*

Jenkan tahti

Taatelikakku X 3

  • Taateli-suklaamuffinit vievät kielen mennessään.
    Taateli-suklaamuffinit vievät kielen mennessään.
  • Taatelikakkuun voi lorauttaa myös piimää.
    Taatelikakkuun voi lorauttaa myös piimää.

Mausteiset kahvikakut ovat meillä kuuluneet jouluun aina lapsuudestani lähtien. Erityisesti taatelikakku on joulun juttu. En ikinä tee taatelikakkua muutoin kuin jouluna, vaikka siitä kovasti pidänkin.

 

Tänä vuonna ajattelin kokeilla totutusta poikkeavia reseptejä. Taateli-suklaakakku on tuhti herkku, joka vie kielen mennessään. Kokeilin Yhteishyvän ruokalehdessä ollutta ohjetta, mutta teinkin kakkutaikinasta muffineita. Kivaa vaihtelua sekin!

 

Muffinien kuorrutus muistuttaa mokkapalojen kuorrutetta. Nämä muffinit todella ovat tuhtia tavaraa, joten kuorrutteen voi aivan hyvin jättää poiskin. Kuorrutetta tehdessä kannattaa varmistaa, että tomusokeria on tarpeeksi; muuten kuorrute ei ota jähmettyäkseen. Minä tein liian löysää kuorrutetta, mutta kun tarpeeksi jäähdytin jääkaapissa, niin kyllä se sitten jähmettyi. Ei siis mennyt kuin Strömsössä, vaikka kuorrutteen ohje onkin sieltä peräisin. Jos taateli-suklaataikinasta tekee kakun, voi kokeilla Yhteishyvän kuorruteohjetta: 0,5 dl kiehautettua kermaa ja 100 g suklaata sekoitetaan keskenään niin, että suklaa sulaa, ja sitten kuorrutus vain kaadetaan valmiin kakun päälle.

 

Taateli-piimäkakussa puolestaan yhdistyvät kaksi joulunajan kakkua: taatelikakku ja piimäkakku. Tämäkin ohje on Yhteishyvän ruokalehdestä, mutta korvasin viikuna-piimäkakun viikunat taateleilla. Kiva yhdistelmä!

 

Jaan tässä myös sen meidän perheen ihan perinteisen taatelikakkureseptin.

 

Perinteinen taatelikakku

 

1 pkt (200 tai 250g) taateleita

3 dl vettä

1,5 dl sokeria

200g voita

3 munaa

Kuivat aineet:

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 tl vaniliinisokeria

3,5 dl vehnäjauhoja

 

Keitä taatelit vedessä soseeksi ja jäähdytä seos. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jahoseos vaahtoon vuoron perään taatelisoseen kanssa. Kaada taikina voideltuun ja korrpujauhotettuun vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunti. (Kypsymistä kannattaa alkaa tarkkailla jo 45 minuutin kohdalla.)

 

 

Taateli-piimäkakku

(reseptin pohja Yhteishyvän Ruokamaailmasta)

 

1 pkt (200/250g) taateleita

n. 2 dl vettä

125g voita

1,5 dl sokeria

2 munaa

Kuivat aineet:

3,5 dl vehnäjauhoja

Inkivääriä, neilikkaa, kanelia ja kardemummaa 1 tl kutakin (tai 1 rkl piparkakkumaustetta)

1,5 tl soodaa

1 dl piimää

 

Keitä taatelit vedessä soseeksi ja anna jäähtyä. Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon kuivat aineet, taatelisose ja piimä. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (n.1,2 l) ja paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

 

Taateli-suklaamuffinit

 (Lähde: Ruokamaailma)

 

1 pkt (200/250g) taateleita

2 dl vettä

2 dl sokeria

0,5 dl omenamehua (tai rommia tai konjakkia)

200 g voita

100 g suklaata

3 munaa

Kuivat aineet:

3,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

 

Keitä taateleita vedessä sokerin kanssa keskilämmöllä välillä sekoittaen kunnes seos soseutuu. Ota pois liedeltä. Sekoita joukkoon mehu, rasva ja rouhittu suklaa. Anna jäähtyä.

Lisää munat taateliseokseen yksitellen vatkaten. Lisää yhdistetyt kuivat aineet. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes muffinit ovat kypsiä.

 

Kuorrutus:

(Lähde: Strömsö)

 

100–120 g tummaa suklaata

n. 150 g huoneenlämpöistä voita

150 g tomusokeria

 

Sulata suklaa ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää tomusokeria tarvittaessa. Pursota tai levitä kuorrute valmiiden muffineiden päälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Mitä tähän voisi enää lisätä? Onpa upea kuva ja herkulliselta näyttävä reseptiki perinteisestä taatelikakusta. Höysteenä oli monta muuta reseptiä pedantisti lähdeviitteineen, niin kuin olla pitääkin. Sitä minä vaan ihmettelen, että miten ehdit paneutua näin hienosti neuletöiden ohessa kaikkiin kokin ja leipurin taidonnäytteisiin. Jos sinulla ei ole vielä kotitalousopettajan tutkintoa, niin näillä näytöillä tutkinnon suorittaminen olisi sinulle läpihuutojuttu tai leipuritermein piisofkeikki :)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Herranjestas,

Missäs te asuittekaan,että vois tulla oven taakse norkoilemaan..noi muffinit etenkin,jos sais edes postiluukusta haistella..mä olin huomattavasti pienempi poika,kuin nyt,kun taatelikakkua ja piimäkakkuakin jo tehtiin.Saatoivat olla suomen eniten leivotut kakut tuossa nelkyt viiskyt vuotta sitten.Klassikoitahan ne jo on.Joulupöydässä ne oli ja kyllä niitä syötiin muulloinkin.Piimästä tehtiin sellainen,ainakin meilläpäin murutortuksi kutsuttu, uunipellin kokoinen ja sellainen viiden-kuuden sentin paksunen kakku..itseasiassa oikeastaan just tollanen muffinin kaltainen koostumus,mutta levynä..ei tainnu muffinit silloin olla vielä suomessa isommin muotia.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiitos, mie kokkeilen tuon homman, perästä kuuluu!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Perinteisestä taatelikakusta voisi sanoa että maukas, mehevä, ei tarvitse vispilääkään ja idioottivarma :)

Ovatkos nuo kuvassa näkyvät punaiset tavallisen kokoisia muffinsvuokia ja jos niin laskitko montako tuli?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

No hitsi kun laskin, mutten enää muista :) Mutta sellainen mielikuva että luokkaa 16 kpl niitä tuli. Ja juu, nuo ovat varmaan aika tavallisen kokoisia, sellaisia silikonisia muffinivuokia. Niitä oli 12 ja sen lisäksi sellaisia "keskikokoisia" vuokia tuli sen noin 4 kpl. Eli siis ei varsinaisesti isoja, muttei niitä pienimpiäkään vuokia...olipas selkeä selitys :D

Joka tapauksessa suht paljon noita tulee, varsinkin jos pieniä tekee.

Kannattaa muuten laittaa pari vuokaa päällekäin, jos paperisia käyttää, etteivät ihan levähdä uunissa...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No niinpä tietysti, ne vuoat näyttivätkin vähän paksuilta, olisihan sitä pitänyt tulla silikoni mieleen. Täytyypi kaupoissa vilkaista olisiko reitin lähellä pienempiä, jouluna saisi olla kun on muutakin.

Joka tapauksessa, kiitos ohjeesta, ja taidanpa upottaa keskelle punaisen kirsikan kun niitä löytyi astiakaapista - kukahan ne sinne oli lykännyt:)

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset