Jenkan tahti

Testissä: Hittileivos brookie

  • Pieni palanen tätä herkkua riittää makeanhimon taltuttamiseen.
    Pieni palanen tätä herkkua riittää makeanhimon taltuttamiseen.

“Älä kokeile, jos et haluu olla kasitonninen”. Tällaisen neuvon sain ystävältäni, joka oli leiponut jotain ihme brookieita. En ollut aiemmin kuullutkaan koko leivonnaisesta, mutta kuin kohtalon johdattamana (kröhöm) törmäsin muutaman päivän kuluttua brookieihin uudestaan, tällä kertaa Kiusauksessa-blogissa.

 

Ja pakkohan niitä oli kokeilla. Vaikka en haluakaan olla kasitonninen. 

 

Brooklynissä kehitelty ja maailmalla suureksi hitiksi noussut brookie kieltämättä kuulostaa hyvin amerikkalaiselta: brownie, jonka päällä on cookie. Ja kaiken huipuksi tarjoillaan jäätelön kanssa. Vain Amerikassa voidaan keksiä jotain näin överiä.

 

Pohdin pitkään, millaisessa astiassa brookieita tekisin. Olin jo vähällä käyttää silikonisia muffinivuokia, mutta päädyin lopulta lasiseen uunivuokaan, jonka pohjalle laitoin rypistetyn ja kostutetun leivinpaprerin Kiusauksessa-blogin vinkin mukaisesti. Leivinpaperi oli hyvä idea, sillä brownie-pohja on tosi kostea ja tarttuva (en tiedä, olisiko minun kannattanut pitää paistosta hetken pidempään uunissa – mutta toisaalta brownien kuuluu ollakin kostea).

 

Seurasin muutoin täysin Kiusauksessa-reseptiä, mutta leikittelin vähän suklaan kanssa. Tein triplasuklaa-brookieita, koska kun mennään överiksi, mennään sitten kunnolla!

 

Ja maku…no, onhan se ihan älyttömän hyvää. Kuitenkin täytyy sanoa, että mielestäni brookiet ovat hieman hankalatekoisia. Ensinnäkin kaksi taikinaa, joista ensimmäistä pitää seisottaa jääkaapissa. Toisekseen paistos oli hieman haastava lämpötilan suhteen; itse jäähdytin sen ihan jääkaappikylmäksi ja leikkelin vasta sitten.

 

Tuleehan näitä kaikesta huolimatta varmaan uudestaankin tehtyä, mutta hieman tavallista enemmän aikaa tämä dekadenssi kyllä vaatii. Sitä paitsi ovathan browniet ja cookiet ihan hurjan hyviä myös erikseenkin!

 

Triplasuklaa-brookiet

12–16 kpl

 

Brownie-taikina:
115 g voita
150 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
½ tl suolaa

Cookie-taikina:
115 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 muna + 1 keltuainen
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
150 g suklaata (75 g maitosuklaata ja 75 g valkosuklaata)

Valmista ensin brownie-taikina. Sulata voi ja suklaa esimerkiksi kattilassa miedolla lämmöllä. Vatkaa joukkoon sokeri ja fariinisokeri ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Vatkaa joukkoon kananmunat.
Sekoita kuivat aineet keskenään, siivilöi ne suklaaseokseen ja kääntele taikina tasaiseksi.

Vuoraa noin 22 x 22 cm:n kokoinen neliön tai suorakaiteen muotoinen uuninkestävä vuoka leivinpaperilla. Leivinpaperi kannattaa rypistellä palloksi, kostuttaa kevyesti vedellä, rypistellä uudelleen ja sitten avata.

Kaada brownie-taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja laita vuoka jääkaappiin vähintään tunniksi.

Valmista sitten cookie-taikina. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää yksi kokonainen muna ja yksi keltuainen, ja vatkaa kunnolla.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne voi–sokeri-seokseen. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, jotta siihen ei muodostu sitkoa.
Leikkaa suklaa veitsellä kuutioiksi ja kääntele ne lopuksi taikinaan.

Asettele cookie-taikina kahden lusikan avulla nokareiksi brownie-taikinan pinnalle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Jatka paistamista tarpeen mukaan, jos brownie-kerros vaikuttaa liian raa'alta. Brownien on kuitenkin tarkoitus jäädä sisältä kosteaksi. Anna paistoksen jäähtyä rauhassa vuoassaan, sillä brookien pinta rapeutuu vasta jäähtyessään.

Nosta kakku leivinpaperin avulla vuoasta ja leikkaa 12–16 ruuduksi ohutteräisellä veitsellä. Tarjoa halutessasi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Ensin katoin kuvaa,että,jotain ton näköstä oon syänny joskus jo muinaisuudessa..vaan saattoi olla hätänen johtopäätös,eli harha..no kenties jotain näköistä,vaan ei se tuota ollu..noh ei hetkenkään epäilystä,eteikö tuo ois hyvää.Tällasen vanhan diabeetikon unelma.Kolmesataa grammaa suklaata ja 400g sokuria a vothaa sie..vaikka palasen saattaiskin syödä ateriainsuliinin kanssa,niin sokeriholistille saattais käydä,niinkuin muillekkin narkkareille..koukussa ja lujasti.Suklaa on ollu mun juttu aina..joten.? :)..no ristus,että se on hyvän näköstä.Siipalle,jokaon hyvä leipopja tuota ei kannata näyttää,tekee vielä..:)

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Jep, sokerinarkkarin unelma..

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Täytyy olla arabialaisia vaikutteita - meillä oli kesällä kerran isänsä puolelta libanonilainen vaihto-oppilas, jolle ei riittänyt kakkunsa kuorrutukseen se tavallisen kokoinen tomusokeripaketti, vaan piti hakea lähikaupasta puoli kiloa lisää :)

Mutta muistaakseni jonkun jenkkipressan keittiöstä on tullut tuon kaltaisia leivonnaisohjeita, pitäisi vaan kaivella reseptilaatikoista kenen brownies ja muita.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Luojan kiitos olen liian laiska tekemään tuollaista. Minulle taitaisi tulla toiset kaksi tonnia lisää tämän entisen ylipainon lisäksi:o/

Mutta kiitos ohjeesta ja hyviä nautintoja koko perheellesi.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset