Jenkan tahti

Joulupöydän spesiaalit X 3

  • Värikäs joulusalaatti.
    Värikäs joulusalaatti.
  • Osso buco.
    Osso buco.
  • Mäti-kylmäsavukalapiirakka.
    Mäti-kylmäsavukalapiirakka.
  • Turkoosia kattauksessa.
    Turkoosia kattauksessa.
  • Turkoosia kuusenkoristeissa.
    Turkoosia kuusenkoristeissa.

Meillä vietettiin tänä vuonna aika poikkeuksellinen joulu, nimittäin vanhempi ikäpolvi tuli meille sen sijaan, että me miehen kanssa olisimme ravanneet molempien vanhempien luona. 1,5-vuotias tytär nautti täysin rinnoin, kun sai kaikki isovanhemmat ympärilleen jouluksi.

 

Minä taas sain kokeilla koristella joulukotia turkoosilla värillä ihan toden teolla – viime vuonna meillä ei esimerkiksi ollut joulukuusta, joten turkoosit ja hopeiset joulupallot olivat kulhossa esillä. Tänä vuonna koristeet kuitenkin pääsivät kuuseen asti ja turkoosia saatiin ripaus myös ruokapöydän kattaukseen. Oikeastaan ihan kiva, erilainen jouluväri mielestäni, mutta toisaalta oli myös kiva, että keittiöön ripustettiin rehellisen punaiset jouluverhot.

 

Iloksemme isovanhemmat auttoivat ruokavalmisteluissa ja saimme esimerkiksi joululaatikot, itse tehdyt karjalanpiirakat, rosollin ja piparit valmiiksi kotiin kannettuina. Niinpä innostuimme itse kokeilemaan uusia juttuja joulupöydän perinteisten herkkujen rinnalle.

 

Värikäs joulusalaatti oli mukava, hedelmäinen lisä joulupöytään. Tätä salaattia teen ehdottomasti uudestaankin. Oikeastaan tämä käy mielestäni juhlaan kuin juhlaan, vaikka tulossa olevaan vuodenvaihteeseen. Minä tein salaatin tällaisella reseptillä:

 

Värikäs Välimeren salaatti

 

Puolikas verkkomeloni kuorittuna ja pilkottuna

pari kourallista kirsikkatomaatteja

n. 10 aurinkokuivattua tomaattia

1 suippopaprika

2 dl viinirypäleitä

n. 20 isoa vihreää oliivia renkaina

1 ruukku rucolaa

 

Kastike:

1,5 tl currya

pari ruokalusikallista oliiviöljyä

1 pieni valkosipulinkynsi raastettuna

ripaus suolaa ja pippuria

n. 150 g soseutettua mangoa (käytin pakastemangokuutioita)

n. 1,5 dl turkkilaista jogurttia

0,5 rkl sitruunaviinietikkaa

 

Pilko kaikki ainekset ja sekoita. Kuumenna kastiketta varten öljyä, currya ja valkosipulia pieni hetki mikroaaltouunissa. Anna hieman jäähtyä ja sekoita kastikkeen muut ainekset  joukkoon. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja koristele esimerkiksi rucolanlehdillä.

 

Toisena salaattina meillä oli joulupöydässä Waldorfin salaatti. Kyseessä ei ole uusi tuttavuus, vaan  minun kotonani on säännöllisen epäsäännöllisesti nautittu tätä hedelmäistä ja pähkinäistä salaattia jouluisin. Minä laitan Waldorfin salaattiin aina saksanpähkinöitä. Muutoin menin aika lailla tämän Pirkan ohjeen mukaan.

 

Mieheni valmisti joulupöytään myös osso bucoa poronpotkasta. Pataruoka säilyy hyvin ja toki myös maistui ihan joulupöytään sopivalta.

 

Osso buco porosta

 

12 poron potkakiekkoa

1 iso punasipuli

pari porkkanaa

muutama sellerinvarsi

muutama valkosipulinkynsi

muutama desi punaviiniä

1 tölkki tomaattimurskaa + vettä

rosmariinia, salviaa, timjamia, oreganoa

suolaa ja mustapippuria

kourallinen kuivattuja suppilovahveroita (tai muita sieniä)

 

Mausta potkakiekot suolalla, pyörittele ne vehnäjauhoissa ja ruskista rasvassa. Kuullota vihannekset ja lisää lihat pataan. Lisää mausteet, nesteet ja sienet. Anna hautua padassa 175-asteisessa uunissa vähintään pari tuntia.

 

 

Mäti kuuluu olevan osa monen joulupöytää. Meilläkin tarjottiin mätiä, hakattua sipulia ja smetanaa, mutta sen lisäksi söimme myös mäti–kylmäsavukalapiirakkaa. Ohjeen sovelsimme Valion reseptin pohjalta.

 

Mäti-kalapiirakka

 

Pohja:

 

150 g saaristolaislimppua

75 g voita

 

Täyte:

 

5 liivatelehteä

n. 100 g kylmäsavusiikaa

n. 100 g kylmäsavulohta

1 punasipuli

1 dl ruohosipulia

2 dl kuohukermaa

2 dl smetanaa

2 rkl sitruunamehua

100 g (kirjolohen) mätiä

 

Hienonna leipä pieneksi muruksi ja sekoita sulatetun voin kanssa.Levitä pohja joko irtopohja- tai piirakkavuokaan.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä muutaman minuutin ajan. Valuta mäti. Hienonna punasipuli aivan pieneksi. Hienonna myös kala ja ruohosipuli.

Vaahdota kerma ja lisää sen joukkoon smetana, kala, sipulit ja mäti. Purista liivatteet kuiviksi ja liota ne kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Kaada hieman jäähtynyt seos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja peitä kelmulla tai foliolla. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia tai seuraavaan päivään. Piirakan voit koristella esimerkiksi katkaravuilla ja limetillä.

 

Kalapöydässä oli lisäksi silakkarullia ja tyrnigraavattua lohta.

 

Näistä resepteistä aika moni sopii mielestäni myös uudenvuoden tarjoiluihin. Suosittelen myös jäätelöjuustokakkua, josta blogasin aiemmin. Saa nähdä, jääkö näistä joku joulun vakioherkuksemme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Ehdottelinks mä tossa tuonnoin,että saisin ees haistella postiluukusta,kun teillä kokataan..tämän blogin ja kuvien perusteella tulin siihen tulokseen,ettei se enää riitä..nyt ois vuosi aikaa..siis ens joulksi,järjestää asiat niin,että pääsisin jollain konstilla teidän sukuun..adoptoikaa minut vaikka..vaikkei heti uskois olen kiltti ja hiljainen,istun hiljaa paikallani,siinä mihin minut laitetaan istumaan..pullo jotain vastiketta kouraan ja touhuilen pitkän aikaa ihan itekseni.en örvellä nukahdan melko nopeasti..ainoa vaatimus on,että ruokkia pitäis..vaikka tollasella salaatilla ja poro ossopuukolla ja sellasella katkarapujutulla..ja mä lupaan,etten sano enää pahaa sanaa Naitsellastakaan..pliiiiiiiiiiiiiiiiss.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Tulin juuri kotiin viikon matkalta ja palasin reseptien pariin. Minulla on toki eräs kaino resepti, jos olet hukannut keittokirjasi.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset