Jenkan tahti

Yrttiresepti X 3

  • Broileria rakuunakastikkeella.
    Broileria rakuunakastikkeella.
  • Salviapesto sopii possunlihan kanssa.
    Salviapesto sopii possunlihan kanssa.
  • Tomaatit provencale valmiina uunia varten.
    Tomaatit provencale valmiina uunia varten.

Tuoreista yrteistä on tullut erottamaton osa ruoanlaittoani, mutta vielä on silläkin saralla kaikenlaista uutta kokeiltavaa. Nyt olen innostunut salviasta. Aloitin salviakokeilut pestosta, josta tulikin aika hyvää. Valkosipuli maistuu pestossa tosi voimakkaasti (vaikka yritinkin laittaa sitä hyvin maltillisesti), ja pesto onkin lempeämmän makuista vähän "kypsyneenä". 

 

Söin salviapestoa possunlihan kanssa, kuten Gino D'Acampo kirjassaan ehdottaa. Laitoin peston possunpihvien päälle kypsennyksen loppuvaiheessa ja annoin pihvien hetken aikaa levätä pannulla. Peston reseptin pohja on niin ikään D'Acampolta. Salviapesto sopi mielestäni oikein hyvin possun kanssa, mutta veikkaan, että se on herkullista myös kanan kanssa.

 

Salviapesto

 

1 ruukku salviaa

n. 25g mantelilastuja

1 valkosipulinkynsi (tämän voi jättää poiskin tai kuullottaa ensin pannulla)

n. 1 dl Parmigiano reggianoa tai Pecorino romanoa

noin 0,5 dl (maun mukaan) oliiviöljyä

 

Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja sekoita. Öljyä voi laittaa ensin vähemmän ja sitten ohentaa pestoa mielensä mukaiseksi.

 

 

Mantelit sopivat tosi hyvin pestoon. Perinteisessä Pesto Genovesessähän taitaa yleensä olla pinjansiemeniä. Pesto cashew-pähkinöillä on kokeilulistalla. Sitruunaruoho-blogissa on hyvän ja yksinkertaisen kuuloinen salviapastan resepti, täytyy kokeilla!

 

Yrteistä puhuttaessa klassikkoruoka on tietysti rakuunakana. Tässä oma reseptini, joka on mukailtu Nici Wickesin reseptistä.

 

Kanaa rakuuna-kermakastikkeessa

 

n. 300 g broilerin fileitä tai fileesuikaleita

n. 20g voita

1-2 valkosipulin kynttä silputtuna

1 rkl kuivattua tai 2 rkl tuoretta rakuunaa

1 tl dijon-sinappia

loraus sitruunamehua

1-2 dl kermaa

(0,5-1 dl valkoviiniä)

suolaa ja pippuria

 

Ruskista broileri pannulla. Vähennä lämpöä ja lisää voi sekä valkosipuli, kuullota. Sekoita rakuuna, sinappi, sitruunamehu (ja viini) keskenään ja lisää seos pannulle. Anna kuplia. Lisää kerma ja keitä kastiketta hieman kokoon. Tarjoa esimerkiksi tumman riisin kanssa.

 

 

Persilja on omassa ruoanlaitossani perusyrtti, jota voin tunkea mihin tahansa ruokaan. Käytän aina silolehtistä persiljaa, jos vain sitä kaupasta löydän. Jotenkin se on vaan rakenteeltaan mukavampaa kuin käkkäräpersilja, ja ehkä myös vähän miedomman makuista.

 

Persilja pääsee oikeuksiinsa esimerkiksi Sikke Sumarin provencelaisissa tomaateissa. Persiljaa, valkosipulia, suolaa, korppujauhoja ja oliiviöljyä laitetaan tomaatinpuolikkaisiin ja uuniin. Nämä tomaatit maistuvat vaikkapa uunilohen seurana. Tarkka resepti täällä.

 

Persiljan ohella käytän runsaasti tuoretta korianteria. Kuivatuista yrteistä suosikkini ovat oregano ja timjami.

 

Otan ilolla vastaan hyväksi havaittuja yrttireseptejä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Täytyypä kokeilla. Minulla on salviaa ruusupenkin kirvojen karkottimena!

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Hampurilaiselle toimii mainiosti Dijon-rakuuna-majoneesi

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kiitos vinkistä, kuulostaa maukkaalta!

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Omaksi suosikikseni yrteistä on eri vaiheiden kautta noussut tuo rakuuna, jossa on vaan niin erinomainen maku. Varmaankin tuohon kanakastikkeeseen voisi laittaa vaikka kantarelleja metsästä joukkoon? Ei niin että tarvitsisi, mutta että sopisi? Tai ihan vaan purkkiherkkusieniä...

Koetanpa tutustua myös salviaan lähemmin, tää eka ohje olisi hyvä keino siihen

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Sienet sopisivat varmasti rakuunakanan kanssa!

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

mukaeltu PINZIMINIO

Oliiviöljydippi

Laadukasta kylmäpuristettua oliiviöljyä.

Jauha säästelemättä oliiviöljyn sekaan karkeaa merisuolaa ja mustapippuria - yrttejä maun mukaan anna maustua ja dippaa tähän kuumia vihanneksia ( kuumenna vain al`dente ) esimerkiksi latva.artisokkaa, fenkolia, parsaa, porkkanaa, paprikaa...

Kastiketta käytetään Chiantin alueella ja siellä myös myydään neliskanttisia kauniita pulloja, joiden kylkiä koristavat etiketit, joissa on seudulla pesiviä lintuja.

kiitoksia vinkeistä :)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

... unohtamatta perinteisen luomu- kruunutillin makua kalassa.

Osta D-leikattu lohifilee.

1. Leikkaa pyrtöosasta noin 15 cm nahkoineen. Tee siitä graavattua seuraavasti: varovaisen reilusti hyvälaatuista merisuolaa, ripaukset sokeria ja mustapippuria myllystä ja viinaa päälle ripotellen ( branby,konjakki, viski, miksei viljaviinakin ). Kruunutillin pahaita osia oikein reilusti- ei kukintoja. Reunalliseen astiaan vesipussin ollessa tiiviisti painona vuorokaudeksi. AAHH.

2. Samasta lohesta pääosa uuniversiona samanaikaisesti. Ota uunipannu, älä voitele.
Pane ohuita sitruunan viipaleita koko lohen alalta alimmaiseksi. Taas edelleen kruunutilliä oikin reilusti; tähän kelpaa paksutkin varret mukaan, mutta ei puumaiset. Samaa hyvälaatuista merisuolaa riputelle koko pinta-alalle. Taputtele "kiinni" . Pane lohen lihapuoli alas nahkapuolen jäädessä päällimmäiseksi.Jääkaappiin maustumaan tunniksi.

Uuniin 200 C / 10 min. ylä-alalämmölle. Ota nahka pois ehjänä (rullaa ) nahka isolla haarukalla kerien. Säilytä hetkeksi. Voitele paljastunut uusi pinta kerma-yrttijuusto-sinappikerroksella sopivasti.
Uunissa sen jälkeen 40 min. Laske lämpöa -> 150 C. Kokonaisaika noin 1 tunti kuitenkin tarkkaillen, että lohi on kuiva ja kaunis.

3. Nahat
Viillä nahat pitkän sivun mukaisesti kahteen osaan. Kääri niistä kruunutillin ja miedon suolan kanssa kääryleitä ( 4 kpl ). Ei muita mausteita. Pane perässä uuniin. Napostele pääruoan kanssa.

Kastikke: tartar-kermaviilikastike.
Lisukkeet uudet perunat merisuolalla, kruunutillillä ja sipulin naateilla keitettyinä ja aitoa voita lautaselle.

Perineistä kruunutilliä ei voita mikään.
Tuo uusi pesto saattaa olla hyvää, vaikka pidän siitä alkuperäisestä italialaisesta eniten. Ei kuitenkaan sopine possun kanssa niin hyvin kuin oma ideasi.

Hinta: tämä kokonaisuus maksaa kaikkineen noin 15 -16 €, jos lohen saat hintaan 8 - 10 € / kilo. Siitä kokonaisuudseta syöt isonkin porukan kanssa.

Ukko Makkonen

Olipa hyvä että otit tuon Salvian esille Jenni. Itse tykkään siitä kovasti mutten ole itsekään oikein keksinyt mihin muuhun kuin aika rasvaisiin kuten possunlihaan sitä voisi hyödyntää. Salviassa on ovela maku ja varmasti paljon lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Tuo salviapesto oli oikein hyvää ihan sellaisenaan pastan kanssa. Sekoitin pestoa ja vähän pastan keitinvettä pastan joukkoon ja annoin vähän aikaa muhia kattilassa (että pesto hiukan kypsyi). Toimii yhtä hyvin kuin Genovese.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

... kiitoksia lohivinkistä :)

Tämän blogin suosituimmat