Jenkan tahti

Grillimakkaran kavereita

  • Perunasalaatti on myös nakkien kaveri.
    Perunasalaatti on myös nakkien kaveri.
  • Linssi-makkarapata maistuu talvellakin.
    Linssi-makkarapata maistuu talvellakin.

Ny rillataan! Kesä-Suomi on grillimakkaran luvattu maa. Makkaran kaveriksi kelpaa lisuke jos toinenkin, mutta tässä muutamia esimerkkejä – joista osa sopii myös talviruoaksi.

 

Perunasalaatti

 

Perinteinen makkaran ja nakkien kaveri, perunasalaatti, maistuu myös vappuna ja vuodenvaihteessa. Itse tehty perunasalaatti on mielestäni ihan ylivertaista kaupan mömmöihin verrattuna. Kaupan valmissalaatit aiheuttavat itselleni pahaa närästystä, kuten einesruoatkin (liekö syy lisäaineissa...). Sitä paitsi perunasalaatti on älyttömän helppoa ja nopeaa tehdä itse.

 

En edes viitsi alkaa miettiä tarkkoja määriä, silmä kertoo kyllä sopivan koostumuksen. Aineksia voi myös huoletta vaihdella sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Tässä suurpiirteinen resepti:

 

- (uusia) perunoita keitettynä

- omenaa

- kapriksia ja/tai suolakurkkua (myös vihreät oliivit käyvät)

- kevät- tai ruohosipulia

- (lehti)persiljaa

- turkkilaista jogurttia, majoneesia, kermaviiliä tai näiden sekoitusta (myös esim. valkosipulikastike käy!)

- dijon-sinappia

- valkoviinietikkaa tai sitruunamehua

- sokeria tai hunajaa

 

Myös perinteinen kaalisalaatti coleslaw ja muutkin kaalista tehdyt salaatit maistuvat raikkailta makkaran seurana. Lisää kaalisalaateista täällä.

 

Linssimuhennos

 

Linssimuhennos on ruokaisa makkaran kaveri. Teen usein linssi-makkarapataa myös talvisin. Noin neljään annokseen tarvitaan:

 

- 1 sipuli

- muutama valkosipulinkynsi

(- muutama sellerinvarsi)

- tölkki linssejä

(- pari dl valkoviiniä)

kasvislientä

- muutama loraus sitruunamehua

- suolaa, pippuria, kuivattuja yrttejä

 

Tämäkin on aika suurpiirteinen ja joustava resepti. Joukkoon voi huoletta lisätä erilaisia kasviksia ja muhennoksen voi maustaa halutessaan vaikkapa intialaisittain.

 

Yksinkertaisimmillaan grillimakkaran kaverina voi nauttia grillatuista kasviksista. Itse pidän erityisesti grillatuista tomaateista. Ne eivät välttämättä kaipaa edes erityisiä mausteita. Ehdoton suosikkini on myös grillattu maissi.

 

Mikä on sinun lempilisukkeesi grillimakkaran kanssa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Kari Laine

Olipa nälkäinen juttu. Mutta joo, punajuurisalaatti on minusta oivallista makkaran kyljessä, paljon vihreitä ja esim. alfalfan ituja keventämään kokonaisuutta. Njam.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Hyvä Jenni

rakastan sekä reseptiäsi, että kirjoitustasi.

Tällaista tarvittaisiin hieman enemmän.

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Jonkinlainen juuresmuussi tai siis -sose tulee mieleen. Sellaiseen saa käsittääkseni vaikka minkälaisia makuja upotettuja - onhan sitä vaikka mitä bataattia ja lanttua - joka saattaa sitten hyvin täydentää sitä makkaran makua. Tämä jää varmaan sen takia tekemättä, että kesällä on ne uudetperunatkin. Tömäkkä muussi kaivannee tosin sitten vielä jotain kevyttä ja vihreää tasapainoksi, esim. ihan perus vihersalaatin... ja väkevää sinappia.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Hapankaalia ja mietoa sinappia. Juomaksi kylmää kotimaista keskioluttyyppistä keskiolutta.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Hapankaali on erinomaista tavaraa ja huipputerveellistä. Paras hapankaali tulee muuten appiukon tiluksilta eli Kairoon tilalta Lepsämästä :)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Nuin,itekkin ajattelin tota hapankaalia,vaan en kehannu kirjoittaa,kun meinasin,ettei siitä muut kuitenkaan tykkää.No vaan tirehtööri ite ottikin kannan asiaan.Tässä sen nyt näkee,että voi sitä rikkaalla ja köyhällä miehellä olla yhteneviäkin asioita....ainaskii hapankaali.
Vaan kunnollista hapankaalia on vaikeaa saada.Rasilaiset sun muut on soopaa.Liian pitkä myynti ja varastointi aika,eli menee liian pehmeeks.
Pitää olla rapsakkaa nimittäin.Eli ite pitää tehdä...ei oo vaikeeta...
tai sitte pitää olla suhteita...meillä se oli siskon anoppi.Van jos loppuu
elämä niin loppuu hapankaalin tekokin.Osaisin itekkin ja se on tosi helppoa,mutta nyt eläkkeelä odotteln uutta inspiraatiota yli neljänkymmene
ruoantäyteisen työvuoden jälkeen.Saas nähä ehtiikö ennekuin lusikkaa
ei enää tarvitakkaan ja se heitetään nurkkaan.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset