Jenkan tahti

Kasvisruokapäivä: “Italialainen makaronilaatikko”

  • Paljon juustoa ja tomaattipastaa. Tuhtia herkkua.
    Paljon juustoa ja tomaattipastaa. Tuhtia herkkua.
  • Juuri uunista otettu tomaattipastalaatikko.
    Juuri uunista otettu tomaattipastalaatikko.

Tämä Jamie Oliverilta bongattu loistoruoka sopii niin arkeen kuin juhlaankin. En tiedä, onko tuo otsikko ihan totuudenmukainen, mutta mieleeni tuli makaronilaatikko, kun lueskelin ruokaan liittyviä kuvauksia eri lähteistä.

 

Erona omaan arkiruokakunkkuumme on se, että ilmeisesti Italiassa tämä ruokalaji liittyy enemmänkin hieman erityisempiin tilaisuuksiin: sitä kuulutaan nauttivan sunnuntailounaalla tai perhejuhlissa. Mutta sopii se myös arkipäivälliseksi. Kyllähän Suomessakin makaronilaatikkoa joskus tarjotaan juhlissa tai jopa jouluna.

 

Oli miten oli, tässä ruoassa on niin klassiset ainekset, että mielestäni “italialainen makaronilaatikko” kuvaa ruokaa ihan hyvin. Kyseessä on siis juustolla höystetty tomaatti-pastalaatikko. Toki lihaakin voisi laittaa hyvin sekaan, mutta ei tämä sitä todellakaan kaipaa. Hiilareita välttelevät voisivat korvata pastan munakoisolla. Tosin se taitaa olla myös kokonaan oma ruokalajinsa.

 

Jamie Oliverin tv-sarjassa tämä suosittu kokki yritti tehdä italialaista ruokaa italialaisille – huonolla menestyksellä. Eivät brittikokin tarjoukset kelvanneet; milloin hän käytti vääränlaista pastaa, milloin vääriä mausteita. Tämä ruokalaji oli ainoa, jota italialaiset varauksetta ylistivät.

 

Tähän voisi hyvin käyttää muunkinlaista tomaattikastiketta, vaikka sitä omaa lempparia. Itse tein hyvin perinteisen tomaattikastikkeen oikeastaan ihan Oliverin reseptillä. Tuoretta basilikaa minulla ei sattunut olemaan – aika iso puute kieltämättä, mutta maku oli silti loistava. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, sillä parmesaani on suolaista.

 

Tomaattipasta al forno

 

Tomaattikastike:

1 sipuli

pari valkosipulinkynttä

oliiviöljyä

oreganoa

hieman suolaa ja pippuria

loraus balsamicoa

2-3 tölkkiä tomaattimurskaa (käytä laadukasta, esim. Muttia)

kourallinen raastettua parmesaania

nippu tuoretta basilikaa

 

lisäksi: 

3 kourallista parmesaania

n. 400 g tuoretta mozzarellaa

400–500 g haluamaasi pastaa

 

Valmista tomaattikastike. Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää oregano, suola ja pippuri. Kaada sekaan loraus balsamicoa ja anna poreilla hetken. Lisää tomaatit ja anna kastikkeen poreilla hiljakseen vähintään 20 minuuttia. Lisää lopuksi parmesaani ja basilika.

 

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

 

Sekoita puolet kastikkeesta pastan joukkoon. Leikkaa mozzarella viipaleiksi.

 

Lorauta hieman öljyä uunivuoan pohjalle. Lisää kolmasosa pastasta, sitten kolmasosa jäljelle jääneestä kastikkeesta, kourallinen parmesaania ja kolmasosa mozzarellaviipaleista. Toista muutaman kerran niin, että päällimmäiseksi jää juustokerros. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia eli kunnes juusto on sulanut ja hieman ruskistunut.

 

 

Maistui muuten myös perheen taaperolle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Voisko tuo tuon enempää italialainen olla,eipä paha,ei.Kyllä ruoka voi ihan hyvin tuollanen pelkkä pasta+soosi ja lienee se italiassa tosiaankin tavallista.Mun pitäis tietää,vaan en tiedä,mahtaako siellä tällaista meikäläistä munamaidolla tehtyä laatikkoa löytyäkkään vai onkos se lasagne sitä lähinnä.En tiedä miten muilla,mutta kyllä meillä välillä syödään pelkkää pasta,jollakin helpolla,mutta hyvällä soosilla..vaikka parempaankin pystyisin,niin välillä riittää tuorepasta ja ketsuppi.Vihreä salaatti ja patonki lisukkeina..jos sitten muuta mukaan haluaa,niin vois tuota jonkin pihvinkin kanssa syödä ja erityisesti tulee mieleen tuoreesta tonnikalasta paistettu leike ynnä kevyesti freesattua sipulia päällensä.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

En tiedä, harrastetaanko munamaitoa Italiassa. Ei ole ainakaan tullut vastaan.

Pasta ja hyvä soosi on tosi hyvää perusruokaa. Tämä uunissa tehty loota on kuitenkin vähän eri makuista kuin pelkkä pasta tomaattikastikkeella. Sulanut juusto tuo oman maukkaan lisänsä :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Käytän nykyisin tummaa kokojyvämakaroonia kun kuvittelen sen olevan terveellisempää.
Omassa munamaitomakaroonilaatikossani on jauhelihan sijaan pieneksi kuutioitu saunapalvia ja purjosipulia.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen
Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Kaikki mikä uunissa vähän kauemmin muhii tulee maukkaammaksi,kun raaka-aineiden maut irtoaa ja syvenee vähän pitempään.Käytän uunia aika paljon,kaikessa missä se vaan on mahdollista.Kun on ikänsä ammatikseen patoja ja pannuja hellalla pyöritellyt,niin enää ei viitsi eikä jaksa seisoa niitä hämmentelemässä yhtään enempää.kuin on ihan pakko.
Vaikkapa niinkin perus asia,kuin ruskea kastike..puoli tuntia uunissa tekee makua kummasti lisää.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset