Jenkan tahti

Arkiherkku: Bolognese-perunat

  • Bolognese-kastike sopii hyvin myös perunoiden kanssa. Juuso viimeistelee arkiherkun.
    Bolognese-kastike sopii hyvin myös perunoiden kanssa. Juuso viimeistelee arkiherkun.

Tulee aina onnistunut olo, kun tähteeksi jääneestä ruoasta keksii tehdä jonkun uuden ruokalajin. Näin kävi tässä hiljattain, kun päätin kokeilla laittaa perinteistä pastan kanssa tarjottavaa bolognese-kastiketta kermaperunoiden väliin. Näin perunalisäkkeestä tulikin pääruoka.

 

Sama homma toimisi varmasti myös esimerkiksi tähteeksi jääneen chili con carnen tai oikeastaan minkä vain lihakastikkeen kanssa.

 

Ainakin bolognese on mielestäni tosi käyttökelpoista ylipäätään erilaisiin ruokiin, joten sitä kannattaa aina tehdä isompi satsi kerralla. Bolognesea voi laittaa esimerkiksi lasagnen väliin tai miksei vaikkapa jauhelihapasteijoihin (kunhan kastike on tarpeeksi paksua).

 

Kaiken lisäksi bolognesen (kuten muidenkin tomaattipohjaisten ruokien) maku paranee uudelleen lämmittämisestä.

 

Tämän reseptin määrät riippuvat luonnollisestikin siitä, miten isoon vuokaan ruokaa tekee, ja paljonko bolognesea on jäänyt edellispäiviltä yli. Minulla oli noin 3 desiä bolognesea, seitsemän perunaa ja 2,5 desiä ruokakermaa. Uunivuoan koko oli n. 17X22 cm, tosin vuoka olisi voinut olla hieman isompi.

 

Jos on oikein kiire tai väsy, voi käyttää valmiita pakasteperunoita, niin homma tulee vieläkin helpommaksi.

 

Perunareseptin alla vielä itse käyttämäni bolognese-resepti.

 

Bolognese-perunat

 

perunoita

suolaa, pippuria ja muskottipähkinää

bolognese-kastiketta

juustoa (esim. mozzarellaa tai cheddarin makuista Oltermannia)

(ruoka)kermaa

 

Viipaloi perunat ohuelti. Laita uunivuokaan aluksi puolet perunoista. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Ole kuitenkin varovainen suolan kanssa, sillä bolognesessa ja juustossa on suolaa.

 

Levitä bolognese perunakerroksen päälle. Raasta tai höylää juustoa bolognesen päälle. Laita viimeiseksi loput perunat ja mausta ne. Lopuksi valuta ruokakerma vuokaan. Paista 225 asteessa noin tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä. Halutessasi voit vielä paistamisen loppuvaiheessa lisätä juustoa vuoan pinnalle.

 

Bolognese

 

400 g jauhelihaa

1 iso sipuli

1 iso porkkana raastettuna tai hyvin pieneksi pilkottuna

muutama varsisellerin varsi

(pari kynttä valkosipulia)

suolaa, pippuria, oreganoa

loraus balsamicoa

muutama rkl tomaattipyreetä

(pari desiä punaviiniä)

1-2 tölkkiä tomaattimurskaa + vettä

(ripaus sokeria)

(loraus maitoa tai kermaa)

 

 

Paista liha kasarissa. Lisää pilkotut vihannekset, mausta ja kuullota. Lisää balsamico ja tomaattipyree ja anna kuplia hetken. Lisää viini ja anna kiehua hetken kokoon. Lisää tomaattimurska ja tarvittaessa vettä. Ripottele joukkoon sokeria, jos tomaatit ovat happamia. Anna kastikkeen kuplia hiljalleen vähintään 20 minuuttia, mieluummin reilusti pidempään. Viimeistele halutessasi lorauksella kermaa tai maitoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat