*

Jenkan tahti

Kauden herkku: paprika

  • Valkoisia paprikoita ilmestyi kaupan vihannesosastolle. Niitä piti tietenkin heti ostaa.
    Valkoisia paprikoita ilmestyi kaupan vihannesosastolle. Niitä piti tietenkin heti ostaa.

Paprika on kelpo ruoka-aine ympäri vuoden, mutta näin kesällä taitaa olla paras paprikakausi. Ostin juuri kaupassa käydessäni valkoisia paprikoita, joiden sesonki on käynnissä parhaillaan.

 

Vihannespaprika on mielestäni maukas ja erittäin monipuolinen raaka-aine, ja toki myös chili maistuu. Tämä blogimerkintä on kuitenkin omistettu nimenomaan vihannespaprikalle.

 

Perinteinen mutta muuntautumiskelpoinen ruokalaji on täytetyt paprikat. Täytevaihtoehtoja on varmasti loputtomasti. Jaan tässä reseptin, joka on itselleni jo lapsuudesta tuttu. Maut ovat yksinkertaisia, joten tämä sopii moneen suuhun. Jälleen kerran määrät ovat ohjeellisia, tätä voi kokata ”tunteella”!

 

Mamman täytetyt paprikat

 

- 6 parikaa (tai 12, riippuen kummin päin paprikat halkaiset)

- 400 g jauhelihaa

- 1 pss herkkusienikeittojauhetta + 1-2 dl (sopivasti) maitoa

- valkosipulia maun mukaan

(- tuoreita yrttejä)

- juustoa, esim. Koskenlaskijaa

 

Halkaise paprikat (ja halutessasi keitä vedessä 5 minuuttia). Ruskista jauheliha. Lisää valkosipuli, keittojauhe ja maito. Lisää maitoa sen verran, että seoksen koostumus on sopiva. Lisää halutessasi lopuksi tuoreita yrttejä.

 

Lado paprikat vuokaan tai uunipellille ja täytä ne. Lisää päälle reilu nokare juustoa. Paista noin 200 asteessa, kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä. Paistoaika myös riippuu siitä, oletko esikeittänyt paprikoita.

 

Kasvisvaihtoehdon saat käyttämällä jauhelihan sijasta riisiä.

 

 

 

Paprika sopii loistavasti myös keittoihin. Tämä Helsingin Sanomista napattu resepti on palvellut jo vuosien ajan. Luonnollisesti olen tehnyt siihen omia muutoksia ja lisäyksiä. Tosin en ole tehnyt kyseistä keittoa pitkään aikaan, voisi taas olla sen aika!

 

Paprikakeitto

 

- 4 (eriväristä) paprikaa

- valkosipulia maun mukaan

- 1 rkl öljyä

- 8 dl kanalientä

- n. 300 g broilerisuikaleita + 1 rkl öljyä

- 2 dl (ruoka)kermaa tai 1 dl ranskankermaa

- runsaasti tuoretta basilikaa

 

Kuullota suikaloidut paprikat ja murskattu valkosipuli kattilassa öljyssä. Lisää kanaliemi ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Ruskista broilerinsuikaleet nopeasti öljytilkassa. Lisää keittoon ja jatka keiton kypsentämistä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi kerma ja kuumenna. Viimeistele tuoreella basilikalla.

 

 

Pidän aina säilykevalikoimissani paahdettuja paprikoita. Ne ovat käteviä, kun ei jaksa lähteä kauppaan. Esimerkiksi Nigella Lawsonin paprika-makkara-halloumivuoka syntyy aineksista, jotka säilyvät pitkään ja ovat siksi hyviä hätävaroja. Olen käyttänyt vuokaan ihan tavallisia grillimakkaroita, ja hyvää on tullut. Yksinkertainen resepti täällä.

 

Paprikasta syntyy myös hyviä lisäkkeitä. Niin ikään Lawsonilta olen bongannut paprikahummuksen reseptin. Kikherneiden kanssa soseutetaan tölkillinen paprikoita ja tuorejuustoa. Tarkempi resepti täällä.

 

Paprika-sipulilisäke puolestaan toimii sekä lämpimänä ”salaattina” että esimerkiksi tortillojen täytteenä lihan kanssa.

 

Paprika-sipulilisäke

 

- 2 paprikaa

- 2 sipulia

- 1 rkl jalopenoa

- mustapippuria, (yrtti)suolaa, timjamia, oreganoa

 

Paista paprika ja sipuli pannulla ja mausta.

 

 

Tuore paprika on mielestäni olennainen osa kreikkalaista salaattia. Oma ohjeeni täällä. Hyvää paprikatietoutta ja lisää maukkaan kuuloisia reseptejä on Kotimaisten kasvisten sivuilla täällä sekä Kotilieden artikkelissa täällä.

 

Herkullisia paprikahetkiä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Paprika on ihana - siitä saa laitettua todella monenmoista. Yksi hyvä on myös paahtaa paprikaa ja tehdä siitä sitten ihan noita samoja tai keksiä lennosta variaatioita. paprika - sipulilisäke lähtee het´kohta kokeiluun...nami maiskis

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Joo, paahdettuja paprikoita saa tosiaan itsekin helposti tehtyä. En tiedä voiko tuota paprika-sipulilisäkettä oikein reseptiksi sanoa, on niin simppeli...ja sen voi tietysti maustaa makunsa ja käyttötarkoituksen mukaan. Pannu kannattaa olla tarpeeksi kuumana, jotta paprikat ja sipulit saavat mukavasti väriä :)

Valkoinen paprika sopi muuten mukavasti salaattiin, on hyvin miedon makuinen mutta mukavan rouskuva. Saattaa sopia niillekin, joille punainen paprika on liian voimakas. Paprika kun saattaa olla liian tujua herkkävatsaisille.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset