Jenkan tahti

Runebergin kakku

  • Runebergin kakku sai porkkanakakun kuorrutuksen ja vadelmahilloa väliin.
    Runebergin kakku sai porkkanakakun kuorrutuksen ja vadelmahilloa väliin.

Tänä vuonna jotenkin yhtäkkiä tuli ihan mieliteko runebergintorttuihin. Sain kuitenkin päähäni, että miksi tehdä torttuja, jos voisi tehdä kakun. Googlaus paljasti, että joku muukin on joskus ajatellut samaa.

Tein kakkuni Pirkan ohjeen pohjalta. Tosin unohdin ohjeesta kokonaan keksinmurut, mutta eipä se makua haitannut. Lisäksi laitoin sekaan kardemummaa, koska mielestäni se kuuluu asiaan.

Myös hillosetti oli oma ideani. Halkaisin pohjan kahteen osaan ja laitoin niiden väliin vadelmahilloa. Päälle tein yksinkertaisen kuorrutuksen mascarpone-juustosta ja tomusokerista. Kyseessä on siis porkkanakakun kuorrutus, mutta pakko sanoa, että mielestäni se sopi tähän Runebergin kakkuun kuin nenä päähän!

Pirkan ohjeessa kehotetaan laittamaan kakku halkaisijaltaan 22-24 senttimetrin vuokaan. Minulla oli 20 sentin vuoka, ja mielestäni taikinamäärä oli siihen juuri sopiva. Ensi kerralla kuitenkin lasken uunin lämpötilaa 175 asteeseen, sillä 200 asteessa jouduin jo aikaisessa vaiheessa peittämään vuoan foliolla pinnan palamisen ehkäisemiseksi. Myös paistoaika oli ohjetta pidempi, varmaankin juuri pienemmän vuoan ja sitä myötä paksumman taikinakerroksen vuoksi.

 

Runebergin kakku

 

150 g voita

1,5 dl sokeria

2 kananmunaa

1,5 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

1 dl keksinmuruja

1 dl mantelijauhetta

1 tl vaniljasokeria

n. 1 rkl kardemummaa

3/4 dl kermaa (tai maitoa)

 

täytteeksi ja koristeluksi:

vadelmahilloa (minulta kului reilu puolikas lasipurkillinen)

250g mascarponea (tai muuta maustamatonta tuorejuustoa)

noin puolikas purkillinen (maun mukaan) tomusokeria

 

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa toisessa kulhossa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet ja kerma tai maito. Laita taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175-200 asteessa uunin alimmalla tasolla 25-40 minuuttia.

Leikkaa jäähtynyt kakku kahdeksi kerrokseksi. Laita väliin vadelmahilloa. Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri keskenään sähkövatkaimella. Tomusokeria ei tarvitse siivilöidä.  Levitä kuorrutus kakun pinnalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Huomaan sylkirauhasteni antavan reseptille puoltoäänensä.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Runebergintorttukausi on liian lyhyt. Tai ehkä just siks ne ovat niin hyvä, ei ehdi kyllästyä...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Harmi juuri otin kakkupohjan pois uunista ja sitten luin vasta tämän. No anoppi saa huomenna tavallisen täytekakun, olisihan sen voinut tehdä yllättäen Jennin mallin mukaisesti.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset