Jenkan tahti

Napakymppi: punajuuri ja ruisleipä

  • Ruisleipää, juustoa ja punajuuri-piparjuurisalaattia.
    Ruisleipää, juustoa ja punajuuri-piparjuurisalaattia.

Mieleeni palautui yllättäen vuosien takainen suosikkimakuyhdistelmä: ruisleipä punajuurisalaatilla. Ruisleipä, juusto ja (mielellään piparjuurella maustettu) punajuurisalaatti toimivat loistavasti yhdessä!

 

Joskus muinoin laitoin leivän päälle kaupan punajuurisalaattia. Koska en sellaisia enää harrasta, pyöräytin pikaisen salaatin itse. Ei tarvinnut kuin (etikka)punajuuria, piparjuurella maustettua majoneesia ja turkkilaista jogurttia. Piparjuurta voisi myös truutata putkilosta, ja jos käyttää tavallisia keitettyjä punajuuria, voi halutessaan lorauttaa sekaan etikkaa. Nopea ja helppo tehdä ja ah niin hyvää!

 

Ja jos ei jaksa tehdä salaattia, miksei toimisi myös piparjuurimajoneesi ja etikkapunajuuret leivälle erikseen aseteltuina.

 

Pitääkin tehdä isompi satsi punajuurisalaattia; se varmaan maistuu myös esimerkiksi savulohilaatikon kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Peruna, punajuuri, porkkana ja vielä sipulikin sopivat salaatin tekoaineiksi. Tehdäänkö muualla, täällä Lounais-Suomessa ainakin tehdään sellaista salaattia, että perunat, punajuuret ja porkkanat keitetään kypsäksi ja paloitellaan kulhoon. Sipuli paloitellaan tuoreeltaan joukkoon ja sekoitetaan. Säilyy jääkaapissa kelmun alla kulhossa muutaman päivän, sipulista johtunee, ettei säily kovin montaa päivää kuitenkaan. Kastikkeeseen sitten rypsiöljyä, olisi terveellistä ja ravitsevaa kuten myös on ruisleivänkin todettu olevan, kts. tutkimus perunasta ja rypsiöljystä.

http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/102101/...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

" perunat, punajuuret ja porkkanat keitetään kypsäksi ja paloitellaan kulhoon. Sipuli paloitellaan tuoreeltaan joukkoon ja sekoitetaan."

No tuohan kuulostaa ihan rosollilta :)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Täällä sitä on vain kutsuttu sallatiksi, olenkin sitten tosiasiassa syönyt rosollia;) Rakkaalla lapsella on monta...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #5

Heh :)

Onhan rosollissa muitakin ainesosia, mutta tuo peruna-porkkana-punajuuri lienee se peruspohja. Ilmeisen toimiva kombo!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Rosolliaineksista voi poimia ruisleivän päälle ohuita perunan ja keitetyn punajuuren siivuja, lisätä päälle silliviipaleita ja vispattua kermaa, jossa on silputtua sipulia :)

Kutakin maun mukkaan niukkaakin niukemmin tai enemmän.

https://www.youtube.com/watch?v=T14pXASM0Io

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #7

Rosollileipä, ei huono! Itse ottaisin kyllä ehdottomasti siihen mukaan maustekurkut. Ne on muutenkin törkeän hyviä leivänpäällisiä :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Ehtottomasti on, ostan maustekurkkuja joko irtomyyntialtaista / -tynnyreistä tai purkeissa, kellarissakin on usein iso peltipurkki, mutta jätin tuosta oman makuni mukkaan pois kun oli jo silliä. Vaan makuasioistahan ei passaa kiistellä :)

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #10

Minun puolestani taas sillin voi jättää pois :) Makuasiat ovat makuasioita :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Sillisalatiksi sitä kutsuttiin lapsuudessani. Nykyisin harvat sekoittavat silliä rosollin joukkoon. Suolakurkkua pitää myös olla ja hapokas omena antaa raikkaan maun.
Minä en pidä etikkapunajuurista, joten keitän aina punajuuret itse
Kaupan valmis punajuurisalatti on mielestäni liian etikkainen.
Näkyi olevan 2kg punajuuripussi tarjouksessa. Sekoitan karkeasti raastetut keitetyt punajuuret kermaviiliin tai turkkilaiseen jugurttiin piparjuuritahnan kera. Hyvä kun muistutit.
Joulupöydässä pitää olla rosollia. Kastikkeena olen tarjonnut vaaleanpunaista kermaviiliä. Seurana lasimestarin silliä ja suutarinlohta. Ongelmana vain, ettei täällä enää saa silakkaa muuta kuin joskus vetisinä makunsa menettäneinä fileeinä.
Olen tehnyt suutarinlohen tuoreista silakoista graavaamalla ensiksi ja sitten laittanut etikkaliemeen.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #9

Minullakin on sellainen kutina, että silli jää nykyisin usein pois rosollista. Mikä lienee syynä? Itsekään en ole siihen tottunut, joten teen rosollin ilman sitä. Mutta esimerkiksi viime jouluna vaarin tekemässä rosollissa oli silliä, ja kyllä sitäkin söin ihan mielelläni.