*

Jenkan tahti

Kasvisruokapäivä: Sellerikeitto

  • Sinihomejuusto täydentää sellerikeittoa.
    Sinihomejuusto täydentää sellerikeittoa.

Pikkujoulukauden herkuttelujen keskellä pehmeä kasviskeitto tulee välillä todella tarpeeseen. Moni ehkä vierastaa selleriä, mutta itse pidän siitä kovasti – sekä juuri- että varsiselleristä. 

 

Selleri on olennainen osa kaikenlaisten patojen ja keittojen kasvispohjaa. Kypsyessään sellerin maku pehmenee. Itse voin kyllä rouskuttaa varsiselleriä ihan sellaisenaankin salaatin seassa. Sen verran tuju maku kuitenkin on, että liikaa sitä ei kannata raakana salaatteihinkaan lisätä.

 

Olen vuosien mittaan törmännyt useampaankin juurisellerikeiton ohjeeseen, mutta jostain syystä en ole saanut aikaiseksi ajatuksella kokeilla tuota ruokalajia (muuten olen kyllä juuriselleriä keitoissa hyödyntänyt). Nyt on sekin puute korjattu. Käytin reseptin inspiraationa Maku.fi-sivustolta löytämääni reseptiä. Sinihomejuusto antaa sellerikeitolle kermaisuutta, mutta hyvältä se maistuu ilmankin. Osan kasvisliemestä voi korvata valkoviinillä, jos talossa sattuu sellaista olemaan. Kermaa tai ranskankermaa voi vähän lurauttaa sekaan lopuksi, jos se hyvältä tuntuu.

 

Sellerikeitto


n. 500 g juuriselleriä (kuorittuna n. 400 g)

1 keskikokoinen sipuli

muutama peruna

pari valkosipulinkynttä

rakuunaa

mustapippuria

n. 5 dl kasvislientä (tai tarvittava määrä)

n. 125 g sinihomejuustoa

 

Kuori ja pilko kasvikset. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä kattilassa, lisää joukkoon rakuuna ja pippuri. Lisää sekaan sellerikuutiot ja kääntele hetki. Lisää lopuksi perunat ja kasvislientä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä noin 20 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä (aika riippuu siitä, miten pieneksi olet ainekset paloitellut). 

 

Soseuta keitto esimerkiksi sauvasekoittimella ja murusta joukkoon sinihomejuusto. Sekoittele, kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi suolaa, jos tarvis.

 

Tarjoa esimerkiksi paahdetun ruisleivän kera.

 

Lisää kasvisreseptejäni täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitokset ohjeesta, menee käyttöön. Tosin yhdelle usein käyvälle ruokavieraalle ei käy allergiasyistä sinihomejuusto, joten sitä olen korvannut monessa keitoksessa ja paistoksessa vuohenjuustolla tai parmesaanilla, joissa niissäkin on makua.

Vaikkapa punajuuripaistokseen vuohenjuusto käy yhtä hyvin, joskaan makuasioista ei käy kiisteleminen.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kyllä varmasti nuo mainitsemasi juustovaihtoehdot sopivat tähän yhtä hyvin. Ja, kuten todettu, juustoa ei välttämättä tarvitse lainkaan. Sen sijaan voi vaikka laittaa lorauksen sitä kermaa. Pääsee ainakin sellerin maku vielä enemmän oikeuksiinsa :)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Mitä kermoihin tulee,niin eri tavoin valmiiksi maustettuja ruokakermojahan löytyy pilvin pimein.En eppäile,ettetekö sitä tietäiskin.Tässä vanhoilla eläkepäivilläni ole huomannut,että niistä saa,just semmosen pienen sopivan lisän,makujen viimeistelyssä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juu, selleri on hyvää, vaikka ei ihan kasvispihveinä niin vaikkapa perunamuusin joukkoon, taikka selleripyreenä paistin keralle.

Varsiselleristä ei ole niin väliksi muuksi kuin nesteen poistajaksi :) Mutta kuten sanottu, makuasioista ei kannata kiistellä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset