Jenkan tahti

Paluu 80-luvulle

 • Kävelytuoli on mielestäni todella kauniisti muotoiltu.
  Kävelytuoli on mielestäni todella kauniisti muotoiltu.
 • Vauvan potkuhousuja yli 30 vuoden takaa. Ruskean ja keltaisen seassa pilkottaa vähän violettiakin.
  Vauvan potkuhousuja yli 30 vuoden takaa. Ruskean ja keltaisen seassa pilkottaa vähän violettiakin.
 • Suloinen retropaita.
  Suloinen retropaita.
 • Ihana keltainen paita on kuulemma ollut äitiyspakkauksessa.
  Ihana keltainen paita on kuulemma ollut äitiyspakkauksessa.
 • Suloinen essu.
  Suloinen essu.
 • Toinen suloinen essu.
  Toinen suloinen essu.
 • Retrovauva.
  Retrovauva.
 • Ulkopuku oli ensin makuupussi, ja vauvan kasvettua siihen ommeltiin lahkeet.
  Ulkopuku oli ensin makuupussi, ja vauvan kasvettua siihen ommeltiin lahkeet.

Retroilu on hauskaa, varsinkin, kun se samalla tarkoittaa kierrätystä ja kestävää kulutusta. Kaivelimme anopin kanssa vintiltä esiin 80-luvun aarteita tyttäremme käyttöön.

 

Kuvassa näkyvä kävelytuoli taitaa olla jo 70-luvulta, mutta kunto on erinomainen. Tuohon aikaan tavarat taidettiin valmistaa oikeasti käyttöä varten.

 

Lisäksi tuo kävelytuoli näyttää todella kauniisti muotoillulta, ainakin omaan silmääni. 

 

Mieheni on suhannut vauvana tuon kävelytuolin kanssa, ja tytärkin tajusi heti homman jujun, kun hänet tuohon satulaan istutettiin.

 

Aika taitaa olla otollinen: tyttö konttaa jo jalat suorina (ns. karhukävelyä) ja liikkuu tukea vasten, mutta ei vielä seiso ilman tukea. Kävelytyksestä hän nauttii kovasti ja tuntui tykkäävän myös kävelytuolista.

 

Mieheni vauvanvaatteita on säilytetty paljon. Värit ovat 80-luvun alun keltaista ja ruskeaa. Toki joukossa oli myös pastellivärejä, mutta nuo todella retrot värit näyttävät omaan silmääni kaikkein hauskimmilta. Anopin mukaan kuvassa näkyvä keltainen paita oli äitiyspakkauksessa vuonna 1980.

 

Sininen ulkopuku oli kuulemma aluksi makuupussi. Kun vauva kasvoi, siihen ommeltiin lahkeet.

 

Huomaa kyllä, että vauvanvaatteiden käytettävyys on sikäli parantunut, että nykyään potkareissa ja bodyissa on napit vaipanvaihtoa varten.

 

80-luvun alussa ei taidettu myöskään juurikaan käyttää "tavallisia" housuja vauvoilla, vaan vauvojen housut olivat potkuhousuja.

 

Toisaalta nuo vaatteet ovat säilyneet todella hyväkuntoisina. Pistää miettimään, säilyisivätkö nykyisin tehdyt vaatteet yhtä hyvin.

 

Ehkäpä testaan asian ja säästän muutaman tyttären vaatekappaleen, niin voimme sitten tarkastella niitä 30 vuoden päästä. Mitenköhän retroilta ne silloin näyttävät?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näiden kuvien avulla voi todella tehdä aikahypyn suoraan kasarille. Retrovauva :)

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Hups, tulin siis keksineeksi aikakoneen! (Ai niin, mutta Aikakonehan on ysäriä...)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Minulla on surullinen kokemus retrojen ja museaalisten tavaroiden joutumisesta roskalavalle. Seurasin hyvin läheltä erään 1900-luvun alun kulttuurirakennuksen vintin tyhjennystä "roskalavoille". Siellä menivät sodanaikaiset sotilaspuvut, kotilatousesineistöä imureista radioihin 50-luvulta. Taitettava rautainen retkisänky 100- vuoden takaa, 33-luvun kirjoituskone, Lagerlöfiä, lasinegatiiveja ja ties mitä. Täysi irtolava, josta sain luvalla pelastetaa jotakin, jota sieluni hiersi. Monien vanhojen kaupunkitalojen vintit ovat täynnä aarteita,joita ymmärtämätön jälkipolvi hävittää sumeilematta vanhan parin kuoltua. Arvostan roskisdyykkareita, sieltä voi löytää Oiva Toikasta Kukkapuroon ja Alvar Aaltoon, kun kohdalle sattuu. Hienoa Jenni, että otit nuo lasten retrovaatteet ja kävelytuolin esille. Kaikki vinteille koluamaan, ennekuin tuhoajat ja koit ehtivät!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Erilaisten vanhojen tavaroiden hävittämisen ollessa kyseessä pitäisi KUTSUA APUUN VANHOJEN TAVAROIDEN OSTAJAT. He ilmoittelevat lehdissä päivittäin. On kulttuuririkos panna roskiin edellämainittuja vanhoja tavaroita, erityisesti valokuvia, filmeja, ja negatiiveja. Lisäksi ymmärtämättömät vahingossa voivat heittää pois taideteoksia ja muita kulttuuriaarteita.

Pitäisiköhän aiheesta tehdä johonkin tv-ohjelmaan tietoisku!!!

Tämän blogin suosituimmat