*

Jenkan tahti

Kasvisruokapäivä: suppisrisotto

  • Kuivatuista suppilovahveroista syntyy maukas risotto.
    Kuivatuista suppilovahveroista syntyy maukas risotto.

 Mielestäni sienet sopivat risottoon kuin nenä päähän. Kuivattuja suppilovahveroita on kaapissa vielä runsaasti jäljellä, joten niistä on mukava kokkailla pitkin talvea.

 

Eri sienilajit toimivat risotossa yhdessä sulassa sovussa, mutta kyllä pelkistä suppilovahveroistakin saa oikein maukasta kasvisruokaa. Jos haluaa nähdä vähän vaivaa, voi lisäksi paistaa pannulla joitain toisia sieniä (esimerkiksi ihan tavallisia tuoreita herkkusieniä) ja heittää ne myös risoton sekaan.

 

Kuivattujen sienten kanssa voi toimia eri tavoin: ne voi liottaa kuumaan vesitilkkaan erikseen tai laittaa suoraan kuuman kasvis- tai kanaliemen sekaan. Joka tapauksessa sienet kannattaa liottaa, että ne “heräävät eloon”. Jos haluaa, sieniä voi hieman murskata ennen nesteeseen lisäämistä, tai jopa jauhaa ihan pieneksi, jos siltä tuntuu. Sienten liotusveden voi käyttää risottoon tai olla käyttämättä. Minä tykkään käyttää sen, sillä liemi antaa vain lisää sienten makua ruokaan.

 

Minä tein risoton kanaliemeen, sillä en ole “puristi” kasvisruoan suhteen. Yhtä hyvin käy kasvisliemi. Jos valkoviinä käyttää, se kannattaa lisätä ensimmäisenä. Jos viinin jättää pois, sitruunamehun rooli korostuu.

 

Reseptin ainesten määrät ovat suuntaa antavia; esimerkiksi nestettä tarvitsee joskus enemmän, joskus vähemmän.

 

Suppilovahveroristotto

(noin 3 annosta)

 

n. 2 dl kuivattuja suppilovahveroita + noin 2 dl kuumaa vettä

voita ja oliiviöljyä

1 sipuli

n. 2 dl risottoriisiä (esim. arborio)

tuoretta tai kuivattua timjamia

mustapippuria

(n. 1 dl valkoviiniä)

n. 5 dl kana- tai kasvislientä

nokare voita

kourallinen raastettua paremesaania tai pecorinoa

loraus sitruunamehua

(suolaa)

 

Liota sieniä hetki kuumassa vedessä. Kuullota pilkottu sipuli öljyn ja voin seoksessa kattilassa tai paistokasarissa. Lisää riisi ja sekoittele, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Mausta timjamilla ja mustapippurilla. Jos käytät valkoviiniä, lisää se ja sekoita, kunnes neste on imeytynyt. Lisää sitten sienet liemineen ja sekoita taas, kunnes neste imeytyy riisiin. Jatka kasvis- tai kanaliemellä: lisää aina kauhallinen kerrallaan ja sekoita, kunnes neste on imeytynyt. Jatka näin noin 15 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää (mutta kuitenkin hieman hampaisiin tuntuvaa). Risotto saa olla rakenteeltaan löysää. Lisää lopuksi voinokare, juusto ja sitruunamehu ja tarkista maku.

 

Ikävä kyllä risotto on sellainen ruokalaji, joka on parhaimmillaan juuri tehtynä. Seuraavana päivänä ei suppisrisottokaan ole enää parhaimmillaan. Ruokaa kannattaa siis pyrkiä tekemään vain saman päivän tarpeiksi kerrallaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos taas Jenni, nyt tuli viikon idea "ilmaiseen" ruokaan. Löytyy näet kaikkea muuta paitsi kuivaa valkoviiniä, mutta voihan sen suluissakin olevan jättää pois, ja vaikka lorauttaa soijaa.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Eipä kestä, kiva kuulla, että reseptit menevät käyttöön!

Juu, minäkin tein tuon ilman valkoviiniä. Ja "ilmainen" ruoka minullekin, kaikki ainekset olivat kaapissa.

Sitruunamehua ei kannata jättää pois varsinkaan silloin, jos viini jää pois, etteivät hapot häviä ruoasta ihan kokonaan :)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Hei, kiitos! Tätä tarvitsen ja tulostin. Pakkasessa on vielä yksi rasia herkullisia suppilovahveroita, joita sain ystävieni kerääminä. Olen tehnyt niistä munakkaita, jotka ovat olleet herkkujen herkkua nekin. Niihin olen käyttänyt hieman viiniä, mutta vain palanpainikkeena.

Tässä vaihtarilinkki: http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi/sh11_tiedostot/...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Enpäs olekaan kokeillut sienimunakasta, kiitos ideasta :)

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset