Jenkan tahti

Kehuttu salamitahna

  • Salamitahnaa ruisnapilla.
    Salamitahnaa ruisnapilla.

Tämä jo vuosia sitten bongaamani Vappu Pimiän resepti tuli kaivettua esille arkiston syövereistä tänä kesänä. Salamitahna oli tehnyt niin ison vaikutuksen, että sitä pyydetiin minulta sukujuhliin. Siellä se sai uusia kehuja.

Tätä tahnaa voisi varmasti käyttää monessa muussakin ruoassa kuin vain leivän päällä. Esimerkiksi uuniperunan kastikkeena toimisi varmasti loistavasti. Ja varmasti ihan pastakastikkeenakin. Tai kuten Pimiä itse ehdottaa, voileipäkakun täytteenä.

Vaihtelumahdollisuuksiakin on. Eri yrttejä ja tuorejuustoja käyttämällä makua voi muokata mieleisekseen, ja miksei salamin tilalla voisi käyttää kinkkua tai kalkkunaa. Lisäsin nuo yritit reseptiin, mutta muutoin se on Pimiän.

 

Salamitahna

Lähde: Radio Nova

noin 100 g metwurstia

1 prk creme fraichea

1 prk maustettua tuorejuustoa (valkosipuli, pippuri, tms.)

1 prk kaprismarjoja liemineen

1 valkosipulinkynsi silputtuna

yrttejä, tuoreita tai kuivattuja

mustapippurirouhetta

 

Sekoita kaikki ainekset keskenään esimerkiksi sauvasekoittimella. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sopisikohan se muurinpohjalettujen suolaiseksi lisäkkeeksi? Ajattelin kokeilla siihen tarkoitukseen. Kiitos reseptistä.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Oletkos Irja muuten koskaan kokeillu laittaa lettutaikinaan ruisjauhoja..ei ole nimittäin paha,mutta vähäsen vaan..antaa makua lisää..sopii makeisiinkin lettuihin ja ruokalettuihin etenkin.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kokeile ihmeessä. Olisi kiva kuulla, millainen makuelämys oli. Veikkaan kyllä että sopii myös letuntäytteeksi.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Ehdottomasti äärimmäisen kannatettava töhnä..hyvää ja helppoa.Olen tämän tyyppisiä tahnoja käyttänyt joskus pihvienkin lisukkeena kastikkeen tai sen iänikuisen maustevoin sijalla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kokeilin. Tuntui, että kaprisliemi oli liikaa eli tuli melkoisen löysää. Sopii varmasti löysänä voileipäkakun väliin, mutta ehkä siihen tarkoitukseen kun aion käyttää olisi voinut otta vähän tukevampaa eli muurinpohjaletuille.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Tuossa Hannu Valjakalle jo vastasin, mutta laitetaan tähänkin: kaprikset voi varmasti aluksi laittaa ilman lientä ja lisätä sitten liemen lopuksi, jos tarvis.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Saapkos vanha kokkisetä neuvoa vähäsen..jätetään se kaprisliemi pois ja pannaan vaan ne pelkät kaprikset kyllä niistäkin jo pelkästään tarvittava maku lähtee,ne on nääs siellä purkissa ootellessaan jo imeneet itteensä sitä suolalientä,kun on tahnasta kyse,niin se tulis olla melko "tuhtia" ei mitää lirua..vaan ei tuo tuossa kuvassa ainakaan siltä lirulta näytä.Sitten se tahnan paksuus on vähän siitäkin kiinni,minkä kanssa sitä milloinkin tarjotaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ajattelin kokeilla kapriksen sijaan hillosipulia kun kaikki ei kapriksesta tykkää, keksitkö vanhana kokkina muuta vaihtoehtoa?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

No jotain tollasta pikanttiahan se saisi varmaankin olla..ilmakuivattua tomaattia..tavallisia peperoneja olen silpummut..miksei oliivikin,jos niistä tykkää..tavallista paprikaakin olen silpunnut hienoksi ja sitte ryvettänny niitä muutaman tovin suola-sokeri- balsamico-öljy seoksessa..liiat nesteet valutetaan pois..maustekurkkuakaan ei sovi unohtaa,niitä makeita amerikankurkkuja etenkään..nyt saa hyviä sipulinvarsia,siis nimenomaan niitä varsia,ovat maukkaampia,kuin ruohosipuli..hillosipulin suhteen haluaisin kiinnittää huomionne,niihin Felixin maailman parhaisiin makeankirpeisiin sipuleihin..paitsi tietysti jos satutte pitämään niistä happamista tyyliin muu eurooppa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Dänks, oliivit tulikin siihen sörsseliin mieleen kun juuri mutustelen ja sipulinvarretkin kun silppusin tänään pastasoosiinkin, mutta se paprikaohjeesi ei ollunna hanskassa.

Ja olipas hyvä että kysyin, noista on varmaan vinkkiä muillekin.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #9

Jos korvaisin kaprikset jollain, korvaisin maustekurkuilla!

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #9

Lisäys vielä: jotenkin tässä tahnassa juuri nuo kaprikset ovat "se juttu". Aika moni on ihmetellyt, mitä tuossa tahnassa on. Kun olen kertonut, että kapriksia, niin on tullut sellainen fiilis, että juuri ne ovat tehneet sen hyvän maun.... :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Suttaa se noinnii olla, mutta suattaa se olla toisinnii, jos ei ole ollut muuta kuin se yksi vaihtoehto :)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #13

Metwurstin/salamin ja kaprriksen liitto on vahvistettu ihan korkeimillakin gastronomisilla tahoilla :)..oikeesti siis..

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Voipi olla fiksua jättää ainakin aluksi liemi pois, koska sillä liemellä voi sitten säätää koostumusta mielensä mukaiseksi myöhemmin. En sitten tiedä, miten soseuttamisväline vaikuttaa koostumukseen, mutta minulla tuosta on tullut aina suht jämäkkää. Olen laittanut siis sen pikkuisen purkillisen kapriksia.. :)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Soseutusvälinen ei ole olennainen,kun on tehosekoittajat keksitty,niin tottamaar,soseutusajalla on merkitystä..mitä kauemmin mylly pyorii,sitä lirumpaa tulee..on se helpompi..monesti on helpompaa lisätä,kuin ottaa pois..tää on sellainen kultainen sääntö kokkailussa..ja siitä huolimatta amattilainenki moisen asian edelleenkin joskus unohtaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Tuosta tuli mieleen kauan sitten lukemani ohje, että jos suolaa on liikaa kannattaa laittaa joukkoon kiehumaan raakaa perunaa imemään suolaa pois. Sitä en ole tarvinnunna, mutta ohje sekin :)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Helpompi,varmempi ja nopeampi tapa on laittaa sokeria..paitsi jos nyt sitten ei ole ihan hirveesti lipsahtanut.