Jenkan tahti

Testissä: “Maailman paras makaronilaatikko”

  • Arkiruokaa parhaimmillaan. Aurajuustolla maustettua makaronilaatikkoa.
    Arkiruokaa parhaimmillaan. Aurajuustolla maustettua makaronilaatikkoa.

Birgitta Valonen jakoi täällä Vapaavuorossa “maailman parhaan makaronilaatikon” reseptin.

 

Uskalias väite! Oli pakko testata aurajuustomakaronilaatikkoa Birgitan reseptillä. Tein puolikkaan annoksen (eli 400 g jauhelihaa jne.). Tein muuten ruoan uskollisesti ohjeen mukaan, mutta lihaseoksen sekaan sujautin oreganoa chilin sijaan. Olisin voinut laittaa chiliäkin, jos olisin muistanut.

 

En ollut aiemmin tehnyt makaronilaatikkoa lihaliemeen vaan aina munamaitoon (olen kyllä tiennyt, että sen voi lihaliemeenkin tehdä, mutten ole vain saanut aikaiseksi kokeilla). Birgitan suosituksesta en alkanut kikkailla vaan käytin lihalientä. Nyt luulen, että alan harrastaa lihalientä muutenkin makaronilaatikoissa.

 

Ja olihan se hyvää! Maailman parastako, no siitä en tiedä, mutta oikein hyvää kyllä. Tosin minun makuuni sinihomejuustoa olisi voinut olla enemmänkin, ehkä ensi kerralla laitan hieman ekstraa. Eli siis juu, varmastikin teen tätä uudelleen, suuri Aura-juuston ystävä kun olen. 

 

Tässä vielä Birgitan resepti (puolikas):

 

Aurajuustomakaronilaatikko

n. 4 annosta

5 dl makaronia

400 g jauhelihaa

1 sipuli

puolikas kolmio Aura-juustoa

2 dl lihalientä

1 muna

suolaa ja pippuria

rasvaa paistamiseen

(päälle korppujauhoja ja voita)

 

Keitä makaronit ohjeen mukaan tai hieman vähemmän aikaa. Keitä lihaliemi ja laita jäähtymään. Ruskista jauheliha ja lisää sitten sipuli pannulle kuullottumaan. Mausta. Muista kuitenkin, että lihaliemessä ja juustossa on suolaa.

 

Sekoita jauhelihaseos makaronien joukkoon. Laita puolet seoksesta (voideltuun) uunivuokaan. Murustele juusto kerrokseksi ja kippaa loppu liha-makaroniseos vuokaan. Sekoita muna lihaliemen joukkoon ja kaada tasaisesti vuokaan. Päällystä vuoka halutessasi korppujauhoilla ja voinokareilla.

 

Paista uunissa 200 asteessa 45 minuutista tuntiin. Jos pinta tummuu liikaa, peitä foliolla, tai paista alun alkaenkin uunin alatasolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ruuanlaittovinkki eräältä höynähtäneeltä: sinihomejuustoissa on eroa. Kandee harkita joitain muitakin kuin yhtä Aura-juustoa.

Hinta/laatusuhdetietoisille rohkenisin jopa ehdottaa Danablu:ta.

Toimii ruuanlaitossakin (tai ihan vain viinirypäleiden kanssa herkutellessa!)

Toimii myös ranskankerman kanssa. Paistaessa anna toki sinihomejuuston hieman venyä miedolla lämmöllä. Kääntele paistoksia ja lisää sitten ranskankerma (jos se oli alunperinkään tarkoituksesi!)

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Selvähän se, että eri tuotteissa on eroja. Minä kyllä ihan oikeasti tykkään juuri nimenomaan Aura-juustosta, se on parasta sinihomejuustoa, mitä olen maistanut. Ne "oikeat" sinihomejuustot taitavat olla paljon voimakkaamman ja pistävämmän makuisia, ja minä taas tykkään Auran pehmeydestä. Myös rakenteessa maun lisäksi.

Toisaalta sellainen voimakkaamman makuinen juusto voisikin tässä makaronilaatikossa juuri toimia, kun kaipasin enemmän sinihomejuuston makua...

Moni tuntuu käyttävän nimitystä aurajuusto kaikista sinihomejuustoista. Itsellänikin on vähän sitä tautia :)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Iso kiitos testauksesta, todella hienoa kuulla mielipiteesi. Hyvä kuva, juuri oikean näköistä.

Pysyn otsikkoni takana :))) Kannattaa muuten ehdottomasti laittaa sitä chiliä ja niin paljon, että se myös maistuu. Tuo Santa Marian red hot chili flakes, jonka mainitsin reseptissäni, on todella voimakas ja sitä tulisi 1 tl tähän puolikkaaseen annokseen. Kun chili pikkuisen 'tuntuu kasvoissa' se tavallaan voimistaa myös juuston makua.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Ensi kerralla chiliä, lupaan! :) Juuri tuota Santa Marian chili flakesia on valmiina maustekaapissa.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Maailman parasta makaronilaatikkoa lienee se mitä kulloinkin tulee tehdyksi ja syödyksi.Tekemisessähän rajana on vain mielikuvitus..makaronia ja jauhelihaa ja jotain muuta,mitä mieleen juolahtaa tai kaapissa sattuu oleskelemaan.Minun laatikkoni jauhelihassa on ne perusmausteet + ripaus inkivääriä ja sokeria,joka mehevöittää lihaa+valkosipulia ja paahdettua sipulia.Pekonikuutiot ei pahenna asiaa mitenkään,eikä tuore basilikakaan.Nesteeksi munien kanssa sekoitettu juusto-aurajuusto-tai sipuliruokakermaa..ei oo toistaseksi jäänny syömättä.Ylleensä teehdään parin päivän satsi..pannussa kun seuraavana päivänä lämmittää niin ei oo asialle ainakaan haitaksi.

Taanoin tein version tonnikalasta ja makaronista.Reilusti valkosipuli tonnikalaa..saa ainakin S-kaupoista..purjoa,tilliä,hernemaissipaprikaa,mustaleimaraastetta ja juustokermaa..sinnekkin pistin pekonia lisäksi..ei oo pakko,jos vaikka sielu ei lihaa siedä..ei siitäkään haukuttu,paitsi koiruus,kun luuli ettei sille anneta.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Makaroniloota on kyllä tosi monipuolinen ruoka!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Vaatii ketsuppia slurppauksen pöperön päälle.

No,minä en ole makaronilaatikon ystävä, tosin en vihaajakaan.
Syön kyllä ennenkuin selkääni otan.

Heinz-ketsuppi joka on makea ketsuppi, sopii mainiosti tuohon ruokaan.
Ptröö-truu-puuh-tröö-pox kuuluu vaan kun muovipullon kyljestä puristaa.

Eikö se jopa kuulu makaronilaatikko-pöytään?

Arto Saarinen

Perusmakaronilaatikko on hiukan valjun makuista sellaisenaan. Vasta ketsuppi tekee makaronilaatikosta sen, josta lähes kaikki pidämme.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Hmm. Ihmettelen, miten tuo ketsuppiasia nyt tähän varsinaisesti liittyy. Käyttäköön sitä kuka käyttää (kyllä minäkin laitan sitä makaronilaatikon päälle, vaikken juuri muuten harrastakaan).

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minäkin tykkään Aura-juustosta, olen tykännyt lapsesta asti.
Aika vähän käytän kuitenkin ruuanlaitossa.
Danablue on Auraakin miedompaa.
Ei kai pikkulapsille chiliä kannata syöttää?
Minullakin on oma "maailman paras" makaroonilaatikko johon ei tule jauhelihaa ollenkaan.
Olen oppinut siihen, että jauheliha jauhetaan silmien edessä joten nämä ties miten monta päivää vanhat pakkaukset tuntuvat epäilyttäviltä.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

No jaa, jos on vähän chiliä ruoassa, niin ei se meidän tyttöä hirveästi haittaa. Mutta jos on paljon, hän toteaa että "väkevää" eikä halua syödä. Yleensä ottaen ehkä varmempi jättää chili pois lasten ruoasta :)

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset