Jenkan tahti

Juhlava valkoinen keitto

  • Ehkä hieman tylsän näköistä, mutta maku on mitä mainioin.
    Ehkä hieman tylsän näköistä, mutta maku on mitä mainioin.

Sain vihdoin aikaiseksi kokeilla kotikeittiössäni maa-artisokkapohjaista keittoa, johon ihastuin päästyäni kokkaamaan Sami Garamin kanssa.

Tein muutaman muutoksen reseptiin, ja mielestäni tästäkin keitosta tuli onnistunut. Valkoviini ja kuohukerma tuovat juhlavuutta samettiseen keittoon. Arkisemman version saa käyttämällä pelkästään kasvislientä ja kerman tilalla maitoa.

Perunan voi jättää halutessaan pois. Sen tilalle voisi sopia esimerkiksi sipuli.

Mielestäni tämä keitto sopisi helppoudestaan ja yksinkertaisuudestaan huolimatta ihan juhlaillalliselle esimerkiksi alkuruoaksi. Maistuu kyllä hyvältä arkipäivänä kotonakin.

 

Valkoinen keitto

 

n. 1 kg maa-artisokkaa, juuriselleriä ja perunaa (itse käytin 500 g maa-artisokkaa, noin 200 g selleriä ja loput perunaa)

1-2 dl valkoviiniä + tarvittava määrä kasvislientä

2 dl kuohukermaa

valkopippuria

tarvittaessa vähän suolaa

 

Laita käsitellyt juurekset ja viini kattilaan. Lisää kasvislientä sen verran, että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsiksi ja soseuta. Jos lientä on paljon ja pidät paksuhkosta keitosta, voit ottaa osan liemestä erilleen ennen soseutusta ja lisätä sitä sitten tarvittavan määrän keittoon soseuttamisen jälkeen. (Yli jääneen liemen voi laittaa jääkaappiin ja käyttää myöhemmin ruoanlaitossa.) Lisää pippuri ja kerma ja tarvittaessa suolaa.

 

Tarjoa hyvän leivän kanssa. Keiton kanssa voi myös tarjota paahdettua ilmakuivattua kinkkua tai pekonia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Kohta en uskalla kommentoida mitään, kun Sami Garamkin kuuluu keittokirjasi läksynlukijoiden joukkoon. En edes tiedä, miten paljon häntä arvostan, mutta yritän pinnistellä ja kehua kernaasti. Alan miettiä, olisiko minulla jokin resepti kertoa ja jos olisi sen arvoinen että voisit sen välittää Sami Garamille. Hän voisi sitten leipoa tai valmistaa reseptin mukaan paistoksen? Jään puolitain ymmälleni ja vastausta pliis toivotaan teiltä käsin. Mielessäni on poropaistos.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

En tunne Garamia, vaan osallistuin illanviettoon, jonne hänet oli tilattu johtamaan kokkausta. Blogissa olevan linkin takaa selviää asia paremmin.

En ainakaan tiedä, että Garam olisi koskaan reseptejäni lukenut.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

No nyt en enää pelkää, vaan pidän sinua edelleen ihmisenä. Jos Garam olisi tuttavasi, alkaisin varmaan sinua pelätä että tiedät ruuanlaitosta niin paljon että en rohkene lähestyä tai mitään. Nyt en rohkene pelätä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mielenkiintoinen ohje: ihmettelin sellerin määrää kunnes vilkaisin Sami Garam -linkkiä. Onkohan se joku unkarilainen tapa käyttää maa-artisokkaa, eli maustetaan reippaasti sen sijaan että tuotaisiin maa-artisokan mieto maku esiin?

Täytyypä kokeilla selleriäkin siihen soppaan, kuullotitko ne juurekset?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Sellerin voi tietysti jättää pois, jos haluaa. Itse tykkään sen mausta, joten laitoin sitä. Ehkä tätä voi sanoa valkoiseksi juureskeitoksi, kun on siinä muutakin kuin maa-artisokkaa. Selleriä oli tuossa aika pieni pala, joten maa-artisokan maku tulee kyllä hyvin esille.

En kuullottanut juureksia tällä kertaa. Maku voisi olla vieläkin parempi, jos jaksaa kuullottaa :)

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Hukkasin pariksi vuodeksi sellasiin ruskeisiin apteekkipurkkeihin kuivattuina silppuamani suppilovahverot. Olivat kotoisin Koijärveltä. Nyt odotan, että pääsen taas suppismetsikköön. Tärkeintä ei ole saalis, vaan ruoka. Miten tämänkin nyt osaisin sanoa. Hätiköimällä ei ruoka synny, vaan tunteella. Semmoinen ajatus, että on joku jonka resepri näyttää ja tuntuu hyvältä niin siitä riittää elämisen aineksia vaikka ihminen ei aina keittää jaksaisikaan. Hyvän reseptin ajatteleminen luo ihmiselle mielihyvän tunteen. Koitappa ihan ite, kun ikää pukkaa!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Keittoon voi lisätä väriä tekemällä pinaatista sellaisen kastikkeen keiton pinnalle. Kiahauta tuoreet pinaatit ja anna jäähtyä, sekoita blendrillä ja lisää joukkoon suolaa ja mustapippuria - loraus vaaleata balsamicoa.

Nyt sitten lautaselle maa-artisokka keittoa ja pinnalle väriksi vihreä kastikerinkula ja sen keskelle jokiravun pyrstö. Nam...

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Hyvä idea! Varmaan pesto sopisi myös tuohon tarkoitukseen?

Tämän blogin suosituimmat