Jenkan tahti

Napakymppi: Kardemumma ja marjat

  • Maustoin mustikka-mustaherukka-punaviinimarjarahkan kardemummalla.
    Maustoin mustikka-mustaherukka-punaviinimarjarahkan kardemummalla.

Kardemumman maku sopii loistavasti yhteen marjojen kanssa. Asia kirkastui minulle harvinaisen hyvin tänä kesänä, kun maistoin Kolmen kaverin kardemummalla maustettua mustikkajäätelöä. Kardemumman ja mustikan yhdistelmä tuo mieleen pullataikinaan tehdyn mustikkapiirakan.

Viime aikoina olenkin heittänyt kardemummaa marjojen ja maustamattoman jogurtin sekaan aamiaisella. Kardemummaa kannattaa kokeilla mausteeksi myös marja- tai raparperipiirakan pohjaan tai muffinitaikinaan.

Laitan muuten itse kardemummaa myös aina pannukakkutaikinaan. Silloin pannarista tulee melkein kuin “pikapullaa”.

Testailujeni perusteella kardemumma sopii hyvin yhteen ainakin mustikan, herukoiden ja raparperin kanssa. Maustoin myös mustaherukka-punaviinimarja-mustikkarahkan kardemummalla, ja hyvin sopi joukkoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Oletko ostanut kardemumman valmiiksi kuorittuna ja jauhettuna vai teetkö itse alkaen kardemumman siemenpaloista alkaen ruokiisi sopivan?
Minusta siemenpaloista otettu kardemumma säilyy ja maistuu voimakkaalle. Pidän sen mausta, mutta en ole jäätelön ja marjojen kanssa kokeillut.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Olen mennyt ihan valmiiksi jauhetulla kaupan kardemummalla. Olen kyllä kuullut, että maku on ihan erilainen, jos tekee sen itse. En ole ehtinyt perehtyä tarkemmin...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Hieman sivusta mutta kun sattui silmääni The Washington Postin artikkeli, jossa kehuttiin voimakkaasti maustettujen ruokien lisäävän ikää, terveyttä ja hyvinvointia.

Tautien esiintyvyyden ja niiden vaaratekijöiden suhdetta tutkivan tieteenalan piirissä eli epidemiologiassa on puolen miljoonan kiinalaisen keskuudessa tehty selvitystä, jonka mukaan voimakkaasti maustettua ruokaa syöneillä oli kuolleisuusriski pienempi kuin maustamatonta tai vähän maustettua syöneillä. Erityisesti tämä liittyi syöpä-, sydän- ja keuhkosairauksiin. Tosin on huomattava, että myös muut elintavat ovat ratkaisevassa asemassa (tupakointi, alkoholin käyttö, liikunta ja koulutus!).

The Washington Post - "How Szechuan peppercorns can help you grow old and bond with your young"
https://www.washingtonpost.com/opinions/how-szechu...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Liittyikös tuo jotenkin siihen, että chilin tulisuus aiheuttaa sen, että keho tuottaa soluja suojaavia aineita? Tällaista muistelen kuulleeni hiljattain.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#7/JT: "..keho tuottaa soluja suojaavia aineita.."

Tuo on oivallinen johtopäätös. Esimerkiksi miesten eturauhassyöpää tavataan keskimääräistä merkittävästi vähemmän alueilla, joissa syödään chilillä 'tulistettuja' ruokia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Täytyypi kokeilla. Mm. vattujen kanssa olen joskus käyttänyt jälkiruuissa kanelia ja mansikoissa basilikaa, mutta kardemumma ei ole juolahtanut mieleen.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Luin jostain, että basilika ja mustikka ovat kuin luodut toisilleen. Testaamaan en ole vielä ehtinyt.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No eihän se ole tullut mieleen vaikka laitoin basilikasilppua mansikkahilloonkin :)

Jos vattujen joukkoon laittaa mustaviinimarjoja niin silloin ei mielestäni muuta maustetta tarvitakaan. Luodut toisilleen, sanoisin niistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kardemumma sopii myös hedelmäsalattiin.