Jenkan tahti

Kuopuksen kastejuhlan menu

  • 1/5. Kastejuhlan kahvipöytä.
    1/5. Kastejuhlan kahvipöytä.
  • 2/5.
    2/5.
  • 3/5. Mustikkajuustokakku.
    3/5. Mustikkajuustokakku.
  • 4/5. Kinkkuhyrrät.
    4/5. Kinkkuhyrrät.
  • 5/5. Teemavärin eli violetin sävyinen kukkakimppu tilattiin kukkakaupasta.
    5/5. Teemavärin eli violetin sävyinen kukkakimppu tilattiin kukkakaupasta.

Nuorimmaisemme kastejuhlaa varten tuli taas kokeiltua uusia reseptejä, ja ne osoittautuivat niin hyviksi, että ajattelin jakaa ne täällä blogissakin.


Kinkkuhyrrät saivat usealta taholta kehuja. Tein taikinan itse valmiin voitaikinan sijaan, vaikka toki näissä voisi käyttää myös valmista voitaikinaa. Täytteen ainekset otin Myllyn Parhaan reseptistä. Onneksi kyseessä on superhelppo rahkavoitaikina, jonka sisään olen aiemmin tehnyt kaali-porkkanapiirakkaa. Seuraavaksi aion kokeilla pasteijoita vastaavaan taikinaan.


Kinkkuhyrrät

n. 40 kpl


Taikina:

250g voita

250g maitorahkaa

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa


Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi sitten jauhoseos ja voi murumaiseksi. Sekoita rahka taikinan sekaan, kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.


Täyte:

1 prk (200g) yrtti-valkosipulituorejuustoa (tai haluamasi makuista)

1 prk (200g) pippurituorejuustoa (tai haluamasi makuista)

2 (suippo)paprikaa

200-300 g palvikinkkua

1 ruukku tuoretta basilikaa


Pilko kinkku, paprika ja basilika aivan pieneksi. Sekoita ainekset keskenään.


Kauli puolet voitaikinasta suunnilleen leivinpaperin kokoiseksi levyksi. Levitä puolet täytteestä taikinalle ja kääri rullaksi. Voit laittaa rullan vielä puoleksi tunniksi kylmään, tämä helpottaa hyrrien leikkaamista. (Itse en laittanut, ja hyviä tuli.) Tee toinen rulla samalla tavalla jäljelle jääneestä taikinasta. Leikkaa rullat kiekoiksi terävällä veitsellä. Voitele munalla ja paista 225 asteessa 10-15 minuuttia, eli kunnes hyrrät ovat kullanruskeita.



Äitini on tehnyt useaan otteeseen suussa sulavaa suklaista kahvikakkua, jota nyt itsekin kokeilin ristiäisjuhliin. Tämä Kinuskikissasta bongattu resepti on nyt minullakin tallessa. Kakun kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ennen kumoamista, muuten se lässähtää.


Suklaakakku


80 g tummaa suklaata rouhittuna

2,5 dl (erikois)vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl vaniliinisokeria

2 rkl kaakaojauhetta

175 g voita

2 dl sokeria

2 munaa

1 dl kermaa (tai maitoa)


Yhdistä kuivat aineet. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten. Siivilöi jauhoseos vaahdon joukkoon parissa erässä vuorotellen kerman kanssa. Sekoita lopuksi suklaa taikinan joukkoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (tilavuus 1,5 l). Paista 175 asteessa 40–50 minuuttia.



Halusin lisäksi tehdä mustikkajuustokakkua ihan vain siksi, että se sopi kastejuhlan teemaväriin eli violettiin. Löysin Helmiä & Unelmia -blogista hyvänkuuloisen reseptin, ja kakusta tulikin todella hyvää, suosittelen! Laitoin pohjaan Domino-keksejä ja puolet rahkasta oli valmista kuningatarmaustettua rahkaa. Kakun päälle tulevan kiilteen tekeminen oli aika sottaista ja mustikkasoseen siivilöiminen hieman hankalaa, mutta hienolta näytti. Varmaan tulisi tosi hyvää ilman kiillettäkin.


Mustikkajuustokakku


Pohja:

300 g tummia täytekeksejä, esim. Domino, muruina

75 g sulatettua voita

(Juustokakkupohjiin hyödyllisiä vinkkejä Kinuskikissa-sivuilla. Voin määrä riippuu käytetyistä kekseistä! Jos käytät esim. Digestive-keksejä, voita tulee enemmän.)


Täyte:

2dl kermaa

200g maustamatonta tuorejuustoa

500g rahkaa (josta osa voi olla halutessasi maustettua)

3dl mustikoita

1/2 dl sokeria

2tl vaniljasokeria

5 liivatelehteä


Päällinen:

3 dl mustikoita

1/2 dl vettä

1/2 dl sokeria

2 liivatelehteä


Sekoita keksimurut ja voisula, levitä seos voidellun ja leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja painele kevyesti. (Jos käytät tavallisia keksejä, painele seos tiiviimmin.)


Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto, rahka ja sokerit. Sekoita hyvin. Laita tuoreet tai pakastetut mustikat kattilaan ja kuumenna sekoittaen. Kiehuta muutama minuutti, kunnes mustikoiden rakenne rikkoutuu. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon puristellut liivatteet. Lisää mustikkaseos vaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita. Laita jääkappiin vähintään 3 tunniksi.


Kiillettä varten laita liivatteet likoamaan kymään veteen. Laita muut aineet kattilaan. Keitä mustikkaseosta 5–8 minuuttia, kunnes mustikoiden rakenne on kokonaan rikkoutunut. Siivilöi seos hyvin, jotta kiilteestä tulee tasainen. Kuumenna seos vielä kiehuvaksi ja sekoita puristellut liivatteet joukkoon. Poista mahdollinen vaahto seoksen pinnalta. Kaada varovasti hyytyneen täytteen päälle. Anna kovettua jääkaapissa vähintään pari tuntia.


Poista vuoan reunus varovasti ja koristele mustikoilla tai muilla kakunkoristeilla juuri ennen tarjoilua.


Näiden lisäksi kastejuhlassa tarjottiin jo joululta tuttua mäti-lohikakkua. Äitini teki juhliin tähtien ja sydämien muotoisia pikkuleipiä ja anoppi valmisti perinteiset pullakranssin ja täytekakun vadelma-vaniljatäytteellä.

 

Kotitekoisista koristeista kerroinkin blogissa jo aiemmin.

 

Esikoisen kastejuhlan tarjoiluista täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kasteen perimmäinen tarkoitus on manata perkelettä pois lspsesta. Menussa ei tuohon viittaavaa ...

Johan Kustonen

No onhan! Tuon menun luulisi houkuttelevan useammankin papin paikalle, kun kerta jopa kakussa on kahveeta!

Harvemmin olen muutenkaan kuullut mistään Belsebuubinvieroituspiirakoista tai Manaajamuffinsseista. Eiköhän se nykyisen kastekahvituksen perimmäinen tarkoitus ole saada vieraat viihtymään. ;)

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Missä kakussa oli kahvia? Suklaata ja kaakaota piti olla, onko jossain reseptissä virhe..

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Laamasen Irja tuolla toisaalla pisti kans upeita ruokakuvia ja puhui jostain syntisen hyvästä..tuollaiseen kastejuttuun on,edes tällaisen paatuneen pakanankaan, vaikea minkään sortin syntiä sovittaa,jos se nyt sitte ei ole just noi melko hyvän näköiset eväät..eikä nyt niin melkokaan.
Ette muuten oo ajatellu uutta perheenlisäystä..olisin adoptoitavissa milloin tahansa..tai,jos jompikumpi noista mainitsemistasi naisista..toi pullakranssi herrätti nostalgisia tunteita..en muista milloin..noh yrittänyttähän ei laiteta.
Pitäiskö meidän muuten kertoa mösjöö Kustoselle,että tuollaisia kuivia kakkuja,joita nautiskellaan kaffeen kanssa sanotaan kahvikakuiksi,vaikkei itse kakussa kahvia oiskaan :)

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Ai se meinas että kahvikakku :D olinpas höpsö.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olipa hyvät reseptit. Otin talteen. Ain välillä tulee tarvetta tehdä hyvää. Kiva tuo väriteemasi.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset