Jenkan tahti

Nooralotta Nezirillä ihailtava asenne

Pika-aituri Nooralotta Neziri oli mielestäni päättyvien Moskovan MM-kisojen piristävin suomalaisurheilija. Nuorella naisella (s. 1992) on ainakin tv-haastattelujen perusteella asenne kohdallaan.

 

Neziri oli jäädä pika-aitojen alkueriin pieleen menneen lähdön takia. Heti juoksun jälkeen haastattelussa urheilija näytti pettymyksensä avoimesti ja sanoi suoraan, että persiilleen meni. Toimittajan yrittäessä kysellä, millainen kokemus MM-kisamatka on ollut ylipäätään, tokaisi Neziri, ettei tuollaisen juoksun takia kannata kisoihin lähteä. Valtavasta pettymyksestä huolimatta hän osasi kuitenkin heti analysoida juoksunsa ja tiesi, mikä meni pieleen.

 

Kaikeksi onneksi Neziri sai kuitenkin vielä toisen tilaisuuden, sillä hän pääsi viimeisenä urheilijana aikojen perusteella välieriin. Toisella kertaa ei Neziri enää tuottanut pettymystä, vaan juoksi Suomen ennätyksen. Juuri sitä lähdettiin MM-kisoista hakemaankin. Tässä siis kisojen suomalainen urheilija, joka saavutti juuri sen, mitä häneltä odotettiin.

 

Tero Pitkämäen keihäshopea on luonnollisesti mahtava saavutus ja upea oli myös Pitkämäen heittosarja. Tuollaisella sarjalla olisi hänelle suonut kultamitalin, olihan hän selvästi kisan paras heittäjä kokonaisuutena, mutta sitä kymmentä senttiä ei Pitkämäki onnistunut venymään.

 

Nezirin kohdalla kaikkein ilahduttavinta oli hänen asenteensa onnistuneen suorituksen jälkeen. "Katselin näitä muita täällä lämmitellessä ja ajattelin, että en ole yhtään näitä huonompi. Jos he voivat juosta kovaa, niin miksen minäkin voisi", sanoi Neziri (suunnilleen, ei suora lainaus). Loistavaa. Tuollainen asenne pitää urheilijalla olla. Nezirillä on kova voitontahto ja itsetunto kohdillaan. Aiemmin voitontahto on myös kostautunut yliyrittämisenä, mutta pistetään se nuoren iän piikkiin.

 

Neziri on mielestäni piristävä tapaus suomalaisurheilijoiden keskellä. Onnistumisesta otetaan täysi kunnia, mutta myös munaukset myönnetään avoimesti ja pettymys näytetään. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Aika lailla samaa mieltä blogistin kanssa ja toivoa sopii, ettei vauhtieroja tarvitse aikanaan ymmärtää kemiallisiksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiva nosto!!!Minäkin kuulin Nezirin haastattelun ja tykkäsin. Radiosta sattui kuulumaan vaikken kisoja varsinaisesti seurannut.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Noora-Lotta ei saanut 15-vuotislahjaksi skooteria tai mopoautoa, jotka suorastaan murhaavat nuorten liikunnallisuuden. Wilson Kirwa kertoi aikanaan haastattelussa, että kaupunkien ulkopuolella kenialaislapset juoksevat aamuisin kouluun ja iltapäivällä takaisin. Sieltä kumpuaa heidän menestyksensä. Lahjoitetaan siis HKL:n vanhat bussit ja loppuun ajetut skootterit sinne ja vallataan pitkien matkojen hegemonia takaisin suomalaisjuoksijoille. Mistähän niitä suomalaisjuoksijoita vain löytäisi? Hyvä kun saadaan yli 3000m matkoille edes kisoja järjestettyä. Lahjakkuudet valuvat skeittirampeille ja lautailurinteisiin.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Mutta kyllä kai ainakin lautailu on urheilua, ja skeittailukin vähintään liikuntaa? Urheilun muodot muuttuvat...liikkumattomuus on mielestäni suurempi ongelma kuin se, että juokseminen vaihtuu skeittaamiseen. Nykyään lapsesta asti liikutaan vähemmän kuin ennen. Itsekin tulee liikuttua ihan liian vähän :/

Sekin on harmillista, kun kuulee, että lasten urheiluvuorot (esim. sähly, koris ynnä muut vastaavat) voivat olla tosi myöhään iltaisin, jopa kymmenen aikaan. Tuntuvat harkka-ajat olevan kortilla, jolloin pitää olla oikeasti intohimo lajiin, että jaksaa sitä harrastaa. Kuitenkin pitäisi niitä kannustaa, joilla ei valmiiksi sitä intohimoa ole. (En tiedä, liittyikö tämä nyt mitenkään asiaan, mutta tuli vain mieleen :))

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Suomalaiset onkin hyviä moottoriurheilussa. Hiukan enemmän henkilökohtaista kamppailulajia muistuttaa tulevaisuuteen sijoittuva Segway-kisailu, jossa maanmiehillä ja -naisilla lienee saumansa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Radioselostajan mukaan lempparinimi Nolo täytyy nyt viimeistään lausua No Lo vrt. Jay Lo ;)

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Nooralotta Neziri on kaikille suomalaisille nuorille sellainen esikuva, jonka perässä lasten ja nuorten kannattaa juosta. Ja hyvässä lykyssä jopa edelle, vaikka Nooralotta takookin kovia suomenennätyksiä. Nooralotan esiintyminen on myös esimerkillistä, kun urheilutoimittajat häntä haastattelevat. Tämä nuori neito toivottavasti kokeilee myös lähivuosina pituushyppyä - ellei jo ole kokeillut. Pitkälle hän ja moni muukin hänen kannustamanaan varmasti pääsee. Ja korkealle.

Tämän blogin suosituimmat