Jenkan tahti

Hammaslääkärin neuvo: Punaista maitoa ja voita

Kävin pitkästä aikaa hammaslääkärissä ja sain ajatuksia herättäviä ohjeita. Lääkäri kyseli perheemme ruokailutottumuksista, ja puheeksi tuli lapsen iltapuuro. Mikäli oikein ymmärsin, samat ohjeet pätevät myös aikuisen ruokavalioon.

 

Hammaslääkärin mukaan iltapuuro tulisi valmistaa tavallisista kaurahiutaleista punaiseen maitoon ja tarjoilla illalla voisilmän kanssa. Marjoja voi kuulemma joskus laittaa sekaan, mutta ei hedelmiä. Aamulla sen sijaan voi marjoja ja hedelmiä syödä vapaammin.

 

Pikakaurahiutaleita ei saisi käyttää lainkaan, eikä myöskään mikroaaltouunia, joka kuulemma tuhoaa kauran valkuaisia ja muita hyviä aineita nopean kuumennuksen seurauksena.

 

(Varmaan jo arvasitte, että meillä puuro tehdään yleensä veteen, pikakaurahiutaleista ja mikrossa, ja iltapuuron sekaan on laitettu hedelmiä tai marjoja.)

 

Kuulemma illalla ei ylipäätänsäkään kannattaisi syödä hedelmiä, jotka tuhoavat hampaiden kiillettä. Hedelmiä ei myöskään pitäisi nauttia pelkästään esimerkiksi välipalana. Jälkiruokana tai muun tavallisen ruoan yhteydessä ne ovat sallittuja. Sama juttu herkkujen kanssa, sanoi hammaslääkäri: aterian yhteydessä niistä ei ole hampaille haittaa, mutta pelkästään ja illalla syötynä on.

 

Hammaslääkärin mukaan hampaiden kannalta olisi paras, jos välipaloja ei syötäisi lainkaan eikä iltakuuden jälkeen syötäisi enää mitään.

 

Olin ohjeista jotenkin niin pöllämystynyt, etten tajunnut kysellä tarkemmin selityksiä lääkäriltä. Nuo hedelmiin ja välipaloihin liittyvät ohjeet kuulostavatkin ihan järkeenkäyviltä, mutta että puuro aina punaiseen maitoon ja voisilmällä…olen jotenkin ihmeissäni. Puurohan on tietenkin parasta rasvaiseen maitoon tehtynä ja voisilmällä, joten mikäs siinä! Kai…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä vihdoinkin järkipuhetta. Minä keitän aamuisin kauraleseistä puuron, toki veteen, mutta juon sen kanssa lasillisen maito. Sinistä. Silmäksi oivariinia. Siinä on hiukan rypsiöljyä, ei tee pahaa sekään.

Vesilitku maitoa meillä ei ole nautittu kuin kahvinkeittimessä, kun caputsinoon halutaan kunnon vaahdot. Rasva ilmeisesti ei ole vaahdon aikaansaamiseksi parasta.

Pihvit ja kalat paistetaan öljy voi seoksella.

Sokerikin mitä on välillä tarvetta johonkin lisätä on oikeaa sokeria, koska on varmasti terveellisempää kuin kaikenmaailman korvikkeet. Ei sitä paljoa tarvitse nauttia, mutta sopivasti.

Lapsilla, jotka jo ovat aikuisia on hyvät hampaat. Olen huomannut ongelmia lapsilla, joilla vesilitkumaitoa on juomana. Hampaat tarvitsevat kehittyäkseen kunnolliset raaka-aineet. Mehiläispesässäkin kasvatetaan kuningatarta parhaista ravintoaineista. Niitä on annettava lapsillekin.

Hannu Korpilampi

Kalsium on hivenaine, joka tarvitsee D-vitamiinia imeytyäkseen kunnolla. D-vitamiini taas rasvaliukoisena tarvisee rasvaa imeytyäkseen.

D-vitaminoitu rasvaton maito on siis siinä suhteessa yhtä tyhjän kanssa, sillä ilman rasvaa niin D-vitamiini kuin kalsiumikin tulee sellaisenaan läpi.

Käyttäjän BuffoPascuale kuva
Buffo Pascuale

Kovien rasvojen haitoista lienee tähän maailmanaikaan jokaisella lukutaitoisella riittävät tiedot. Jos kuitenkaan ravitsemusasiantuntijoiden neuvot eivät kolahda, on toki jokaisella vapaus toteuttaa omia mielitekojaan sikäli kuin ne eivät ole haitaksi muille.

On itse asiassa huvittavaa, että hyvinvointiyhteiskunnassamme jaksetaan loputtomiin väitellä ravitsemukseen liittyvistä asioita. Nauttikaamme sen sijaan ruokailusta ja yhdessäolosta!

ps. on vielä pakko lisätä edellisen kommentoijan "vesilitkumaito" tylytykseen: olen koko aikuisikäni valmistanut mikrossa(!) aamupuuroni vesilitkumaitoon ja voin vakuuttaa että hieman yli 100kg vartalossani on melkoinen määrä lihasta!

Hannu Korpilampi

"Kovien rasvojen haitoista lienee tähän maailmanaikaan jokaisella lukutaitoisella riittävät tiedot."

...jotka perustuvat huhupuheisiin ja toiveajatteluun. Kova rasva ei ole haitallista, eikä mikään tutkimus sitä sellaiseksi ole onnistunut vielä tähänkään päivään mennessä todistamaan.

"Jos kuitenkaan ravitsemusasiantuntijoiden"

Ravitsemustiede kuuluu maataloustieteisiin, ei lääketieteeseen. Ihan että et vain pistäisi liikaa painoa näille "asiantuntijoille".

Vesa Äijälä

Miten syötyjen hedelmien ajankohta vaikuttaa hampaiden kulumiseen? Miten päivällä syödyt hedelmät vaikuttavat eri tavalla kuin illalla syödyt hedelmät?

Ja eikö sokeri ole se mitä pitäisi välttää, ei hedelmät sinäänsä?

Puurojutusta olen samaa mieltä, mutta nuo muutama kohta herätti kysymyksiä...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Joo siis sokeria tietenkin kehotti hammaslääkäri välttämään, tosin sekään ei kuulemma haittaa aterian yhteydessä syötynä..hänen puolestaan saa siis esim. jälkiruoaksi syödä suklaata, mutta pahinta on vetää sitä suklaata pelkästään ja illalla.

Jäi tosiaan kysymättä tarkemmin, miten tuo ilta vaikuttaa...mutta ilta on ilmeisesti hampaiden kannalta muutenkin merkityksellinen, olen aiemmin kuullut, että hampaiden pesu on äärimmäisen tärkeää nimenomaan illalla...

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

Hampaiden iltapesu on tärkeää luonnollisesti siksi, että syljeneritys hidastuu öisin, jolloin suun neutraloituminen kestää pidempään.

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

Olematta mikään ravitsemusalan ihminen (mutta sen sijaan kohtalaisen hyvin perillä kemiasta) nuo hedelmäthän ovat yleisesti hämmentävän happamia. Se vain peittyy hedelmän sisältämien sokerien alle. Ja hampaiden kiilteen vie nimenomaan matala pH eli ympäristön happamuus, sokerin vaikutusmekanismi on toinen. Mutta happamia ovat monet marjatkin, joten siinä mielessä neuvo on kyllä yllättävä...

Hannu Korpilampi

Yksi yllättävä hampaiden kuntoon vaikuttava tekijä on fosfori. Sitä on erityisesti kevytlimsoissa.

Syötynä se sitoo elimistöstä itseensä kalsiumia, jolloin elimistössä syntyy kalsium-vajaus. Tämä taas aiheuttaa kalsiumin liukenemisen luustosta ja hampaista. Muualle luustoon se kalsium saadaan pääsääntöisesti takaisin, mutta kiille on kerran menetettynä ikuisesti poissa.

Runsas kevytlimsojen juonti onkin hyvin tehokas keino tuhota hampaiden kiille täydellisesti.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Myöhään illalla syödyt sokeri ja hapot jäävät yöksi kuluttamaan hampaita, kun syljen eritys hidastuu.

Veikko Penttinen

Jos joisin maitoa ja jos söisin kaurapuuroa tekisin juuri noin. Läskigeenisenä eläkeläisenä, minulla ei kuitenkaan ole vara syödä noin energiaköyhää ruokaa kuin kaurapuuro ja maito ei nyt ole oikein aikuisten ruokaa muutenkaan.

Käyttäjän VinImmonen kuva
Väinö Immonen

Hep!
Hyvä oli hammaslääkärin neuvo. Olen tehnyt meillä ruoat 40 vuotta. Vaimo opettaa kotitaloutta. Hänen ei tarvitse telkuttuaan lasten kanssa kuusi tuntia ryhtyä kotona evään tekoon vaan istua valmiiseen pöytään.
Olen ollut samoissa kiloissa vuosikymmenet. Idea on siinä, että ei syö mahaa pömpölleen.
Paras respetini on Immun pinaattilasagne. Karva-ahterimiehetekin otttavat sitä aina lisää.
Ihminen ei elä ainoastaan leivästä. Lihaa, kalaa, kermaa ja voitakin on oltava.
Voi hyvin, älä paksusti.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Voi kun kuulostaa ihanalta näin kotiäidistä! Tosin tykkään itsekin tehdä ruokaa :)

Juu ei noissa neuvoissa sinänsä mitään vikaa, mutta juurikin hammaslääkärin suusta ne olivat yllättäviä.

Käyttäjän UrpoTarkiainen kuva
Urpo Tarkiainen

Juupa juu, ruoka, ruoka-aineet ja niiden käsittely.
Hammaslääkäri opiskelee hieman ravinto-oppia ja suun kemiaa.
Ruoan valmistajat hieman ravintoaineita ja niiden käyttäytymistä valmistettaessa.
Ranskalainen käyttää 3 x voita suomalaiseen verrattuna.
Voi paketista otettuna on luonnollinen ravintoaine ja lusikalla syötävä, tiettyyn rajaan.
Kaura on ylivoimaisesti rasvaisin vijamme jopa 26% rasvaa.
Suunnilleen yksi ja sama aine hiilivety, voi 80%, ruokaöljy 100%, alkoholi 100%, maito 3,5%, kurri 0-1%. Samaa ainetta hiilivetyä eli rasvaa on myös bensiini, nikotiini, yleensä rasvat.
Ruoanvalmistuksen yhteydessä pannulla ruskistuessaan rasvat muuntuvat, hapettuvat siis härskiintyvät, voi 80 asteessa ja öljyt 100- 140 asteessa, jonka jälkeen niillä ei ole mitään tekemistä alkuperänsä kanssa.
Margariinikin valmistetaan 90% ruokaöljyjä ja 10% bennsiiniä, sitten liemi polymeroidaan muoviksi, värjätään, suolataan ja hajustetaan, tietysti rasioidaan.
Kukaan itseään kunnioittava ei sitä laita suuhunsa saati anna lapsilleen.

Kun hieman pysähtyy miettimään, laitetaan 1litra ruokaöljyä ja 3 litraa vettä, ennen kuin se voidaan levittää huoneenlämmössä veitsellä leivälle, sille täytyy tehdä jotain, eikä se ole kevyt kemiallinen prosessi.

Kannattaa lukaista appelsiinimehutölkin kyljestä energiasisältö, voi yllättää.

YMS.pikku perusjippoa, siitä mitä syö ja juo.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Hämmennystä voisi lievittää. jos lukisit Antti Heikkilän kirjan Irti diabeteksestä ruokavaliolla.

Mummon aikaan, maito haettiin suoraan lehmälästä ja itse poimittuja marjoja oli maakellari täynnä. Erityisesti eksoottiset hedelmät alkoivat yleistyä vasta sodan jälkeen. Hampaat taisi aloittaa kiivaamman reikiintymisen vasta "Coca Cola - ajan" jälkeen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Aloitan hampaista. Reikiintymisessä syljen omakohtaisella kemialla on suuri merkitys tuleeko reikiä tai ei. Tottakai harjata pitää, mutta miten, millä aineilla ja kuinka tiheästi. Itse harjaan vain aamulla kaikkia ohjesääntöjä rikkoen - ei oo reikiä.

Olen perheen ruoanlaittaja. Voi, kerma, punainen maito kuuluvat jokapäivään. Ei paljon, mutta riittävästi mauksi.

Lohi ilman voita paistinpannulla itkee kärsimystään.

Kaikki kevyttuotteet ovat täyttä potaskaa, samoin kaikki raffinoidut elintarvikkeet. Kevyissä keveys on korvattu sokerilla.

Kevytmargariini tuotetaan karmealla tavalla; kasvin siemenet rouhitaan, upotetaan heksageeniin (bensiinin jalo muoto), haihdutetaan bensa pois, puristetaan, siivilöidään, valkaistaan, värjätään karoteenilla, lisätään suolaa, sokeria ja vitamiineja ja pannaan purkkiin ja kauppaan.

Elä tässä siten tietoisesti ja oikein.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mie syön voita ja piimee, mutta käytän täysmaitoa ruoanlaitossa.

Käyttäjän UrpoTarkiainen kuva
Urpo Tarkiainen

sama margariiniprosessi tehdään ja on tehtävä liki kaikille kevyt tuotteille, juustolle, maidolle,lihalle, jotta saadaan ravitsemuksellisesti hyödytön tuote myyntiin.
Sitä kuluu enemmän ja on aina nälkä.
onneksi sinällään, jäähän ehdat ravintorasvat niiden käyttöön jotka haluavat ruokailla terveellisesti, nauttien aidoista makuelämyksistä.
eihän 7% harmaassa juustossa rasvaa ole enempää kuin lattianpesuvedessäkään.
Maitokin 0% rasvalla on terveellistä, jäähän voi ja smetana nille jotka niiden päälle ymmärtää.
Sinällään hauska yhtälö, ruoasta valmistetaan bensaa "maissi" ja taas bensasta valmistetaan ruokaa "margariinit".

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Emme käytä tarpeeksi tavallista rasvaa, jotta tärkeä K vitamiini pitäisi
hampaatkin kunnossa. Muusta puhumattakaan... viisas hammaslääkärisi!

http://www.youtube.com/watch?v=fvKdYUCUca8