Jenkan tahti

Iltalaulu vauvalle

Kuten olen aiemmin kertonut, tyttäreni on alkanut tunnistaa tiettyjä runoja, joita olen hänelle lausunut. Olen myös lauleskellut vauvalle paljon, mutta nyt "ohjelmistossa" on noin kuukauden ajan ollut uusi juttu: iltalaulu. 

 

Laulan tytölle iltalaulun aina juuri ennen yöpuulle vetäytymistä. Ideana on se, että laulua ei muissa tilanteissa lauleta, ei siis myöskään päiväunille käytäessä. Kuulemma rutiinit ovat lapselle hyväksi, joten senkin puolesta ajattelin kokeilla tällaista juttua. Iltalaulun olen keksinyt omasta päästäni, mutta varmaan unilauluksi käy periaatteessa mikä rauhallinen kappale tahansa. Tai miksei vaikka runokin, jos laulaminen ei nappaa. Tässä on kuitenkin se hyvä puoli, että ainakaan vauva ei kuule laulua muualta ja siten todennäköisemmin yhdistää laulun nimenomaan nukkumaanmenoon. Toisaalta tämä saattaa vaikeuttaa tilannetta, jos nukuttamassa on joku muu kuin minä. Aika näyttää.

 

Tässä vaiheessa tulokset ovat kuitenkin lupaavia. Tytär on selvästi alkanut tunnistaa laulun, sillä hän hymyilee aina laulun alkaessa. Sama reaktio tulee Kirsi Kunnaksen runojen kohdalla, mistä kerroin aiemmassa postauksessa. Ehkä nukuttaminen on myös hieman helpottunut. Tytöllä on kova tarve möyriä ja hyöriä sängyssä niin, ettei nukkumisesta tule mitään. Se on ehkä vähän vähentynyt, vaikka edelleen tyttöä joutuu rauhoittelemaan, jotta uni ylipäätään voi tulla.

 

On joka tapauksessa palkitsevaa huomata, että pikkuinen tunnistaa laulun ja ilmeisesti pitää siitä, kun kerran hymyilee. En tiedä, onko iltalaulusta suurta hyötyä, mutta ei siitä ainakaan haittaa varmaankaan ole. 

 

Olen nyt parin päivän ajan kokeillut myös päiväunilaulua. Olen laulanut tytölle päiväunille mennessä omasta lapsuudestani tuttua laulua "Miska soutaa joella" (laulua kutsutaan myös "Katinka"-nimellä). Mielenkiintoista on seurata, miten tytär jatkossa reagoi lauluun kuullessaan sen jossain muualla silloin, kun ei ole päiväuniaika.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ainahan voit nauhoittaa sen laulun ja silloin lapsenvahtikin saa lapsesi uneen helposti. Hyvä oivallus, jopa Niksi Pirkka on kiinostunut aiheesta.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Joo, samaa olen itsekin miettinyt. Tosin tyttö on niin hirveän kiinnostunut kaikista teknisistä vempaimista, että se saattaisi häiritä tilannetta. Mutta aina voi kokeilla :) Ja tietysti voin opettaa laulun halukkaille nukuttajille. Se ei ole kovin pitkä eikä vaikea :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eihän sinun tarvitse vauvaa opettaa nauhurin käyttöön vaan lastenhoitaja. Kuuntelu ei vaadi teknistä osaamista ja nykyisin äänentoisto on hifi-luokkaa.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #3

Nyt ymmärsit väärin :) Tarkoitin siis, että minkä tahansa tuollaisen elektroniikkavempaimen näkeminenkin harhauttaa välittömästi tytön huomion :) Kännykät, kaukosäätimet yms yms ovat sellaisia, joita pitää heti päästä näpeltämään ja maistelemaan. Veikkaan, että nauhuriin pätee sama juttu. Lisäksi tyttö on hurjan ihmeissään, jos joku puhuu puhelimeen tai puhelimesta kuuluu kaiuttimen kautta jonkun tutun ääni. Tällä perusteella siis veikkaan, että nauhurin kanssa voisi tulla samanlaisia "ongelmia". Nauhurin voisi varmaan pitää poissa näkyvistä, mutta veikkaan, että siinäkin tapauksessa tyttö ihmettelisi, mistä ääni oikein tulee....

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Kannattaa videoida lempeä unilaulu. Se näyttää ja kuulostaa melkein oikealta, kun sitä vauvalle näyttää ja soittaa.

Kun vauva varttuu, niin Eppu Normaaliakin kannattaa kokeilla. Eppujen kantava hahmo Martti Syrjä on näet perinyt Äitinsä Kirsi Kunnaksen lyyristä otetta ja Eput kuulostavat sitä paremmilta, mitä vanhemmaksi ihminen varttuu.

Tämän blogin suosituimmat