Jenkan tahti

Helppo focaccia

  • Jos sämpylöiden pyörittely ei nappaa, mutta pizzapohjan kaulinta on tuttua, kannattaa kokeilla focacciaa.
    Jos sämpylöiden pyörittely ei nappaa, mutta pizzapohjan kaulinta on tuttua, kannattaa kokeilla focacciaa.
  • Helppo focaccia

En osaa pyöritellä nättejä sämpylöitä, joten harrastan muunlaisia suolaisia leipomuksia. Sämpylätkin lätkäisen pellille lusikalla.

 

Tämä Sunnuntain rouheisten sämpyläjauhojen paketin kyljestä bongattu focaccian ohje on testattu jo useamman kerran, ja hyvältä maistuu. Leipä on myös tosi helppotekoinen.

 

Tomaatit ja oliivit voi hyvin jättää leivän päältä pois kokonaan, jos focaccian päälle haluaa sipaista voita tai vaikka tuorejuustoa. Yrttiöljy on kuitenkin hyvä lisä, sitä en skippaisi.

 

Rouheiset jauhot voi varmasti vaihtaa vehnäisiin tai esimerkiksi vehnä- ja grahamjauhojen sekoitukseen.

 

Olen jättänyt ohjeessa olevan valkosipulijauheen pois taikinasta, koska käytän vain tuoretta valkosipulia. Yrttiöljyyn tuleva valkosipuli on riittänyt minun makuuni ihan hyvin.

 

Rouheinen focaccia

 

3 dl vettä

0,5 tl suolaa

(0,5 tl valkosipulijauhetta)

1 rkl sokeria tai siirappia

1 pss kuivahiivaa

6–7 dl (sopivasti) rouheisia sämpyläjauhoja (tai muita jauhoja)

50 g voita sulatettuna

 

Yrttiöljy:

0,5 dl (aurinkokuivattujen tomaattien) öljyä

2–3 valkosipulin kynttä murskattuna

1 tl kuivattua oreganoa

 

(Pinnalle 1 dl pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja ja 12 oliivia halkaistuna)

 

Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja lisää siihen suola ja sokeri. Lisää jauho-hiivaseos. Lisää jauhoja, kunnes taikina ei enää tartu, mutta on vielä pehmeää. (Jätä taikina mielummin hiukan liian pehmeäksi kuin liian kuivaksi. Jauhoja tulee kuitenkin vielä lisättyä kaulimisvaiheessa.) Lisää rasva alustuksen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota liinan alla noin 20 minuuttia.

 

Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Kohota uudelleen liinan alla noin 20 minuuttia. Laita uuni lämpimämään 225 asteeseen. Sekoita valkosipuli ja oregano öljyn joukkoon.

 

Painele sormella kohonneeseen taikinaan tiheästi koloja. Voitele leivän pinta yrttiöljyllä. (Painele tomaatit ja oliivit koloihin.) Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä puolestani olen niin laiska, että silloin harvoin kun leivon en viitsi pyöritellä sämpylöitä, enkä edes kaulita taikinaa, vaan kumoan suoraan pellille ja taputtelen tasaiseksi, viillän taikinan ruutuihin ennen uunin laittamista. Jos haluan irrallisia sämpylöitä pyöräytän taikinasta pötköt ja leikkaan n. 3 cm viipaleiksi joita pikkasen muotoilen soikeaksi, leikkauspinta peltiä vasten ja ylöspäin.
Juuri harkitsin, että viittiskö leipoa kun kaupan teollinen leipä ei voi enää oikein leväksi nimittää edes ja kaapissa on markkinoilta ostettuja erinomaisia täysjyvä-luomuvehnäjauhoja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Nam, taikina kuulostaapi hyvältä ja foccaccianhan voi koristella millä vaan, kesällä vaikka krassin, tai mulla syötävillä kukkasilla.

http://www.vogel.fi/terveys/villivihannes_kukat.php

Talvella vaikka lehtipersiljalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minäkin viipaloin sämpylät noin, eli taputtelen taikinan litteäksi ja jaan ne veitsen avulla erilleen. Ei pyörittelyä tarvita ja sämpylöistä tulee aivan maukkaita näinkin.

Auringonkukan siemeniä tai seesamin siemeniä käytän vuorotellen, niin ei pitkästy aina samaan. Myös valkosipulia ja oreganoa vuorottelen, muiden yrttien kanssa.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset