Jenkan tahti

Kasvisruokapäivä: Sisilialainen pesto

  • Sisilialainen pesto koostuu tomaatista ja manteleista.
    Sisilialainen pesto koostuu tomaatista ja manteleista.

Pesto alla Genovese lienee jo tuttu juttu suomalaisille, mutta tätä sisilialaista versiota on tuskin hirveän moni maistanut. Jos pestot ja pastaruoat ovat mieleen, suosittelen kokeilemaan!

 

Sisiliassa käytetään ylipäänsä runsaasti manteleita, ja tässä ruoassa ne toimittavat pinjansiementen virkaa. Basilikaa laitetaan myös sisilialaiseen pestoon, tosin sen voisi kuulemma korvata mintulla – sekin kovin tyypillinen sisilialainen juttu.

 

Sisilialaisen peston – nimeltään pesto alla Trapanese – perusainesosat ovat Wikipedian mukaan tomaatit, basilika, mantelit, valkosipuli, extra virgin -oliiviöljy, mustapippuri ja pecorino-juusto (voisi olettaa parmesaanin käyvän yhtä hyvin).

 

Brittikokki Nigella Lawson lisää omaan sisilialaiseen pestoonsa vaaleita rusinoita ja kapriksia sekä käyttää juuston sijaan anjovista. Kiinnostava versio! Anjoviksen käyttö voi kuulostaa erikoiselta, mutta itse asiassa anjovista käytetään usein suolan asemasta eri toten tomaattikastikkeissa, eikä ruoka maistu kalalle.

 

Wikipedian mukaan sisilialaista pestoa kuuluu syödä kierrepastan kanssa. Myös linguini tai spaghetti käyvät.

 

Lisäsin omaan pestooni Nigellan tavoin rusinoita ja kapriksia, koska niitä sattui olemaan minulla valmiina kaapissa, mutta pitäydyin juustossa, koska halusin tehdä kasvisruokaa. 

 

Hyväähän siitä tuli! Ensi kerralla kokeilen lisätä joukkoon myös aurinkokuivattuja tomaatteja korostamaan tomaatin makua.

 

Tarkkoja määriä on hankala antaa. Itse tein pestoa kahdelle hengelle (aika reilunkokoiset kaksi annosta). Pesto kyllä säilyy kylmässä pari päivää, mutta pastaa kannattaa tehdä sen verran, kun aikoo sillä kertaa syödä.

 

Pesto alla Trapanese

(kaksi reilua annosta)

 

10–15 kirsikkatomaattia

n. 25 g manteleita

pieni kourallinen parmesaania tai pecorinoa

loraus neitsytoliiviöljyä

kourallinen basilikanlehtiä

n. 10 vaaleaa rusinaa

n. 10 pientä kaprista

1 pieni valkosipulinkynsi

rouhittua mustapippuria

(suolaa, jos tarvis)

loraus pastan keitinvettä

 

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Seoksen paksuutta voit säädellä oliiviöljyn määrällä. Voit sekoittaa ainekset myös sauvasekoittimella tai morttelissa. Sekoita suolavedessä keitetyn pastan sekaan ja lorauta joukkoon myös hieman pastan keitinvettä. Viimeistele tuoreella basilikalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.