamaan lukemalla Paavo Väyrysen pikakirjan (Eihän tässä näin pitänyt käydä, Paasilinna 2016).

Luin Väyrystä sivu sivulta niin, että lopulta olin hämärän rajamailla. Kalkkiviivoille punnersin pelkällä tahdonvoimalla vain huomatakseni, että kun kirja loppui, jäljellä oli vielä kymmeniä sivuja liitteitä.

Outoja yhteensattumia

Yhdysvaltain 35. presidentti, John F Kennedy teloitettiin julkisesti tasan 52 v sitten, 22.11.1963. Tapaukseen liittyy lukuisia epäselviä, outoja piirteitä. Virallisesti yksi henkilö nimettiin syylliseksi, mutta häntä ei ehditty saada oikeuden eteen tutkittavaksi ja (mahdollisesti) tuomittavaksi. Monet epäilevät ettei hän ollut syyllinen ensinkään, vaan ainoastaan lavastettu sellaiseksi, laajemman salaliiton peittelemiseksi. Oli miten oli, muutakin erikoista nousee esiin kun vertaa Kennedyn murhaa esim hänen varhaisemman virkaveljensä, Abraham Lincolnin tapaukseen.

Hertta Kuusinen - kiehtova kommunisti

Hertta Kuusinen (1904-1974) kuuluu niihin suomalaisiin, joista emme eroon pääse. Sotien jälkeisen Suomen karismaattisin kommunisti kiehtoo vuodesta toiseen niin tutkijoita kuin taiteilijoita.

Kuka oli Hertta Kuusinen? Hän oli aatteen nainen ja liikkeen palveluksessa koko ikänsä, maanpetturina tuomittu kommunisti, josta tuli kansanedustaja ja ministeri.

Hertan yksityiselämä on viime vuosina herättänyt enemmän kiinnostusta kuin hänen poliittinen toimintansa. Suhteet Tuure Leheniin, Yrjö Leinoon ja Olavi Paavolaiseen on ruodittu moneen kertaan.

Twiittini a-studioon

Twiittasin A-studion löysään keskusteluun täällä esiintuomiani asioita, kuva

Suomen pseudaalinen älymystö

Koskahan Suomen poliittis-hallinnollinen pseudoälymystö oppisi ymmärtämään, mistä näissä kuvissa on kyse?  

Entä ns. taloustieteilijät? Miksi vaikenevat kun pseodoälymystö puhuu roskaa?

Kansainväliset kilpailukykyvertailut tarkastelevat vain maiden yleistä potentiaalia edistää yritysten kilpailukykyä, siis kyse on panoksista, ei tuloksista.

 

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä