*

Jenkan tahti

Vihreä perunasalaatti

  • Perunoita + salsa verdeä = maailman helpoin perunasalaatti.
    Perunoita + salsa verdeä = maailman helpoin perunasalaatti.

Jos et ole vielä kokeillut salsa verdeä, niin nyt olisi hyvä tilaisuus. Vihreä kastikehan käy oikeastaan ruokaan kuin ruokaan, vähän niin kuin pesto. Minä sekoitin sitä tässä yhtenä päivänä uusien perunoiden sekaan ja huomasin, että siinähän on itsessään oiva perunasalaatti, ja jotenkin raikkaudessaan niin kevääseen sopiva.

 

No, myönnettäköön, että suomalaiset uudet perunat kuuluu nauttia ihan vain voinokareen kanssa, mutta näin keväällä espanjalaisista uusista perunoista voi hyvin tehdä perunasalaattia.

 

Salsa verden reseptin otin Jamie Oliverilta. Meillä tätä vihreää perunasalaattia syötiin uunissa paistettujen lohen, parsan ja kirsikkatomaattien kanssa, mutta tuommoinen salaatti olisi varmaan hyvä lisä esimerkiksi vappupiknikille!

 

Salsa verde

(resepti: Jamie Oliver)

1–2 valkosipulinkynttä (minä laitoin yhden pikkuruisen kynnen, koska raaka valkosipuli on voimakkaan makuista)

1 pieni kourallinen kapriksia

1 maustekurkku

4–6 anjovisfileetä

3–4 nippua tuoreita yrttejä: basilikaa, silolehtistä persiljaa ja minttua

1 rkl dijon-sinappia

2–3 rkl punaviinietikkaa (kannattaa laittaa aluksi vähemmän, lopuksi sitä voi lisätä)

8 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä

rouhittua mustapippuria

(suolaa – lisää vasta lopuksi, jos on tarvis)

 

Heitä kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta kastikkeeksi. Lisää öljyä, jos haluat löysempää kastiketta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa viinietikkaa tai suolaa. Jos etikkaa on ehtinyt lurahtaa liikaa, tilannetta voi korjata ripauksella sokeria. Kastike saa kuitenkin olla hieman liian etikkaista, koska maku laimenee kun kastike sekoitetaan perunoiden joukkoon.

 

Keitä uusia perunoita, murskaa tai pilko niitä hieman (ei tarvitse odottaa, että jäähtyvät) ja lisää sopiva määrä kastiketta. Perunasalaatti on valmis!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kaikkien näitten vuosikymmenien jälkeen tavallinen perunasalaatti tympii totaalisesti.Ajankohdasta riippuen kauppojen tiskit notkuu jokaisen valmistajan salaatteja pilvin pimein tarjouksina ja kuitenkin melko sikahintaan tarjouksesta huolimatta.Olin tässä jo tehnyt periaatepäätöksen valmistaa perunasalaatin itse,ehkäpä tällainen kokki-ihminen honoris causa jostain vielä motivaatiota sen verran löytää..ja sitten Jenni rouva pistää tuommoisen mielenkiintoiselta maistuvan reseptin tänne..menee kokeiluun.
Nakkejakaan en aio ostaa..vanhanajan patapaisti olis mielessä..sopivat hyvin yhteen..itse asiassa ovat klassikko.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Minä olen kokonaan luopunut kaupan pottusalaateista. Niissä on joku lisäaine(?), joka pistää närästämään ja tekee huonon olon. Itse tehty tavallinen perunasalaatti kyllä vielä maistuu, mutta vaihtelu virkistää! Kiva jos menee kokeilulustalkesi :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sama vika Rahikaisella, ei kaupan soosit juurikaan kiinnosta. Kotiruokaa sen pitää olla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kuka sitä kaupan pottusalaatteja, muut kuin uusavuttomat. Ohjeestasi: perunasalaattiin minttua? Minttu kun on mauste, jota en juurikaan innostuneesti käytä, ja miniäkin toi pääsiäisenä purkin minttuhyytelöä vain koska sitä kuuluu pääsiäisenä lampaan kanssa syödä. Eipä silti, vain siksi ostin minäkin ja täytyy taas keksiä mitä sillä minttuhyytelöllä tekee ennen kuin vanhenee - johonkin lampaan grillimarinadiin/soosiin voisi käydä.

Mutta mitä perunasalaatteihin tulee niin kuikuilen usein ohjeita netistä, ja tässä yksi onnistunut löytö:

http://www.maku.fi/reseptit/perunasalaatti-0

PS. Jenni, ohjeesi kuulosti hyvältä ja maistuukin, väsäsin aamutuimaan lounaalle. Mintun korvasin parvekkeelta silputulla ruohosipulilla (ei ole salsa verdessä vaan lisättynä silppuna) ja uudet perunatkin vanhoilla. Vetäytymässä, enää puuttuu lohi ja tilpehöörit :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Mausteet ovat laji sinänsä ja makuasioista ei kande väitellä. Joku tykkää rosmariinista ja toinen saattaa kaivata timjamia. Minttu kuuluu teehen tai hammastahnaan, mutta maistuu myös lampaan kanssa hyytelönä. Sen lopun hyytelönhän voi syödä yksinkertaiseti pikkulusikalla suuhunsa pois happanemasta;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

Ei kannata, ei. Melkein kaikki mausteet käy, varsinkin timjami, mutta anista ei kannata ohjeeseen tarjota, ja fenkolikin on kauhistuksen kanahäkki.

Pussimausteet muuten tulee kalliimmiksi kuin purkit, mutta kun niitä purkkeja ei määräänsä enempää mahdu niin on laatikollinen pussejakin.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #4

Minustakin se minttu kuulostaa hassulta, mutta ei se kyllä läpi maistunut, teki vain ihanan raikkaaksi! Kannattaa siis kokeilla. Minulla oli suurin osa yrteistä basilikaa. Käsittääkseni minttu tuohon perinteisesti kuuluu.
Kiva kun maistui!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Täytyy kokeilla vaikka grillatun lohen kanssa, kylmä perunasalaatti on kesähelteilläkin hyvä vaihtoehto.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #14

Söin muuten tänään lounaspaikassa yksinkertaista salaattia: vesimelonia ja silputtua tuoretta minttua. Hyvää se oli :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

No vesimeloniinhan voi sitten käyttää minttua kun ensin kokeilee perunasalaattiisi, minä kun taloudellisena ihmisenä jo mietin että mitä sillä lopulla mintulla tekee :)

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos Jenni ja Seija tosi kiintoisista perunasalaattiresepteistä. Minäkin olen huomannut kaupan salaattien aiheuttaneen huono oloa, jopa lievää pahoinvoinnin tunnetta. Siksi en ole niitä aikoihin ostanut enkä syönyt. Mutta nämä kaksi uutta reseptiä tarjoavat jänniä vaihtoehtoja.

Lapsuudessani pidin tosi paljon perunasalaatista, jonka reseptin äitini toi mukanaan Ranskan reissultaan. Resepti oli hyvin yksinkertainen - kylmät perunat viipaloitiin, kastikkeeksi oliiviöljyä, mukaan runsaasti hakattua ruohosipulia ja suolaa maun mukaan. Helppo, nopea ja maukas versio sekin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Leila, tuon tapaista yksinkertaista perunasalaattia minäkin usein teen, ja juurikin ruohosipulisilppua joukkoon.

Linkkini sipulien marinointilientä on muuten turhan paljon, vähemmälläkin marinoituu varsinkin kun välillä kääntelee.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

joo eikä se marinoituminenkaan tarvitse kymmentä tuntia..useinkin,kun erilaisia reseptejä netistä lukee,niin joutuu toteamaan,ettei tuokaan juttu tarvitsisi noin vaikeen kautta mennä..ymmärrän toki,että harrastaja ei kaikkea hoksaa,mutta kun katsoo ja lukee amattilaistenkin juttuja,niin sama juttu,,ja tietty amatööri uskoo mitä ammattilainen sanoo.Rehellisyyden nimissä on pakko sanoa,että sokea piste on meillä kaikilla..vielä nyt eläkkeelläkin saattaa hoksata,että miks ihmeessä oon tuonkin tehnyt tuolleen viimeiset kymmenet vuodet..oppia ikä kaikki..lienee?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Noinhan se usein menee, joskin se ahaa-elämys oli jo kauan sitten kun jo reseptistä tiesi miltä maistuu. Sitä ennen muistan nuorena tehneeni jostain ohjeesta milanolaisia lihapulliakin, joiden syöminen meni meidän perheessä naurun puolelle. Mikä lienee Italiassa lihapullien maku, mutta parmesaani ei ollut meillä suksee.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Älä tee kuitenkaan vihreätä perunasalaattia vihreistä perunoista;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Tuliko vatsanväänteitä? Käytit kai vihreitä siemenkotiakin:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Ananaskirsikka on tuon vihreän siemenkodan sukulainen, mutta maukkaampi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Ja terveellisempikin, vai? :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vappu meni ja Lidlin perunasalaattia nautittiin. Eilen viimeinen erä. Kyllä itse tehty aina kaupan majoneesiset perunasalaatit voittaa, mutta poiskaan ei voinut heittää.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset