Jenkan tahti

Kasviskeittoviikot!

  • Jääkaapin jämäkasvikset valmiina kiehumaan.
    Jääkaapin jämäkasvikset valmiina kiehumaan.
  • Syön kasvissosekeiton yleensä raejuuston ja leivän kera.
    Syön kasvissosekeiton yleensä raejuuston ja leivän kera.

Syksy ja arki alkaa hiljalleen, ja päätin vähän keventää ruokavaliotani. Suunnitelmissani on, että päivän toinen lämmin ateria olisi kasviskeitto. Samalla saan hyvän tilaisuuden testailla erilaisia reseptejä!

 

Idea on siis seuraava: viikonloppuna teen ison satsin kasviskeittoa, josta on tarkoitus riittää koko arkiviikon lounastarpeiksi. Kun on kahdestaan kotona vauvan kanssa, osaa arvostaa sitä, että ruoka on valmiiksi tehtynä ja vain lämmittämistä vailla. Iltaruoan voin kokkailla rauhassa, kun mies tulee töistä kotiin. Meillä syödään muutenkin samaa ruokaa aina useampi päivä putkeen, ja tällä suunnitelmalla tulee syötyä joka päivä kahta erilaista ruokaa.

 

Hieno suunnitelma, josta innostuin niin paljon, että päätin alkaa toteuttaa sitä nyt heti. Aloin siis tehdä keittoa arkipäivänä, kun mies ei ole kotona – eli heti rikoin ”sääntöjä” :) Eipä haittaa, jääkaappi oli täynnä jämävihanneksia ja vauva nukkui aamupäiväuniaan, joten päätin pyöräyttää tylsän mutta aina toimivan kasvissosekeiton. Se on muutenkin pehmeä alku tähän keittoviikkokokeiluun.

 

En käytä kasvissosekeittoon mitään erityistä reseptiä, vaan käytän niitä kasviksia, joita sattuu kaapissa olemaan. Tällä kertaa tuli tällaista:

 

Kasvissosekeitto

 

- 2 sipulia (keltainen ja punainen)

- pari porkkanaa

- 3 sellerinvartta

- muutama valkosipulin kynsi

- muutama uusi peruna

- 2 paprikaa (valkoinen ja punainen)

- 1 pieni kesäkurpitsa

- mausteina oreganoa, timjamia, rakuunaa, kurkumaa, paprikajauhetta ja valkopippuria

- vajaa litra vettä + 2 kasvisliemikuutiota

 

Kuullottelin ensin sipulia, valkosipulia, porkkanoita ja selleriä oliiviöljyssä. Sitten lisäsin mausteet ja loput kasvikset joukkoon. Kuullottelin vielä hetken ja lisäsin sitten veden ja liemikuutiot. Keitin kypsäksi ja soseutin sauvasekoittimella. Nautin keiton raejuuston, paahtoleivän ja piimän kera.

 

Ettei menisi ihan tylsäksi, jaan tässä myös intialaistyylisen porkkanasosekeiton reseptin. Kyseessä on itse kehittelemäni resepti.

 

”Intialainen” porkkanasosekeitto

 

- 10 porkkanaa

- 1 bataatti

- 2 sipulia

- muutama valkosipulin kynsi

- noin 2 rkl tuoretta inkivääriä

- pala chiliä tai tilkka tulista currytahnaa

- juustokuminaa, korianteria, kurkumaa yms. mausteita, valkopippuria

- n 1 litra (sopivasti) kasvislientä

- 2 dl (ruoka)kermaa (myös kookosmaito käynee)

- tuoretta korianteria

 

Kuullota sipuli kattilassa öljyssä. Lisää valkosipuli, inkivääri ja chili. Lisää mausteet ja kuullota. Lisää loput kasvikset ja kasvislientä niin, että kasvikset peittyvät. Keitä kypsäksi ja soseuta. Lisää kerma, kiehauta ja tarkista maku. Koristele tuoreella korianterilla.

 

Ja koska tarkoitus on syödä kasviskeittoja määrittelemättömän ajan, otan mielelläni vastaan reseptejä. Kiitos jo etukäteen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Sara Virta

Mielenkiintoisia ohjeita täytyypä kokeilla, olen aina ollut vähän kasvisruokaan hörhöllään, mieheni joka pitää pihvistä muutattaa usein menu-suunnitelmani.

Jos sinulla on pienikään piha niin suosittelen oman lehtisellerin kasvattamista se onnistuu tosi hyvin ja kasvaa nopeasti.

Bataatti on minulle viimejoulun uusi herkku. Bataattilaatikko tulee varmaan useana jouluna korvaamaan perinteisen lanttulaatikon, lisäksi bataattia voi käyttää paistettuna lisukkeena uskomatonta miten kauan tuo paksukainen onkaan ollut piilossa, hyvä uutuus kasvismarkkinoilla.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Ikävä kyllä ei ole edes pientä pihaa ja parvekekin on ollut tänä kesänä remontissa, joten täytyy tyytyä kaupan tarjontaan.

Bataatti on kyllä tosi hyvää! Bataattikeitto on hirmuisen hyvää ja varmaan pääsee kasviskeittoviikoilleni :)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Kehtaako tässä miähinen mies ees tunnustaa,että tykkään kasvisosekeitoista
vasiten ja kasviksista yleensäkin...=) No jaa kehtaapa tällainen vanha
ja eläköitynyt kokkisetä hyvinkin.Eka kokemus kasvissosekeitoista on
peräti tuolta 50 vuoden takaa kansakoulun ruokalasta ajalta jolloin
tavallisessa duunariperheessa ainoa tunnettu kasviskeitto oli kesäkeitto.
Enimmiltään siinä oli porkkanaa ja saattoi olla perunaakin.Mikä siitä
sitten teki poikalapsenkin suussa makoisaa,oli se,että se oli "suurustettu" paistetulla jauhelihamurulla.Aika ajoin se maistuu edelleenkin ja meillä sitä näinkin tehdään.Saralle vinkiksi,että tällaista
kautta ehkä kannattaisi lähestyä sitä perheen urospuolisen vastahankaista
suhtautumista asiaan.Hyvä lounasruoka tuhtien juustoleipien kanssa oli
leivät sitten kylmiä tai vaikka lämpimiäkin.Älä anna sille äijänpenteleelle periksi.Käytä naisen oveluuttasi ja pistäppä pihvin alkuruoaksi,joku maukas kasvisosekeitto,yhdestä tai useammasta kasviksesta.Toi Jennin perusohje on hyvä.Mausteista kannattaa muistaa,että
maun mukaan.Minä käytän sumeilematta,myös kerma nimistä kasvista hieman
ja sokuriakin ihan pikkuisen,etenkin,jos on kyse voimakkaamman makuisista kasviksista tai mausteista.
Raejuustosta saa tosiaan hyviä mykyjä,katkoravut,erittäin hyvät heittää
sitten viimeiseksi,kun kattila on jo pois liedeltä.Joku hyvä maukas perheen suosikkimakkara paistettuna käy.Isit ja pojat saattaakin innostua.Tietysti myös kasvikset paloina tai vaikka herneet,maissit,kukkakaalinpalat käy tuhdittamaan soseistettua soppaa.

Bataattihan on perunaakin vanhempi kasvis tai siis juures,jota muualla
maailmassa on käytetty maailman sivu.Onhan se meilläkin tuttu ollut jo
vuosikymmeniä,mutta jostain syystä tullut käyttöön vasta tässä,melko äskettäin.Sopaksi se taipuu yhtä hyvin,kuin looraksikin.Bataattia,porkkanaa ja perunaa saostamaan,niin ja sipulia tietysti.Tavallista ja kevyesti valkosta.Löräys kermaa ja töräys sokeria ja siinä se sitten.
Kasvisten ja juuresten maailma on suuri ja kun tekemään aletaan,niin eihän siinä ole,kuin mielikuvitus rajana.

Matti Jalagin

Operaatio kaapin tyhjennys vihanneksista ja myös muusta.

Kattilaan vettä ja merisuolaa

-bataatti
-valkosipulia
-sipulia
-ruusukaalia (pakkasesta)
-pinaattia (pakkasesta)
-sieniä pakkasesta (suppilovahvero)
-chilipippuria
-juoksevaa hunajaa

Tämä miedolle lämmölle (2 h)ja sitten blenderiin ja takaisin kattilaan

-muutama tomaatti
-kunnolla kermaa
-pekonia tai broilerin jämät
-maustaminen, jos tarvitsee

Saa säveltää, mutta taika on aika ja soseutus ennen karmaannutusta ja lisukkeita.

Matti Jalagin

Jenni.

Huomasin vasta lähettäessäni reseptini, että Sinulla on moderointi.

Toivottavasti ei mennyt bittiavaruuteen asti vaikka kattilassa vielä onkin.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset