Jenkan tahti

Älyttömän hyvää ja terveellistä (usko tai älä)

  • Paahdetuista paprikoista syntyy maukas ja terveellinen keitto.
    Paahdetuista paprikoista syntyy maukas ja terveellinen keitto.
  • Paahdetut paprikat sopivat myös esimerkiksi salaattiin.
    Paahdetut paprikat sopivat myös esimerkiksi salaattiin.
  • Kikherne-purjokeitto kesäkurpitsalla.
    Kikherne-purjokeitto kesäkurpitsalla.
  • Keltainen kurpitsakeitto.
    Keltainen kurpitsakeitto.

Kuten aiemmin blogissani kerroin, vietän kasviskeittoviikkoja. Tähän mennessä olen tehnyt viisi keittoa ja voin kertoa, ettei kyllästytä yhtään. Tämä on ollut paras ideani pitkään aikaan. Jaan tässä blogin lopuksi tähän mennessä tekemieni keittojen reseptit.

 

Tänään tein paahdettua paprikakeittoa, josta tuli ihan älyttömän hyvää. Suosittelen lämpimästi! Naputtelin reseptin Kiloklubiin ja huomasin, että tässä keitossa ei ole kaloreita nimeksikään. Yhteen annokseen kertyy vaivaiset 167 kilokaloria! Keiton rasvakin on hyvänlaatuista, joten tosiaankin älyttömän hyvä ja terveellinen ruoka. Paahdetut paprikat ovat tosi hyviä – ensi kerralla niistä voisi tehdä vaikka salaattia. Paprikareseptejäni lisää täällä!

 

Paahdettu paprikakeitto

 

6–8 (koosta riippuen) paprikaa (itse käytin suippopaprikoita)

2 sipulia

5 (maun mukaan) valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

kuivattua timjamia ja oreganoa, paprikajauhetta

noin 0,5 dl balsamicoa

400g paseerattua tomaattia (tai tomaattimurskaa)

noin 6 dl vettä (voi laittaa aluksi vähemmän ja lisätä lopuksi) 

2 kasvisliemikuutiota

 

Pese, perkaa ja puolita paprikat ja lado ne kuori ylöspäin leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda paprikat uunissa grillivastuksen alla 200 asteessa. (Paprikoita ei tarvitse öljytä ennen uuniin laittamista.) Paprikoiden pinta saa tummua ihan kunnolla. Laita paahdetut paprikat astiaan ja peitä muovikelmulla. Anna höyrystyä ja jäähtyä. Tämän jälkeen paprikoiden kuori lähtee helposti irti käsin. Kuori paprikat.

 

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä kattilassa. Lisää mausteet ja niiden jälkeen balsamico. Keitä hieman kasaan. Lisää paprikat, paseerattu tomaatti ja kasvisliemi ja keittele noin 15 minuuttia (tai kauemminkin). Soseuta.

 

Kikherne-purjokeitto (kesäkurpitsalla)

 

3 purjoa

2 rkl öljyä

1 tlk kikherneitä valutettuna ja huuhdottuna

3 perunaa

(2 pientä kesäkurpitsaa)

juustokuminaa, valkopippuria, jauhettua korianteria

n. 6 dl (tarpeen mukaan) kasvislientä

2 dl ruokakermaa tai kourallinen parmesaaniraastetta

loraus sitruunamehua

tuoretta korianteria

 

Paloittele pestyt purjot ja kuullota niitä öljyssä kattilassa. Mausta. Lisää kikherneet ja kuoritut ja paloitellut perunat (sekä kesäkurpitsa). Peitä kasvikset kasvisliemellä ja keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Soseuta. Lisää ruokakerma ja sitruunamehu ja kiehauta keitto uudelleen. Viimeistele tuoreella korianterilla juuri ennen tarjoilua.

 

Keltainen kurpitsakeitto

 

1,5 kg:n painoinen keltainen kurpitsa

2 sipulia

n. 2 rkl öljyä

juustokuminaa ja intialaista mausteseosta

n. 5 dl kasvislientä

 

Kuori kurpitsa ja poista ja pese siemenet. Paahda siemeniä uunissa 200 asteessa, kunnes ne saavat hieman väriä. Siemeniä voi tarjota keiton seassa ja käyttää esim. salaatteihin. Paloittele kasvikset. Kuullota sipulia öljyssä ja lisää mausteet. Lisää kurpitsa ja kasvislientä erittäin maltillisesti. Kurpitsa kutistuu reippaasti kypsyessään, joten veden lisäämisen kanssa kannattaa olla tosi varovainen. Vettä saa aina lisättyä myöhemminkin. Keitä kasvikset kypsiksi ja soseuta keitto. Lisää vettä tarvittaessa.

 

Parsakaali-kukkakaalikeitto

 

n. 1 kg kukkakaalia

n. 500g parsakaalia

1 purjo tai sipuli

n. 1 rkl öljyä

n. 5 dl kasvislientä

2 dl (ruoka)kermaa

mustapippuria

 

Kuullota purjo tai sipuli öljyssä kattilassa. Lisää kaalit ja kasvisliemi ja keitä kypsäksi. Soseuta ja mausta. Lisää kerma ja kiehauta.

 

Kasvissosekeiton reseptin löydät täältä.

 

Kaikki keitot ovat olleet tosi maukkaita! Lempparini näistä ovat tähän mennessä olleet paahdettu paprikakeitto sekä ihan tavallinen kasvissosekeitto. Kasviskeittoviikot jatkuvat edelleen – hyviä reseptejä otetaan vastaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Hyvä, laadukas positiivinen blogi. Tällaisia saisi olla paljon enemmän.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kiitos kovasti! Palautteesi lämmittää mieltäni.