Jenkan tahti

Testissä: Ylistetty avokadopasta

  • Avokadopastaa ei turhaan kehuta.
    Avokadopastaa ei turhaan kehuta.

(Scroll down for avocado pasta recipe in English)

 

Se tuli kuin tilauksesta – nimittäin hyvältä kuulostava avokadoresepti. Jääkaapissani kökötti avokado, josta piti keksiä hyvää syötävää parin päivän sisällä, ja mielellään jotain muuta kuin guacamolea. Tunnustan, etten ole tutustunut avokadoon mitenkään kattavasti.

 

Avokadopastan reseptistä on tullut Facebookissa niin iso hitti, että itse Helsingin Sanomat kirjoitti siitä jutun ja julkaisi reseptin sivuillaan. Facebookin kautta minäkin tämän reseptin löysin. Alkuperäinen ohje on peräisin Alexander ja Hanna Gullichsenin kirjasta "Safkaa", ja Hanna Gullichsen on julkaissut sen myös blogissaan. HS:n mukaan kyseessä on ensimmäinen ruoka, jonka kok­ki Ale­xan­der Gul­lich­sen val­mis­ti tu­le­val­le vai­mol­leen. Tämä puolestaan itki ruokaa syödessään, niin hyvää se oli. Viimeistään tämä tieto vahvisti: pakkohan tätä on kokeilla!

 

Tavoilleni uskollisena en noudattanut reseptiä ihan kirjaimellisesti, mutta tarkemmin kuin tavallisesti. Aika yksinkertainen pastakastike: avokadoa, oliiviöljyä, suolaa, pippuria, chiliä, valkosipulia ja limettimehua. Päälle vielä basilikaa ja persiljaa sekä parmesaania. Voin vahvistaa monien muiden välittämän viestin: hyvää on! Ei nyt ehkä niin hyvää, että itku meinaa tulla, mutta minä en olekaan ammattilainen. Avokadon ja pastan yhdistäminen tuntui jännältä, mutta ei se lopputulos niin kovasti avokadolta maistunut. Avokadohan on muutenkin hyvin miedon makuista. Lähinnä pastassa maistui limetti ja basilika. Avokado toi siihen kermaisuutta. Maistui monessa mielessä samalta kuin pasta pestokastikkeella (yksi suosikeistani). Tätä aion alkaa tehdä säännöllisesti, sen verran hyvä resepti on kyseessä.

 

(Jos muuten tykkää avokadopastasta, kannattaa tsekata myös tämä resepti.)

 

Hesarin jutusta on pakko mainita, että muutama toimittajan kommentti yllätti. Jutun kirjoittajalle oli esimerkiksi uutta se, että pastakastikkeeseen kannattaa lisätä pastan keitinvettä, jotta ainekset sekoittuvat paremmin. Myös se oli uutta, että avokadon voi pilkkoa suoraan kuoressaan, mitä itse olen nähnyt tehtävän lukuisissa mainstream-ruokaohjelmissa. Korostanpa siis vielä tässä, että pastan keitinvettä tosiaankin kannattaa ottaa talteen ennen pastan valuttamista! Yleensä sellainen kahvimukillinen riittää. Keitinvedessä oleva tärkkelys auttaa pastaa ja kastiketta sekoittumaan. 

 

Ja toinen vinkki: pastan keitinvesi kannattaa suolata reilulla kädellä. Se voi hirvittää, mutta itse pastasta ei tule niin suolaista kuin keitinvedestä. Keitinveden voi toki jättää suolaamattakin, mutta silloin itse pasta ei maistu miltään.

 

P.S. Jos avokadopastaan kaipaa lisää proteiinia, voisin veikata, että kinkku tai kana sopii mukaan mainiosti. Kanan voisi myös marinoida kastikkeen aineksilla (limetti, chili, valkosipuli jne.).

 

Avocado pasta

 

This pasta recipe has become a big hit in Finland. The original recipe is from a cookbook called "Safkaa" and can be found online here (in Finnish).

Recipe in English here:

(Serves 4)

1 clove of garlic

half of a red chilli, deseeded (or chilli flakes to taste)

1 lime

2 ripe avocados

salt and pepper

a drizzle of olive oil

a handful of fresh basil

a handful of flat-leaf parsley

1 dl or 30 grams each of grated parmiggiano and pecorino cheese

400-500 grams of spaghetti or other pasta

 

Mince the garlic and chilli into a big bowl. Squeeze in the lime juice. Add the chopped avokado. Add chopped herbs, cheese and olive oil and season with salt and pepper. Cook the pasta until it is al dente. Reserve some of the salty and starchy cooking water. Drain the pasta and toss it in with the sauce. Use some of the cooking water to bring it all together.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

"...Ei nyt ehkä niin hyvää, että itku meinaa tulla, mutta minä en olekaan ammattilainen."

ja

"Tavoilleni uskollisena en noudattanut reseptiä..."

Pistää miettimään, että kuinkahan hyvää se olisi ollut jos olisi noudattanut sitä reseptiä.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Niin, ehkä se itku olisi sitten tullut.

Noudatin reseptiä kyllä hyvinkin tarkasti. Tekemäni poikkeamat olivat, että käytin pelkkää parmesaania (enkä paremesaania ja pecorinoa) ja tavallista persiljaa silolehtisen sijaan (vaikkakin tykkään silolehtisestä enemmän). Aika minimaalisia muutoksia siis.

By the way Hanna Gullichsenin blogista ilmenee, että lähes itkun tuottanut avokadopasta oli varsin erilainen kuin nykyinen resepti. Siinä oli mm. vuohenjuustoa ja valkoviiniä. Kuulostaa aika erilaiselta kuin tuo nykyinen resepti...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

No nih, vaikken ole mokomasta pastasta aiemmin kuullutkaan, niin nyt kun siihen tuli mukaan vuohenjuusto ja viini niin alkoi minullakin jo ihan ajatuksesta erittymään kielenpäälle nestettä joka saattaisi ihan suupielestä norona valua. Tiedä vaikka näin on käynytkin ja romantiikan kultaamassa muistossa se on jalostunut kyynelnoroksi.

Henri Kangas

Mites tää avokadon kuoressaan kuutioiminen oikein toimii? Tekisi mieli koittaa tätä...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Se on hyvin yksinkertaista. Halkaise avokado ja poista kivi. Viipaloi avokadon sisus veitsellä suoraan kuoressaan, siis vedä viiltoja hedelmälihaan (vai mikä avokadolla nyt onkaan) niin, että veitsi osuu "pohjaan asti", kuitenkaan rikkomatta kuorta. Vedä viillot pitkittäin ja poikittain ja sen jälkeen kun koverrat sisuksen ulos kuoresta lusikalla, se tulee ulos valmiiksi paloiteltuna.

Toivottavasti tämä selvesi asiaa. Jos ei, niin YouTubesta varmaan löytyy joku video, jossa asia demonstroidaan.

Avokadon voi tietysti pilkkoa niin kuin parhaaksi näkee. Itse teen yleensä niin, että koverran avokadon sisuksen ensin ulos ja sitten paloittelen sen.

Tuota "kuoressa paloittelu" -tekniikkaa voi kuulemma käyttää myös mangon paloittelemiseen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

"Avokado sisältää enemmän rasvaa kuin useimmat muut hedelmät. Suurin osa rasvasta on kertatyydyttymätöntä. Kokonainen keskikokoinen avokado sisältää noin neljänneksen päivittäisestä tyydyttyneen rasvan saantisuosituksesta. Avokadoissa on 60 prosenttia enemmän kaliumia kuin banaaneissa. Niissä on myös paljon B- E- ja K-vitamiinia. Avokadon painosta noin kaksi kolmasosaa on vettä. Sadassa grammassa avokadoa on 219 kcal energiaa." Tämä wikipediasta.

Varmaan hyvää pastakastiketta- en ole kokeillut, koska avocado on juuri tuota yllämainittua "superfoodia " sellaisenaan. Halkaisen kypsän ja otan siemenen pois, lirautan purisettua sitruunaa päälle ja simenkotaan ja syön sellaisenaan.
Ehkä se on kuitenkin raikkaissa salaateissa parhaimmillaan vrt. pastakastike, jossa sekoittuu huonot hydraatit ja hienot rasvat ja vitamiinit yhdeksi puuroksi. Sorry, arvostan avocadoa hieman toisessa roolissa kuin pastakastikkeessa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tein hyvinkin tarkkaan reseptin mukaan eikä itkettänyt. HS:n jutun tai reseptin kommenteissa yksi vaikutti hyvältä: spagetin määrän vähentäminen esimerkiksi puoleen, jolloin annos on sopiva kahdelle. Itse kastike oli erittäin hyvää ja kun valkosipulia laittaa, voisi vähän enemmänkin samantien. Puolikas chili on hyvin epämääräinen, kun chilien väkevyydet vaihtelevat todella paljon. Nagaa jos laittaa, niin kyllä siitä jo pelkästään kyyneleet valuvat.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Se on juuri näin, että mitä tahansa reseptiä pitääkin viilata oman maun mukaisesti, koska makuja on niin erilaisia! Tein muuten itse kahden hengen annoksen (josta riitti melkein neljälle!), ja ensi kerralla taidan laittaa kahden hengen annokseen kaksi avokadoa. Kokeilemalla ja pienillä muutoksilla saa itselleen hyvän reseptin. Tietysti ihanne olisi, että jokaista ruokaa saisi ensin maistaa "ammattilaisen tekemänä", että tietäisi, miltä sen pitäisi maistua...

Matti Mottonen

Avokado vaatii suolaa - reseptikin sen toteaa. Ilman suolaa se ei maistu juuri miltään.

Viini ja vuohenjuusto voivat tehdä hyvää reseptissä. Miten lie tarjottukaan. Ehkä grillattu vuohenjuusto päällä. Keitinveden ehkä voisi korvata viinillä ja vähentää limeä.

Pähkinää tai pinjansiemeniä tungen välillä kaikkialle : jopa tähän.
Ja erilaisia yrittejä voi kokeilla.

Suosittelen pastaa myös katkaravuilla tai kampasimpukoilla. Katkat voivat olla myös hyvin marinoituja.

Ari Ojala

Tykkään avokadosta ja toi avokadopastaresepti oli piristävä lisä minulle, missä avokadoa voi käyttää. Vihreä salaatti avokadosuikaleilla, limea ja oliiviöljyä on ollut usein lisukkeena.

Makunautinto minulle on myös ruisleipäviipale, jonka päälle survoo haarukalla avokadon, ripaus suolaa ja vihreää jalapeno chilijauhetta.

Käyttäjän amgs kuva

Suomalainen guacamole siis. Hyvä!

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Tavallaan varmaan joo. Tähteeksi jääneet guacamolet voisi varmaan käyttää pastakastikkeeksi :)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kaikki ne kerrat kun olen tuota syönyt en nyt itkenyt ole, mutta poistunut hyvinkin myhäillen pöydästä. On se ihan parhaita pastoja kumminkin ja erityinen silloin, kun valkosipuli maistuu ja chili pistää sopivasti. Kuten Raimo sanoo, chilit - samoin kuin suolatkin on syytä tuntea. Ei herkkuja summan mutikassa loihdita, ainakaan noin paljon lopputulokseen vaikuttavien ainesosien suhteen.