Jenkan tahti

Vanhan kestosuosikin paluu

  • Löysin uudelleen vanhan suosikkini, broileri-paprikakeiton.
    Löysin uudelleen vanhan suosikkini, broileri-paprikakeiton.
  • Vanhan kestosuosikin paluu

Tein pitkästä aikaa vanhaa suosikkiruokaani, broileri-paprikakeittoa. Ohjeen löysin Helsingin Sanomista joskus vuosia sitten, ja opiskeluaikana tein tätä keittoa usein.

 

En oikein tiedä miksi resepti jotenkin unohtui. Nyt se kuitenkin osui taas silmiini keittokirjan sivulta, ja päätin verestää muistoja. Onneksi tein niin, keitto on edelleen oikein hyvää. Tämä ruoka taitaa tehdä paluun "vakkariohjelmistoon".

 

Keitto on todella helppo, nopea ja maukas. Siinä ei ole perunaa, riisiä eikä pastaa, mikä sopii nykyiseen ruokavaliooni. Broileria laittaisin kuitenkin enemmän kuin ohjeessa neuvotut 300 grammaa. Itse myös maustoin broilerin erikseen. Keittoon voi toki käyttää tähteeksi jäänyttä broileria.

 

Basilikaa kannattaa varata runsaasti: vähintään se yksi ruukku, jopa enemmänkin. Suolaa ja pippuria voi lisätä lopuksi maun mukaan.

 

Seuraavalla kerralla ajattelin kokeilla tätä pataruokana. Silloin ruoan voisi tehdä yhdellä pannulla.

 

Resepti tässä:

 

4 (eriväristä) paprikaa

2 valkosipulin kynttä, tai maun mukaan

loraus öljyä

8 dl kanalientä

300 g (tai enemmän) broilerin suikaleita + öljyä paistamiseen

1-1,5 dl ranskankermaa

runsaasti tuoretta basilikaa

 

Poista paprikoista siemenet. Leikkaa paprikat ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Kuullota öljyssä kattilassa valkosipulimurska ja paprikasuikaleet pehmeiksi. Lisää kanaliemi ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Ruskista broilerisuikaleet ja lisää ne keiton sekaan. Lisää ranskankerma ja kuumenna. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Lisää lopuksi runsaasti karkeasti pilkottua tai saksittua basilikaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Keittoja ylipäätäänkin voisi syödä enemmän, jos ei hiuksia menisi keittoon;)) Eli keittojen arvo unohdetaan ja aina pitää olla pihvi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tai koirankarvoja:) Meillä ei keittoja unohdeta ja molemmat tähän mennessä mainitut ohjeet ovat tallessa, mutta kun ei ole kaikkia aineita niin tänään vanha kunnon purjo-perunakeitto, jota hienommin Crème Vichyssoiseksi kutsutaan.

Ja viikonlopuksi kanttarelleja ja ruusukaaleja sulamaan pakkasesta:

Vanhan kanttarelli-ruusukaalikeiton paluu

n. 200 g ruusukaalia
litra tai vajaa kanttarelleja (tai purkki kaupan hyllyltä ellei ole)
voita paistamiseen
vehnäjauhoa 2-3 rkl
1 l lihalientä
kermaa vajaa desi
valkopippuria

Keitä ruusukaaleja koosta riippuen 5-8 min. Valuta ja muusaa noin puolet haarukalla (jätä pienimmät kokonaisiksi)
Freesaa kanttarelleja voissa muutama minuutti, ripota päälle vehnäjauhot, sekoita ja kaada päälle lihaliemi.
Keitä muutama minuutti ja lisää muusattu sekä kokonaiset ruusukaalit, kerma, mausta valkopippurilla ja tarkista suola.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Uuden kestosuosikin ensiherääminen:

Pari pitkää paprikaa suikaleiksi ja yksi porkkana pilputtuna lohkotun sipulin kanssa öljyn kera pannulle. Mukaan pala palsternakkaa lastuina ja neljä-viisi valkosipulin kynttä.

Laita kattilaan vesi kasvisliemikuutio kiehumaan, parsakaalia vajaa puolikiloa sopivina paloina ja lisää kuullotetut paprikat ja porkkanat sekaan ja pieni purkki maissia. Anna kiehua noin kymmenen minuuttia ja lisää juusto-jalopenonakkeja puolisen kiloa pätkittynä sentin nappuloiksi. Anna kiehahtaa hetki, mutta jätä broccoli puolikypsäksi.

Maista ja mausta tarvittaessa reilulla basilikalla ja hippusellisella suolalla, lisää 2 dl kermaviiliä ja tarjoile tuoreiden sämpylöiden kanssa.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Mitäs,jos ei olisi keittoja...hyvänen aika sentään...meillä ainakin ja ihan äijäporukassa on pari keittopäivää viikossa.Meillä menee kanakeitto
hyvin kaupaksi kans.
Broileria (ostan usein grillatun broiskun ja perkaan lihat soppaan,on nimittäin maukkaampaa ja ei tarvi ite paistella mitään)perunaa,isoja juureskuutioita,paprikaa,purjoa,paah-
dettua sipulia,pekonikuutioita ja tietysti kanaliemet,maustepippurit ja laakerit ynnä paljon basilikaa,ihan kokonaisina lehtinä vaan.Valkosipulikaan kohtuudella ei haittaa.Vähän makeaa thai chilikastiketta niin vot...Tarkoitus on,että soppa on paksuhko,melkeinpä muhennomainen,ei haittaa..ei mitään luirua.Oikeeta ruisleipää ja piimää,niin sehän on ihan täydellistä.
Noi keitot on vähän samanlainen juttu,kuin spydäri...helppo säveltää siitä mitä kaapissa sattuu olemaan..ja jos ei ole,niin sittenhän pitää mennä kauppaan...=)

P.S. Jos perunan sijasta käyttää bataattia,niin siitähän se vaan soppa paranee.

P.S.P.S. soseversio...käytetään noita samoja vihanneksia,jätetään kokonaiset pippurit ja laakeri pois,korvataan vaikka inkiväärillä ja
pistetään sauvalla soseeksi.Siihen sitten sattumiksi vaikka sitä kanaa ja pekonia,tai paistettua jauhelihaa tai makkaraa,tai katkorapuja tai vaikka vaan keitettyä kananmunaa ynnä tietysti kevyesti makeutettua ranskankermaa eli tai smetanaa. ja tämä vaatii ehdottomasti jotain tuhtia näkkäriä siihen tykö.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset