Jenkan tahti

Napakymppi – Näin teet supersimaa!

Löytyipäs taas makujen napakymppi! Jos et ole vielä pistänyt simoja tulille, tästä vinkistä kannattaa ottaa koppi.

 

Kunnia ideasta kuuluu yksinomaan miehelleni, joka sai päähänsä maustaa kotikaljaa sitruunalla. Idea jalostui entisestään, kun pohdimme vappusimojen tekoa. Kotikalja + sima, mitäköhän siitä tulisi? No supersimaa tietysti! Maku on nimittäin aivan loistava.

 

Eräs kaverini, joka jakaa mieltymykseni kotikaljaan, kutsuu kotikaljaa hellästi “himabisseksi”. Tämä meidän perheen uusi löytö olkoon siis himabissesima.

 

Tässä ohje, mieheni sanelemana:

 

Supersima (eli himabissesima)

 

1 appelsiini

2-3 sitruunaa

2 pussia Kotikalja-mallasta

n. 2 rkl hunajaa

500 g siirappia

500 g sokeria

2 pss kuivahiivaa (Kotikalja-paketissa tullutta)

 

Pese ja viipaloi sitrushedelmät. (Voit halutessasi käyttää myös pelkästään sitruunaa.) Viipaleet voit laittaa harsopussiin, niin juoman tekeminen helpottuu. Laita (pussissa olevat) hedelmäviipaleet 10 litran kattilaan. Täytä kattila vedenkeittimessä esikuumennetulla vedellä. Lisää joukkoon sokerit sekä mallas. Kiehauta. Anna jäähtyä 40-asteiseksi ja lisää sitten hiiva joukkoon. Anna käydä vuorokauden ajan peitettynä. Koemaista makeus ja pullota, laita halutessasi rusinoita pulloihin. Anna olla kylmässä 2–7 päivää. Avaa varoen, sillä mallas vaahtoaa.

 

Sokerin määrää ja käymisaikaa säätämällä voit vaikuttaa juoman makeuteen ja alkoholipitoisuuteen. Vuorokauden käyminen tuottaa noin 1 %:n alkoholipitoisuuden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kuvittelin, että kunnon vappusiman syntysanat on lausuttu laulussa: 'Läksin minä kesäyönä käymään..'

Taisin olla väärillä raiteilla!

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Tein vastavaa, siman ja kotikaljan välimuotoa ensimmäisen kerran jo 80-luvulla. Voittaa sekä köyhemmän tavallisen siman, että tavallisen kotikaljan. Ideana oli jatkaa tavallisen siman reseptiä mallasuutteella. Joskus myöhemmin kesällä olen käyttänyt lisäksi raparperia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen joskus maustanut siman humalalla. Se antoi erinomaisen säväyksen.
Mitä niiden mallaspussien koko on?
Minulla oli tapana tehdä leipää tai sämpylöitä mäskistä kun tein kaljaa.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

En suoralta kädeltä nyt muista niiden kokoa...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Rusinoiden kanssa pitää olla tarkkana, että ne ovat sitä kelluvaa lajiketta - tavallinen rusinahan uppoaa ikävästi pullon pohjalle. Kelluvia rusinoita löytää kyselemällä hyvin varustetuista ruokakaupoista...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Niiden käyttö on vain siitä tarkkaa, että ne vaativat täsmälleen kuukauden käymisajan. Tästä syystä niitä myydään kaupoissa vain tasan kuukausi ennen vappua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Täytyy kokeilla pitääkö pokka kysyä hyllyjä täyttelevältä kauppa-apulaiselta "onko teillä kelluvia rusinoita".

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Tiedän sopivan apulaisen. Laitteli vapun alla jotain sittarin hyllyjen välissä ja kysyin et hei, tiedätkö onko täällä savustuspuruja? "öö..en ole kuullutkaan semmosista" Vihjasin että varmaan siellä missä olis grillaustarvikkeit ja simmost. "No..mä olen vaan seissyt tässä hyllyjen välissä".

Jaaha kiitos. Mut tyttörukka oli varmaan joku TET-harjoittelija.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Äitini teki simaa, jonka taidon periytti vaimolleni ja meillä sitä on aina.

Äitini perinnetieto juontaa Venäjälle ja Pietariin, ennen NL:n syntyä. Alkoholia ei simaan tullut juuri lainkaan, mutta hunaja on osa valmistusta, joka antaa sokerisen maun vaikka vähäinen käymissokeri tekisi siitä "kuivan". Muutoin resepti on lähes kuin aloittajalla.

En malta kuitenkaan jättää mainitsematta opiskeluaikojen pikasimaa. Pullo kossua ja rusinoita. Jos ei ole rusinoita, niin kossu lasketaan simaksi vappuna. Teekkarihuumoria, vaikka harvalla meillä oli rahaa ostaa edes yhdessä yhtä pulloa ko, juomaa. Eikä se edes kaikille maistunut, vaikka meitä moitittiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Turkka Leppäaho

Täytyy sanoa että aika paljon on ohjeessa hiivaa..