Jenkan tahti

Pääsiäisen pashakakku

  • Pashakakku uunista tulleena.
    Pashakakku uunista tulleena.

Meillä ei ole kovinkaan paljon pääsiäiseen liittyviä ruokaperinteitä – siis tiettyjä ruokia, joita aina tehdään pääsiäisenä. Olen kuitenkin itse aloittanut pääsiäiskakkuperinteen jokunen vuosi sitten, kun törmäsin Me Naiset -lehdessä olleeseen pashakakun reseptiin.

 

Pidän siitä, että pashakakussa yhdistyvät uusi ja vanha. Juustokakku ei kuulu perinteisiin pääsiäisruokiin toisin kuin pasha. Tykkään sekä pashasta että juustokakusta ja ajattelin, että niiden yhdistelmä ei varmaankaan olisi hullumpi. Eikä se ollutkaan; kakku on mielestäni niin hyvää, että otin sen tosiaan vakituiseksi pääsiäisleipomukseksi.

 

Reseptin myötä toivotan hyvää pääsiäistä!

 

Pashakakku

 

Pohja:

100 g kaurakeksejä tai Digestive-keksejä muruina

50 g sulatettua voita

 

Täyte:

400 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia)

500 g maitorahkaa

2 tl vaniljasokeria

0,5 dl sokeria

5 munaa

1 dl vaahterasiirappia

1 dl mantelirouhetta tai -jauhetta

noin 2 rkl sitruunamehua

(sitruunan raastettua kuorta)

(1 dl rusinoita)

 

Sekoita pohjan ainekset ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija noin 23 m) pohjalle. Laita pohja jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.

 

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Vatkaa juusto, rahka ja sokerit. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Lisää sitten siirappi vatkaten. Sekoita manteli (itse käytän jauhetta) ja sitruuna (sekä halutessasi rusinat, minä en ole niitä kaivannut) täytteen joukkoon. Kaada seos pohjan päälle ja paista uunissa noin tunnin ajan. Anna kakun jäähtyä viilenevässä uunissa ja siirrä se sitten jääkaappiin.

 

Itse olen huomannut sellaisen ilmiön, että uunissa ollessaan kakusta valuu hieman nestettä ulos vuoan pohjasta. En tiedä, kuuluuko tämä asiaan, mutta kakun makua se ei ole häirinnyt. Kannattaa kuitenkin jättää vuoan ympärille hieman leivinpaperia kaiken varalta. Juustokakun pinta halkeaa helposti, koska se taitaa olla aika herkkä lämpötilan vaihteluille. Minun kakkuni halkeavat lähes aina, vaikka paistan ja jäähdytän ne ohjeen mukaan, mutta en jaksa stressata asiasta. Makua halkeamat eivät haittaa.

 

Kakun voit koristella esimerkiksi pääsiäiskarkeilla.

 

Mikä ruoka tai leivonnainen kuuluu sinun pääsiäiseesi? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Joachim Seetaucher

Äitini teki aina ennen pääsiäiseksi pashaa. Kananmunista käytettiin siihen vain keltuaiset, joten pashan tekoiltana jäljellä oli paljon valkuaista, josta paistettiin puuhellan uunissa marenkeja.

Pashan tekoon kelpasi vain kuivan rakeinen rahka, ei sellainen "viili", jota nykyään purkeissa myydään.

Muutoinkin Pääsiäinen oli perheessä suuri juhla. Itse asiassa lapsena se tuntui suuremmalta kuin Joulu. Nykyään eivät monet enää juurikaan vietä Pääsiäistä.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Pitäisikin alkaa tehdä itse pashaa. Ihme kun ei ole tullut ikinä kokeiltua itsetekoista!

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Kaikki ruoka käy minulle ainakin näin pääsiäisenä paitsi ei jänispata. Meillä on ollut kaneja lemmikkeinä ja kesämökin pihallakin on metsäjänisten poikaset vierailleet alkukesästä ja syöneet porkkanan naatit. Todistekin minulla on jossain digikuvana. Pääsiäiseen jotenkin yhytetetään puput, mutta ainakaan niitä ei pääsiäisenä pidä syödä. Lampaat siis uhrautukoot.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Anteeksi vaan, mutta kuvan kakku kun näytttää minun mielestäni samanlaiselta kuin erään poliitikon päälaki.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hyvältä näyttää.

Siihen miksi kakku halkeilee on jokunen nyrkkisääntö: liikaa jauhoja (tai "vääriä" jauhoja, Myllyn paras erikoisvehnäjauhot ovat käypäsiä, tai Anni-Helena).

Tai paistettu väärällä tasolla, täältäkin löytyy paisto-ohjeita:

http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/...

Vaihtoehtoisesti Murphyn laki :)

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kiitos vinkeistä!

Venhäjauhojahan tuohon kakkuun ei tule lainkaan. Tuota paistotasoa mietin itsekin; ensi kerralla laitan ihan alimmalle tasolle. Ja voipi olla, että oli myös liian kauan uunissa. Uunit ovat erilaisia ja ehkä meidän uunissa riittäisi hieman vajaakin tunti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Haeskelin netistä lisää mikä halkeamiseen voisi olla vikana - tämä täti on oppinut kakunleivonnan perintönä:) - ja jossain luki että on sekoitettu liian kauan. Ts. kakkuun olen lopuksi ne vehnäjauhot vähitellen lisännyt ja vain lusikalla käännellyt.

Sunnuntai-jauhoja en käytä, mutta niilläkin sivuilla näkyy olevan leivontaohjeita:

http://www.sunnuntai.com/www/page/2083

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #9

Hmm, mulla ei ole sellaiset kakut haljenneet, joihin on tullut vehnäjauhoja. Joten veikkaan, että ainakaan tässä ei ole siitä kysymys. Yleensä en ole juustokakkuohjeiden täytteissä nähnyt vehnäjauhoja käytettävän (ainakaan isommissa määrin), mutta varmaan sellaisiakin on. Varmasti liian kauan sekoittaminenkin tuo ongelmia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Ei hajuakaan miksi juustokakku voisi haljeta, mutta jos sillä on jotain väliä niin halkeamaanhan voi laittaa tarjolle tuodessa kakkulapion:)

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Jep. Sanotaan että arkkitehdit peittävät virheensä villiviinillä, kakkuihin on keksitty koristeetkin. Makuhan niissä on pääasia.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Nyt tulee iso ylläri. Facebookisssa on nimittäin Kimmo Sasi ja hän esittelee päälakensa uljasti ja ylpeästi. Katso niin näet. Liity Kimmon ystäväksi. Tarkoitan siis sitä että Kimmo Sasin päälaki näyttää mielestäni pääsiäisjälkiruualta.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

En ole ehkä ihan kartalla, koska pari edellistä kirjoitusta näyttivät melkein samoilta. Sen sijaan kyselisin kainosti, että voisiko pääsiäismunan keittää jos se olisi Kinder tai Mignon ja mikä olisi sopiva keittoaika.

Meillä alkoi Kinder-munasta viime pääsiäisenä kuoriutua semmoinen rakennussarja, että päätettiin kokoontua insinöörin kanssa kasaamaan se. Ja yllätys oli iso, koska munasta kuoriutui kokonainen huvipuisto maailmanpyörineen. Oli myös sellaiset hassut peilit, joissa ihminen näyttää lihavalta tai pitkältä. kaikkea keksivätkin.

Luulen kuitehnkin, että muna oli väärennetty. Eihän Kinder-munassa voi sijaita kokonaista huvipuistoa tai puolta maailmaa - vai voisiko?

Mignon munan kun keitin, se oli hirmu löysä vielä kymmenen minuutin jälkeen. Suklaat pursui sormille. En suositele Mignon-munan keittelemistä kenellekään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Keitetyt Mignon-munat laitetaan hyytymään jääpalojen joukkoon samppanjajäähdyttimeen.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset