Jenkan tahti

2 X vaihtelua perunaklassikoihin

  • Sinappikermakastike + perunat = herkkulisäke.
    Sinappikermakastike + perunat = herkkulisäke.
  • Välimeren perunasalaatti.
    Välimeren perunasalaatti.

Viime aikoina olen vähän muunnellut perunaisia klassikkolisäkkeitä, mielestäni maistuvin lopputuloksin. Vaihtelu tosiaan virkistää, varsinkin perunaruoissa. 

Kermaperunat maistuvat juhlavamman ruoan lisänä. Itse keksin yhdistää kaksi juhla-aterian suosikkiani: kermaperunat ja pihville tarkoitetun sinappikermakastikkeen.  (Sinapista, kermasta ja konjakkitilkasta valmistettu yksinkertainen kastike on mielestäni pihvin paras ystävä.)

Yhdistelmä toimi mielestäni loistavasti. Sinappikermaperunoiden ja pihvin kanssa ei välttämättä kaipaa erikseen kastiketta lainkaan.

 

Sinappikermaperunat

500 g peruna-sipulisekoitusta (tai suikaleiksi / siivuiksi leikattuja perunoita)

2 dl kuohukermaa

n. 1 rkl (maun mukaan) dijon-sinappia

loraus konjakkia / brandya / tms. (tämän voi jättää poiskin)

suolaa, pippuria ja timjamia

 

Kaada peruna-sipulisekoitus uunivuokaan. Sekoita keskenään loput aineet ja kaada kastike perunoiden sekaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 45–60 minuuttia.

 

Hiljattain kokeilin ensi kertaa myös välimerellistä perunasalaattia. Vaihteeksi oli kiva syödä jotain muuta kuin sitä perinteistä majoneesipohjaista sotkua. Tykkäsin mausta kovasti ja varmasti teen uudelleenkin. Google-katselmuksen päätteeksi omasta reseptistäni tuli tällainen:

 

Välimeren perunasalaatti

1,5 kg uusia perunoita

puoli tölkillistä aurinkokuivattuja tomaatteja 

aurinkokuivattujen tomaattien öljyä tai laadukasta oliiviöljyä

1 sitruunan raastettu kuori ja mehu (maun mukaan‚ aluksi voi laittaa vähemmän ja lisätä tarvittaessa)

1 nippu tuoretta basilikaa

suolaa ja mustapippuria

(oliiveja)

 

Pilko pestyt perunat neljään osaan ja keitä ne. (Kannattaa olla tarkkana, etteivät perunat mene liian kypsiksi. Itselleni kävi niin, ja salaatista tuli hieman mössöistä. Haitta on kuitenkin vain esteettinen.) Valuta perunat ja lisää kaikki muut aineet kuumien perunoiden sekaan. Sekoita.

Ajattelin ensin laittaa sekaan myös oliiveja, mutta lopulta oliivit olivat tarjolla erikseen. Rakastan oliiveja, mutta tämä salaatti toimi niin hyvin itsessään, että en niitä enää joukkoon kaivannut.

Tämä salaatti on mielestäni parhaimmillaan juuri tehtynä, vielä hiukan lämpöisenä.

Miten sinä tuunaisit pottuklassikoita?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Minun sinappikermakastikkeeni on lähes vakiona:

- sinappia (dijon tai kotimainen/omatekoinen konjakkis.)
- seesamöljyä
- teelusikallinen currytahnaa
- luomuruokakermaa tai luomukermaa
- tilkka soijaa (värin vuoksi)
- pippuria
- suolaa

Joskus jos oikein jaksaa, niin aloittaa sinapinsiementen öljykeittämisellä ennen muita aineita.

Toki kastikkeiden olemukseen kuuluu variaatiot. Eilen tein loimulohelle puliukkoversion lempikastikkeestani: 1,5dl maustamatonta jogurttia, 1 sitruuna (+kuoret) ja pari pilaantunutta suolakurkkua. Lisäksi laitoin teelusikallisen dijonia ja tietysti suola+pippuri. Tuli ihan ahvenkastike mieleen, mutta toimi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei meilläkään kermaa pelätä ja timjami onkin käypänen perunan mauste. Joko tuoreella tai kuivatulla timjamilla höystettyä oliiviöljyä voi käyttää uunissa paistettuihin taikka grillattuihin perunan lohkoihin/viipaleisiin, joita voi vähän esikiehauttaakin. Välillä voi käännellä ja maun mukkaa valkosipulia, pippuria ja suolaakin oliiviöljyn joukkoon.

Ja kohta on ilmaisen sesonkilisukkeen aika ellei jossain jo olekin, marinoidut voikukannnuput. Ohjeita löytyypi sillä haulla netistä, voikukannuput mielellään jostain muualta kuin vilkasliikenteisen tien penkereeltä.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Dijon-sinapin jättäisin kyllä pois. En tiedä oikein tarkkaan, kuka sitä oikein arvostaa. Sehän maistuu hirveälle etikalle - ellen nyt ihan väärässä ole. Voitko selittää? Miksi ruokaan pitäisi sotkea hirveän makuista töhnää?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Dijon-sinapin tilalla voi käyttää mitä vain muuta sinappia. Itse tykkään dijonista ruoanlaitossa. Ilman sinappia tuosta reseptistä katoaa juju ihan kokonaan.

Tämän blogin suosituimmat