Jenkan tahti

Yllättävä krapulalääke

  • Rosmariini auttaa krapulaan, väitettiin telkkarissa.
    Rosmariini auttaa krapulaan, väitettiin telkkarissa.

Katselin Fox-kanavalta eilen hollantilaista ruokaohjelmaa, jossa tuli esiin yllättävä krapulalääke. Kokin mukaan rosmariini poistaa krapulan oireet. Tämä tuli esiin vähän niin kuin sivulauseessa, joten en tiedä, mihin väite perustuu. Jotain kokki sanoi siitä, että rosmariini auttaa maksan toimintaa.

 

Pikaisella Google-katsauksella käy ilmi, että tämä rosmariiniasia ei taida olla Suomessa tuttu. Sen sijaan englanniksi jotain tietoa löytyy. Ilmeisesti rosmariiniväite perustuu siihen, että yrtti auttaa maksaa pilkkomaan alkoholia. Irlantilainen homeopaatti neuvoo kotisivullaan sekoittamaan teelusikallisen kuivattua rosmariinia kupilliseen vettä. 10 minuutin kuluttua rosmariinitee on valmista siivilöitäväksi.

 

Toinen irlantilainen yrttitietäjä antaa blogissaan reseptin krapulaa parantavalle rosmariinijuomalle. 600 ml rosmariininoksia annetaan kautua kiehautetussa vedessä 10 minuuttia. Tämän jälkeen siivilöityyn seokseen lisätään 450 g sokeria ja yhden sitruunan mehu. Seosta kuumennetaan ja sekoitetaan niin, että sokeri liukenee. Juomaa naukitaan lusikallinen kerrallaan tuhojen laajuudesta riippuen.

 

Tämän "Wild Food Maryn" mukaan rosmariinijuoma on hyväksi myös flunssaan ja kurkkukipuun.

 

Sinänsä ei toki ole yllättävää, että yrteistä löytyy apu krapulaan, mutta ainakin minulle tämä on silti ihan uusi väite. Itse muistan aiemmin kuulleeni, että suola tai suolot ja hivenaineet auttavat krapulaan.

 

En itse edes muista, milloin olisin viimeksi kärsinyt krapulasta. Mutta jos teille sattuu kohdalle, olisi kiva kuulla, auttaako tuo rosmariini!

 

Omia yrittireseptejäni täällä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Minäkin kokeilen, rosmariinia löytyy jo valmiiksi kaapista ja eiköhän sinne kohta tieteellisiä instrumentteja, krapulanaiheuttajia, ilmesty... tosin menee aikaisintaan vasta ensi viikon lopuksi.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Tämä onkin iloinen uutinen, sillä jos niksi toimii, me juomamaisterit voimmekin kiskoa älynpoistajaa kaksinverroin enemmän, jos on rosmariinia kaapissa ;)

Takuuvarma krapulanpoisto on sellainen, että asetetaan parsinneula kärki edellä ukkovarpaan kynnen alle, ja potkaistaan napakasti seinään - ei tunnu krapula sen jälkeen yhtään.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Tykkään, kun joku julkaisee reseptejä.

Olin opiskeluaikoinani elokuvateatterin vahtimestarina ja harvoin pääsin opiskeluelämän melskeeseen.

Koska opiskelin Helsingin yliopistossa, niin oli tapana käydä silloin tällöin Hämiksellä ja Bottalla. Bottalla tarjoiltiin kaljaa monessa kerroksessa ja opiskelijatoverit alkoivat sammaltaa viimeistään puolen yön tienoilla.

Kun en enää saanut puheesta selvää, niin palasin opiskelijaboksiini. Siellä oli sentään sänky ja kirjoituspöytä sekä tuoli. Sillä tuolilla istumalla väkersin graduni.

Joskus näin mausteensekaista unta: ROSMARIININ PAINAJAINEN.

Sitten herättyäni valmistin lihapullat ja söin koko satsin, vaikka pakastimeenkin meinasin jättää.

Kello ei ollut sisäpaisti edes kohta kolmea iltapäivällä ja hitsisti huikoo.

Olisiko lääkettä tai edes jotain armopalaa?

Veikko Vitikainen

Paras lääke krapulan oireisiin on se, että heitetään kossupullo pöydän jalan juureta ilman korkkia ikkunasta ulos. Itse olen kokenut parhaaksi krapulalääkkeeksi yliannostuksen B-vitamiinia. Toki itse en ole joutunut tuotakaan konstia käyttämäään kolmeenkymmeneen vuoteen, koska en katso tarpeelliseksi ryypätä kohtuuttomasti. Koska siinä ei ole mitään järkeä.

Veikko Vitikainen

Miksi Jenni hylkää kommenttini, minähän vain ilmoitin vaihtoehdon krapulan oireiden ehkäisemisee. Njet ponimaj.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Jaa, mistäköhän päättelet, että hylkään kommenttisi? Luen kommentit etukäteen ennen niiden julkaisemista, siinä kaikki. En ole 24/7 koneen äärellä, joten sen vuoksi kommentin julkaisussa voi kestää hetken.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Usko kanssablogaajaan, vaikka mullakin näytti kääntyvän oraaliset omenanautinnot... ..voit katsoa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

En usko tuohon lääkkeeseen. Parhaat, mitä olen kokeillut ja saanut suositukset eräältä epanjalaiselta ystävältäni on ottaa ennen juhlintaa kunnon ryyppy oliiviöljyä. Mutta myös tupla-tripla- annos b-vitamiinia. Oliiviöljy estää/hidastaa viinan menemästä suoraan suoniin. B-vitamiinilla on jokin maksaa aktivoiva vaikutus. Illan päätteeksi reilusti vettä. Mitkään aamusaunat tai muut temput yrtteineen eivät nopeuta viinan palamista elimistössä. Jos kontrolli on hallinnassa eikä työpäivä odota, paras lääke on pari olutta ja stop siihen. Väittäkää moralistit vastaan, jos osaatte.
... edelleen, jos juoma on ollut pääasiassa väkevää kuten konjakki tai vastaavat, on parasta olla juomatta vettä heti aamulla, koska känni yllättää nopeasti uudestaan. Miksi? Vatsaportti ei päästä kaikkea
väkevää viinaa sieltä ulos suolistoon muuten kuin laimennettuna. Eli veden juonnin jälkeen aamulla tässä juomatapauksessa voi olla uudestaan täydessä kännissä. Olisi syytä juoda vesi nautinnon yhteydessä. Itse en muista krapulaa kärsineeni kuin nuoruudessa; onkohan opiskelu siinä asiassa auttanut asiaa ?

Veikko Vitikainen

Jos olet hankkinut itsellesi tuon 8 mangnitudin mandoliinikrapualan viskillä, niin veden juominen tuossa tilanteessa lähentelee itsemurhaa.
Viskiä en suostu koskaan nauttimaan, koska se on ns. tikkuviinaa, joka on hengenvaarallista valmistustapansa takia.
Konjakki kohtuullisesti nautittuna korkillinen lääkkeeksi, on todettu parhaaksi tavaksi estää sydäninfakti. Toki tuon korkin koko on jokaisen itse mitoitettava oman mielensä mukaiseksi.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

En ole koskaan elämäni aikana kokenut krapulaa, mutten silti usko minkään yrtin siihen sen enempää apua antavan, mikäli sellaisen "taudin" onnistuu itselleen hankkimaan.
Tuossa joitain krapulan syitä: http://www.tiede.fi/artikkeli/458/krapulassa_soluk...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Viisaat ovat kertoneet, että alkoholi palaa maksassa tietyllä nopeudella, eikä tätä tapahtumaa voi kiihdyttää.
Paras lääke krapulaankin on aika.

Taisto Merilä

Ja sekin aika viisaasti käytettynä, eli leväten sekä ruumista ja mieltä oikein raviten.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Minä olen huomannut, että kun jättää alkoholin nauttimisen väliin krapulaapäiväksi aiotun päivän aattona ei tarvitse rosmariinia tai muitakaan hoitoaineita.

Jyri Kokkonen

Ei krapulaan ole lääkettä, mutta yleensä se lähtee sillä millä se tulikin...

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Yrteistä parhaiten krapulaan taitaa auttaa kannabis, mutta se on kylläkin laitonta. Tosin tuo vinkkini on tarkemmin ajatellen vähän samanhenkinen kuin se että kuuma rommi auttaisi flunssaan. Siinä on se puoli, että vaikkei auttaisikaan, niin onpahan hauskempi sairastaa. Omistakin krapuloistani on pitkän aikaa, niin en pysty rosmariinin tehoa toteamaan. Luulisin että sokeri ja joku maksan toimintaa tehostava yrtti joka hieman virkistää olisi aspirinin kanssa se millä toipuu ihan luonnostaan. Kannattaa juoda itse tehtyä marjamehua tai appelsiinimehua puristaa edellisenä iltana valmiiksi, alkoholi nimittäin tuhoaa c-vitamiinia elimistöstä. Suola/sokeri-tasapainon palauttaminen, nestevajauksen korjaaminen (alkoholi kuivattaa elimistöä), vitamiinitason palauttaminen ja jokin hermosärkyyn auttava kuten aspiriini. Kannattaa paikata ne jotka on vauriota saaneet kun krapulalääkettä miettii. Ethän sää polven naarmuuntuessa laita laastariakaan otsaasi, niin sillä filosofialla pärjää viinan jälki- ja sivuvaikutuksille varsin toimivasti.

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Kyllä tämä yrtti auttaa, laitoin rosmariinia kiehuvaan veteen ja rupesin juomaan tähän krapulaani(joka on aikamoinen). Helpottaa oloon ja tuntuu muutenkin että tarvitaan tähän hätään. Kyllä tämä tästä.

Matti Siikala

Suolaa tekee mieli, mutta makea mehu auttaa.
Alkoholi vie hiilihydraatit elimistöstä.
Nestettä!

Tämän blogin suosituimmat