Jenkan tahti

Arkiherkku: Pasta pomodoro

  • Tomaattikastiketta ja pastaa. Tavallista mutta kuitenkin vähän luksusta.
    Tomaattikastiketta ja pastaa. Tavallista mutta kuitenkin vähän luksusta.

Pasta ja tomaattikastike, siinäpä klassikkojen klassikko. Tämä ruoka vie ajatukset Välimerelle ja sopii hyvin joulun jälkeiseen aikaan, kun laatikot tursuavat jo korvistakin. 

 

Ollakseen niin yksinkertainen ruokalaji on tomaattikastikkeita yllättävän montaa laatua. Reseptejä taitaa olla yhtä monta kuin kokkejakin. Minä olen nyt muutaman kerran tehnyt tomaattipastaa reseptillä, jossa on arkiruoaksi vähän ylellisyyttäkin. Niinpä sen voi hyvällä syyllä nimetä arkiherkuksi. Mitä laadukkaampia raaka-aineita käyttää, sitä herkumpaa tämä ruoka on. Tomaatit kannattaa käyttää purkista, ellei ole niiden sesonkiaika.

 

Resepti on peräisin Hanna Jensenin blogista. Muuten tämä olisi puhtaasti kasvisruokaa, mutta jujuna on se, että tomaattikastike saa suolaisuutensa anjoviksesta. Kalalle kastike ei maistu, vaan anjovis tuo suolaisuuden lisäksi täyteläisyyttä makuun. Italialaiset usein tuntuvat käyttävän anjovista suolan sijasta. Luonnollisestikin anjoviksen voi jättää pois ja sen sijaan lisätä kastikkeeseen suolaa.

 

En tiedä, miten aidon italialainen tämä resepti on; tietääkseni italialaiset eivät laita juustoa mereneläviä sisältäviin pastakastikkeisiin. Mutta, kuten sanottua, anjovis on mukana vain mausteena, joten ehkä silloin voi sekaan laittaa juustoakin. Oli miten oli, kastike maistuu hyvältä ja se on minulle pääasia!

 

Reseptistä tulee aika iso annos (minun mielestäni kastiketta riittää paljon isommalle pastamäärälle kuin Jensenin reseptissä), mutta pastaa kannattaa keittää vain senhetkisen tarpeen mukaan. Kastike kyllä säilyy monta päivää jääkaapissa.

 

Italialainen tomaattipasta

 

loraus oliiviöljyä

2–4 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuna

10 anjovisfileetä

rosmariinia ja oreganoa (tuoretta tai kuivattua)

mustapippuria

800 g purkkitomaatteja tai kaltattuja tomaatteja

(ripaus sokeria, jos tomaatit ovat happamia)

1,5 dl kermaa

120 g parmesaania raastettuna

(suolaa)

 

Jos käytät tuoreita tomaatteja, kalttaa ne ensin: tee jokaiseen tomaattin veitsellä ristiviilto ja kasta tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen. Kuori ja pilko kaltatut tomaatit.

 

Kuullota valkosipulia oliiviöljyssä kasarissa, varo ettei valkosipuli pala. Lisää ajovisfileet ja “muussaa” ne öljyyn; anjovis liukenee öljyn sekaan hetkessä. Lisää yrtit, pippuri ja tomaatit sekä tarvittaessa hieman vettä. Keittele kastiketta miedolla lämmöllä vähintään 30 minuuttia, kunnes kastike paksunee. Lisää kerma ja kiehauta kastike. Lisää lopuksi juusto ja sekoita, kunnes se sulaa kastikkeen joukkoon. Jos tarvis, lisää mausteita tai suolaa (itse en ole tarvinnut enää suolaa lisätä). Halutessasi viimeistele esimerkiksi tuoreella basilikalla. Tarjoa haluamasi pastan kera.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Käytätkö Välimeren anjovista vai pohjoismaalaista?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Se oli varmaankin Välimeren anjovista eli ilmeisesti sardellia, mitä minä tällä kertaa käytin. En totta puhuakseni katsonut kovin tarkasti, mutta purkissa luki italiaksi, että "anjovisfileitä neitsytoliiviöljyssä".

Miehen kanssa ihmettelimme, kun nykyään kaupassa ei juurikaan myydä tuotteita nimenomaan anjovis-nimellä, vaan itse kalalajin nimellä...Luulisi, että tässä tapauksessa ei ole suurta väliä sillä, mitä anjovista käyttää.

(Lisää aiheesta täällä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Anjovis)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

... ja milellään tuorepastan kanssa (3 min). Jostakin syystä se tuore ei tuo ns. hiilariähkyä ja nukutusta.
Hyvä respti.
PS. Suolaisuus hieman arveluttaa.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Jos suolaisuus arveluttaa, anjovisfileiden määrää voi vähentää. Kokeilla vaikka ensin viidellä fileellä, koska lopuksi suolaa voi aina vähän lisätä, jos tarve vaatii. Eikä juustoakaan tarvitse ihan ohjeen mukaan laittaa.