Jenkan tahti

1-vuotiskakku talvisesongin aineksista

  • Porkkana ja appelsiini kuvastavat aurinkoista tyttöämme, valkea kuorrutus talvea. Sama ajatus toistuu kulta-hopeakoristelussa. (Kuva: Juha Tamminen)
    Porkkana ja appelsiini kuvastavat aurinkoista tyttöämme, valkea kuorrutus talvea. Sama ajatus toistuu kulta-hopeakoristelussa. (Kuva: Juha Tamminen)

Meillä vietettiin hiljattain 1-vuotisjuhlia. Halusin tehdä pikkusiskon 1-vuotiskakun sesongin raaka-aineista, käytinhän esikoisenkin 1-vuotiskakkuun sesonkituotetta raparperia. 

Mutta mitä on sesongissa tammikuussa? Ensimmäisenä mieleeni tuli se entisajan mainos, jossa mummo vetää lumessa potkukelkalla ja huutaa: “Jaffat tulloo!” – Eli ainakin appelsiini olisi hyvä valinta.

Sitten välähti: appelsiinilla maustettu porkkanakakku! Appelsiini ja porkkanat ovat tosiaan tammikuun juttuja.

Porkkanakakkuun voi myös käyttää piparkakuista tuttuja mausteita, joten se sopii joulukuunkin juhliin.

Tein siis porkkanakakun – täytekakuksi. Sovelsin reseptissä eri ohjeita (muun muassa tätä Kinuskikissan reseptiä) ja lisäsin mukaan appelsiinin kuorta. Nelikerroksisen kakun väleihin laitoin seoksen, jossa oli 1 annos vanhan ajan vaniljakastiketta, 2 purkkia maustettua rahkaa (vanilja sekä lime-valkosuklaa), 1 purkillinen maustamatonta tuorejuustoa (sitäkin saa muuten appelsiinin makuisena) ja raastettua appelsiinin kuorta.

Kuorrutuksen tein mascarponesta ja siivilöidystä tomusokerista. Kuorrutukseen meni kaksi purkkia tuorejuustoa ja aika paljon tomusokeria (lisäsin sitä, kunnes koostumus oli sopivan jämäkkä). Vaikka porkkanakakkua ei periaatteessa tarvitsisi, kostutin kerroksia vastapuristetulla appelsiinimehulla.

Ihan kiva ja vähän erilainen 1-vuotiskakku, vaikkakin aika tuhtia tavaraa. Kakku myös kuvasti hauskasti tytärtämme: porkkana ja appelsiini sopivat hyvin hänen aurinkoiseen persoonaansa, kun taas valkoinen kuorrutus kuvasti talven lumihankia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.