Jenkan tahti

Äitiyden musta aukko

On tämä jännää, tämä mustassa aukossa eläminen. Anu Silfverberg toteaa Ylen mukaan uudessa kirjassaan, että järkevätkin naiset "muuttuvat lapsen saatuaan" ja "putoavat äitiyden mustaan aukkoon". No huh huh.

 

Toki olen huomannut saman ilmiön kuin Silfverberg: hänen mukaansa naiset haukkuvat toisiaan imetysfoorumeilla. Imetykseen liitetään hyvän äitiyden mittari, ja välillä tuntuu siltä, että ollakseen hyvä äiti pitää käyttää kestovaippoja ja nukkua perhepedissä.

 

Toisaalta olen huomannut myös sellaisen ilmiön, että myös tällaiset "täydelliset" äidit saavat niskaansa haukut, jos uskaltavat julkisesti kertoa käyttävänsä kestovaippoja ja kantoliinoja ja tekevänsä itse lapsen soseruoat. Tästä aiheesta kirjoitti hiljattain Lähiömutsi.

 

Kaiken kaikkiaan äidit asettavat mielestäni nykyään itse itselleen kovat paineet ja se heijastuu toisten valintojen kärkkäänä kritisoimisena. Asia tuli itselleni vastaan imetyksen yhteydessä: lapseni kun päätti hyvin pienenä, ettei äidinmaito enää hänelle riitä. Koin suurta riittämättömyyttä ja avuttomuutta asian edessä. Joka paikassa toitotettiin, että täysimetys puolen vuoden ikään asti on kaikkein parasta lapselle, mutta minun lapseni oli eri mieltä.

 

Toisaalta imetysepisodi opetti minua kuuntelemaan lastani. Aloitimme neuvolan terveydenhoitajan ohjeesta kasvissoseet suosituksia aikaisemmin, ja hyvin nopeasti huomasin, että se oli oikea tie. Juuri sitä lapseni oli kaivannutkin.

 

Siitä lähtien olen osannut ottaa rennommin ja tajunnut sen, että lapset ovat oikeasti erilaisia. Meillä ei nukuta perhepedissä, ja tytär on nukkunut yöt läpeensä melkein vastasyntyneestä lähtien. Minulle on siis turha tulla neuvomaan, että nukkukaa perhepedissä. Toisaalta en näe mitään ongelmaa siinä, että joku toinen niin tekee. 

 

Teen itse lapseni ruoat (paitsi matkoilla) ja meillä myös kestovaippailaan (välillä enemmän ja välillä vähemmän, lisää siitä täällä).

 

En ole täydellinen äiti, enkä siihen pyrikään. Pyrin olemaan paras äiti omalle lapselleni. Että sellaisessa mustassa aukossa minä elän. (No, okei, en ehkä kuulu siihen ryhmään, johon Silfverberg viittaa puhuessaan mustassa aukossa eläjistä. Mutta aika paljon hän tuntuu yleistävän.)

 

Silfverbergin väitteistä voi olla osittain samaa mieltä, mutta hänen kuvaamansa ongelma ei mielestäni koske pelkästään äitiyttä. Aika harvalla netin keskustelupalstalla kaikki osaavat käyttäytyä asiallisesti. Ehkä tämä äitiysilmiö on enemmänkin netti-ilmiö. Esimerkiksi Apu-lehden juttu kuvaa hyvin sitä, mihin netin lynkkausmeininki voi johtaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä taas olen elänyt isän valkoisessa aukossa. Viisi lasta ja vaimo kotona, ei siinä isä paljon kotona töiltään voi viipyä. Eli valkoiseksi jää isän osa lasten muistikuvissa. Blanccoisä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Omalle lapselle, lapsilleen, on paras äiti. Ehkäpä naisen ei kannattaisi olla kuin pilkkataulu ja luulla, että kaikki lentävät nuolet on tarkoitettu hänelle.

Olen jossakin blogissani peräänkuuluttanut naisten välistä solidaarisuutta. Pärjäisimme paremmin tässä "miesten maalimassa" kun tukisimme paremmin toinen toisiamme naisina ja ihmisinä.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Niinpä. Äitiys on varmaankin niin herkkä asia, että helposti etenkin nuoret äidit ns. ottavat itseensä. Kyllä minäkin ihmettelen, missä se solidaarisuus on.

Olle Brand

Äitiys on luottamustehtävä, ei kilpaurheilulaji.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Isänä ja nyt vaarina koen, että äidin imettämistä pitäisi suojella kaikin mahdollisin keinoin perheen sisällä, mutta myös ulkopuolisin avuin, jos tarpeen. Äidinmaito on korvaamaton elixiiri lapselle elämää varten; sitä eivät korvaa pienmmässäkään määrin "tuttelit ja puttelit". Mutta kaikki ei onnistu lähestulkoonkaan kuin "strömsjössä". Suojelkaa, kannustakaa tms. äitejä imettämään mahdollismman pitkään; siitä lapsi saa parhaat edellytykset terveeseen elämään niin fyysisesti kuin henkisesti.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Toki imetykseen tulee minunkin mielestäni kannustaa, mutta en kyllä allekirjoita tuota, ettei äidinmaidonkorvike korvaisi "pienimmässäkään määrin" rintamaitoa.

Imetys on todella herkkä asia, johon myös hormonit vaikuttavat, ja joskus äidille voi tulla tarpeettomastikin kovia syyllisyydentunteita, jos imetys ei onnistu. Ja joskus se vain on niin, ettei se onnistu, vaikka miten siihen saisi tukea ja kannustusta ja vaikka sitä miten yrittäisi.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Jenni Tamminen kirjoittaa aika herkästi ja tämä lämmittää.

Jennin tekstit ovat kevyet kuin jäniksen jäljet hangella aamuisen lumisateen jälkeen.

Tämän blogin suosituimmat