Jenkan tahti

Kauden herkku: varhaiskaali

  • Coleslaw.
    Coleslaw.
  • Kreikkalainen salaatti.
    Kreikkalainen salaatti.

Hyvää, terveellistä ja rouskuvaa. Varhaiskaali tuo piristävää vaihtelua salaatteihin. Salaatinlehdillä on ikävä taipumus nahistua tai vettyä yhdessä yössä, ja mielelläni teen salaattia kerralla useamman päivän tarpeisiin.

Valkokaaliakin voi toki niin ikään käyttää salaatteihin, mutta pehmeämpi varhaiskaali sopii niihin vielä paremmin. Seuraavassa muutamia suosikkireseptejäni varhaiskaalista.

 

Coleslaw

 

Coleslaw-salaatissa kaali on tietysti ehdoton. Tein tänään coleslaw'ta seuraavalla reseptillä:

 

- noin 400 g varhaiskaalia suikaleina

- 3 porkkanaa karkeana raasteena

- noin 1,5 dl turkkilaista jogurttia (tai majoneesia)

- 1 rkl sokeria

- 1 rkl dijon-sinappia

- 2 tl sitruuna-valkoviinietikkaa

- suolaa ja ripaus valkopippuria

 

Sekoitin ensin kastikeaineet kulhon pohjalla ja lisäsin sitten raasteet. Salaatin kannattaa antaa tekeytyä hetken, jotta maut tasoittuvat ja tulevat esiin.

 

Kreikkalainen salaatti

 

Yksi suosikkisalaateistani on kreikkalainen salaatti, nimenomaan varhaiskaalilla. Jätän usein tomaatit pois, jos teen salaattia ison annoksen – tomaatti vetistyy niin nopeasti. Tässä yksi tapa tehdä kreikkalainen salaatti:

 

- varhaiskaalia

- 1 paprika

- 1 kurkku

- 1 (puna)sipuli sekä sitruunamehua

- oliiveja

- 1 pkt fetaa

- oliiviöljyä, balsamicoa, suolaa ja mustapippuria, oreganoa tai muita yrttejä

 

Tässä lienee turhaa antaa mitään tarkkoja määriä – maun mukaan mennään. En ole itse koskaan välittänyt raa'asta sipulista – ennen kuin kuulin huippuvinkin: sitruunamehu poistaa sipulin kitkeryyden. Annan pilkotun sipulin marinoitua hetken aikaa sitruunamehussa ennen kuin lisään salaattiin muut aineet. Kiitos vinkistä kuuluu Nigella Lawsonille. Hänellä on muuten erinoimainen kaaliresepti, vietnamilainen kanasalaatti, josta on tullut yksi kestosuosikeistani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Kari Laine

Kaali, olipa valkosellainen, varhainen tai kerällä (kuten keräkaali :)), on kyllä aika mahtava kasvis. Sopii mihin vaan ja miten vain, eikä ole kallista.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Hyvät on salaatit ja coleslaw etenkin.Sinunkin tavallasi sen voi
tehdä eikä se maistuvuus siitä vähene vaikka versio onkin.
Ja jos vanha kokkisetä saa vähän viilata pilkkua,niin kyllä se
meillä varhaiskaalina myytävä on sitä samaista valkokaalia.
Siis samankaltainen juttu,kuin varhaisperuna/vanhaperuna.raikasta
ja rapeaa vuoden ensimmäisestä sadosta.Nyt ootellaan uutta kotimaista
perunaa ja sipulia.Ruotsalaista uuttaperunaa tuli jo,mutta eihän sellasia pieniä olemattomia palleroita kenenkään hermot kestä:D

Tuo sipulin kitkeryyden poistaminen sitruunan kitkeryydellä/happamuudella kuulostaa hieman oudolta.Itseasiassa varsin epäloogiselta.Olikos tämä Nigella englantilainen,jos niin
en sitten ihmettele.Kyllähän se sitruunan maku peittää varmasti jonkinverran sitä sipulin makuakin,mutta saattaa olla sitten tuplakitkerää,jos ei laita vähän makeaa mukaan.Jos sipulista ei pidä,niin pakkokos sitä on laittaa.Sipuleitahan on erilaisia.voimakkaampia ja miedompia.Esim meilläkin myytävä salaattisipuli on miedompi,kuin tavallinen.Kevät sipuli nyt näihin
aikoin saatavana oleva on mietoa.Ja ainahan on sitten purjo.
Jos on oma kasvimaa niin ruohosipulia sieltä.Ruukkusellaiset,niin
tilli,kuin ruohosipulikin ovat huuhaata ei maistu miltään.Nyt kun
uutta sipulia alkaa saamaan varsineen,niin siinäpä hyvä käytettäväksi salaatteihin tai kaikkeen muuhunkin ruoanlaittoon.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

En tiedä, mihin tuo sipuli-sitruunajuttu perustuu, mutta sitruunahan tavallaan kai myös "kypsentää" esimerkiksi kalaa, jospa tässä olisi jotain samaa efektiä...omasta mielestäni toimii. Tykkään sipulin mausta, mutta en siitä kitkeryydestä (siksi esimerkiksi lihapullia tehdessäni kuullotan sipulin ensin pannulla ja lisään vasta sitten taikinaan). Purjo, kevätsipuli ynnä muut ovat myös toki hyviä!

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Sitruunahappoon tuo varmaankin perustuu, eikä suinkaan peittämiseen sitruunan maun avulla. Hapot ja sen sellaiset taittavat toisiltaan terän. ...jotain sinnepäin.

Jouduin tässä äsken syömään "kesäkeittoa" ilman varhaiskaalia, joka olisi mielestäni olennainen osa. Siinä nyt tosin oli muutakin pielessä resurssipulan takia... mutta menihän sekin. Taidan ostaa viikonloppuna varhaiskaalia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos, olen myös kaalisalaatin ystävä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Nyt iski nälkä, eikä huushollissa ole kaalin kaalia. Mutta huomenna on onneksi kauppapäivä:)

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Toistan itseäni, kun kerron, että pidän sekä reseptistäsi että tavastasi kirjoittaa.

Kiitos, ja jatka ihmeessä.

Toivoo yli seitsenkymppinen gourmet.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Voi kiitos, olipa kauniisti sanottu! Eiköhän tänne vielä lisää kirjoituksia kerry.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Miksei mummon opeilla ?

Varhaiskaalia suikaleina mietoon merisuolaveteen.
Mukaan porkkanan suikaleita ja sipuliviipaleita.
Ei olisi pahitteeksi hieman valkosipulia. Keitä aldente.
Kaada vesi pois ja lisää reilusti voita, anna sulaa.
Konstailematonta herkkua - aah !

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kiitos vinkistä, kuulostaa hyvältä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset