Jenkan tahti

Kauden herkku: omena

  • Omenaleivoksia varten ei tarvinnut lähteä kauppaan.
    Omenaleivoksia varten ei tarvinnut lähteä kauppaan.

Omenoita tursuaa nyt puista, ja niistä voi nauttia vaikkapa ihanissa leivonnaisissa. Aika monen marjapiirakan voi tehdä myös omenapiirakaksi, joten reseptejä on paljon. Jaan tässä tämän hetken lempparireseptini.

 

Mamman omenapiirakka

 

150 g voita

1 dl sokeria

1 muna

yhteensä 3 dl jauhoja, esim. puolet vehnä- ja puolet grahamjauhoja

1 tl leivinjauhetta

 

Täyte:

noin 200 g (tarpeen mukaan) omenalohkoja

1 prk kermaviiliä

1 muna

0,5 dl sokeria

1 tl vaniliilisokeria

 

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää vaahdon joukkoon muna sekä keskeään sekoitetut kuivat aineet. Levitä pohja halkaisijaltaan n. 26 cm:n vuokaan ja asettele omenalohkot pohjan päälle. Sekoita täytteen aineet ja levitä omenoiden päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

 

Ohje on siis sama kuin mamman marjapiirakan. Juuri nyt tykkään tästä omenaversiona jopa enemmän kuin mustikkapiirakkana. Hieman makeampi ja rasvaisempi versio syntyy, kun piirakan päälle laitetaan kermaviiliseoksen sijaan muruseos, jossa on kaura- ja kookoshiutaleita:

 

Kookos-omenapiirakka

 

150 g voita

1 dl sokeria

1 muna

yhteensä 3 dl jauhoja, esim. puolet vehnä- ja puolet grahamjauhoja

1 tl leivinjauhetta

 

2-3 omenaa lohkoina

 

Muruseos:

 

100g pehmeää voita

1 dl kaurahiutaleita

2 dl kookoshiutaleita

1 dl vehnäjauhoja

0,5 dl sokeria

 

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää vaahdon joukkoon muna sekä keskeään sekoitetut kuivat aineet. Levitä pohja halkaisijaltaan n. 26 cm:n vuokaan ja asettele omenalohkot pohjan päälle. Sekoita muruseoksen aineet keskenään ja levitä piirakan päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

 

Omenaleivosten reseptin kehittelin omasta päästäni eräänä päivänä, kun en jaksanut lähteä kauppaan. Tämä on hyvä vierasvararesepti, sillä ainekset useimmiten löytyvät aina kotoa. Kookoshiutaleiden sijaan voisi varmaan käyttää esimerkiksi hasselpähkinä- tai mantelirouhetta. Joukkoon varmasti sopisi myös paistonkestävä omenahillo.

 

Omenaleivokset

 

500 g lehtitaikinalevyjä

1 kananmuna

200-300g omenalohkoja

sokeria ja kanelia

kookoshiutaleita

 

Sulata lehtitaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Jaa taikinalevyt kahtia ja voitele ne kananmunalla. Pistele levyihin haarukalla reikiä, jotteivät leivokset pullistu liikaa uunissa. Lado omenalohkoja taikinalevyille. Ripottele päälle reippaalla kädellä sokeria ja kanelia. Viimeistele kookoshiutaleilla. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvää ja edullista, kun itse leipoo.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Paras omenareseptini on se, että syödään ne heti aikanaan sellaisenaan. Talviomenat; Åkerot ja Antonovkat paperikääreeseen ja pimeään, viileään. Jouluksi ne ovat parhaimmillaan.
Omenahilloa käytän korvapuustien täytteenä sokerin, kanelin ja voin
kanssa. Hyvää !

Veikko Vitikainen

Kesäaikaan syön kilon kotimaisia omenia päivässä. Muuta salaattia en tarvitse. Tietysti omenista voi puristaa myös mehua ja pullottaa. Tänä vuonna kannattaa hyödyntää omenat mahdollisimman paljon, etenkin jos on omia omenapuita.

Käyttäjän amgs kuva

Omenapiirakan resepti on tosi hyvä. Kokeilin tänään. Nam!

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset