Jenkan tahti

Kauden herkku: parsa

  • Parsa on hyvää. Risotto on hyvää. Niiden liitto on erittäin hyvää.
    Parsa on hyvää. Risotto on hyvää. Niiden liitto on erittäin hyvää.
  • Kauden herkku: parsa

Parsa on paitsi erittäin hyvää, myös jollain tavalla voimakkaan symbolinen ruoka-aine. Parsanippujen ilmestyminen kauppoihin kertoo, että kevät on tullut!

 

Vihreä parsa on niin hyvää sellaisenaan keitettynä voisulan kanssa, että sen kanssa tulee harvoin kokeiltua uusia ruokalajeja. (Valkoista parsaa en itse niinkään harrasta; siitä tekisin varmastikin sosekeittoa.)

 

Voin kuitenkin lämpimästi suositella parsarisottoa niille, jotka eivät sitä ole vielä kokeilleet.

 

Tämä Helsingin Sanomien resepti toimii hyvin, mutta risoton voi tehdä myös oman reseptin mukaan. Lopuksi risoton joukkoon lisätään muutaman minuutin ajan keitetyt parsapalat. Joissain resepteissä tehdään parsasta pyree, mutta itse en näe tarpeelliseksi parsojen soseutusta.

 

Parsarisotto

4 annosta

 

nippu (500g) vihreää parsaa

8 dl vettä + 2 kasvisliemikuutiota

(1 dl valkoviiniä)

1 sipuli (tai pari salottisipulia)

oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä (arborio)

loraus (maun mukaan) sitruunamehua

kunnon nokare voita

kourallinen raastettua parmesaania (myös esim. pecorino käy)

mustapippuria

(suolaa)

 

Risoton valmistaminen voi kuulostaa hankalalta, mutta ei se ole. Valmistus kyllä vaatii jatkuvaa huomiota noin 20 minuutin ajaksi. Lopputulos on silti vaivan arvoinen.

 

Käsittele parsat: katko puiset tyviosat pois ja kuori tarvittaessa. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Keitä 8 desissä  vettä noin 4 minuuttia tai sen verran, että parsat ovat kypsiä, mutta vielä napakoita ja kauniin vihreitä. Poista parsapalat vedestä ja lisää keitinveteen 2 liemikuutiota.

 

Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipuli. Lisää riisi ja kuullota, kunnes riisi on hieman läpinäkyvää. Ala lisätä kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja sekoita koko ajan, kunnes neste on imeytynyt. Jos käytät valkoviiniä, lisää se ensimmäisenä. Jatka nesteen lisäämistä kauhallinen kerrallaan. Riisi kypsyy noin 20 minuutissa. Siinä saa olla hieman purutuntumaa. Jos kasvisliemi loppuu kesken, jatka vedellä.

 

Sekoita kypsän risoton joukkoon sitruunamehu, juustoraaste, voi ja mustapippuri. Lisää suolaa vasta viimeisenä, jos tarvis. Lisää vielä parsapalat joukkoon, ja risotto on valmis.

 

Risoton kuuluu olla rakenteeltaan melko löysää. Italialaisten mielestä risoton tulee olla "all'onda" eli aaltoilevaa.

 

Eipä muuta kuin hyvää ruokahalua!

 

Miten sinä yleensä nautit parsasi?

 

P.S. Muut kauden herkut löydät täältä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos jenkka hienolta kuullostaa ja sylki nousee jo suuhun.

Mutta! Kun kumppani ei tykkää parsasta, vaikka kirveellä uhkaisi, niin tyytyy vain maiskuttelemaan kanssasi.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kumppanille sitten jotain muuta risoton sekaan ja itselle parsaa? Olisi kovin harmi, jos jäisit paitsi parsanautinnosta :)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Parsaa ei pidä kiehattaa vedessä, koska makuaineet liekenevat siihen, voissa tai öljyssä.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Hmm, tässä kuitenkin parsan keitinvesi käytetään risottoon, joten sinne makuaineet kuitenkin sitten päätyvät :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Laitan parsan mikroaaltouunissa. Kypsyvät hyvin ja ovat maukkaita, hiukan vettä, sokerai ja suolaa. Jos haluaa lisämakua, voi laittaa pekoaniviipaleita peitteksi. Noin 9 minuuttai, ehkä vähempikin riittä, että tulee tanakoita.
Kasvatan parsat itse. Nyt niitä saa kaupoista juurakkoina. Osa parsasta on perintönä tullut äidiltäni. Osa ostojuurista. Niitä on Helsingissä saanut ostaa myös Annalan puutarhan myyjäisistä. Olivat toki 23.5., joten taitaa olla vuosi seuraaviin taimimyyjäisiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos ohjeesta, sillä sopii jatkaa kevätkautta. Väsäsinkin vasta sen klassisen, parsaa ja korvasienimuhennosta, muhennokseen tietty kevätsipulia - korvasienet tosin olivat viimevuotisia kuivattuja, mutta ei se tahtia haitannut.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Valkoinen tankoparsa on helppo kuoria, kun se on niin paksua. Kuhautan ne maustamattomassa vedessä n. 5 min isopohjaisessa kattilassa, kun en ole hankkinut parsakatilaa, jossa ne voisi keittää pystyasennossa.
Sitten valutan vedet pois, voitelen uunuvuoan ja ladon ne riviin. Toisessa kattilassa puhisee kerma ja aurajuusto kökköinä. Kaadan seoksen puolikypsien parsojen päälle ja uuniin noin 200 c noin 30 min., jolloin koko komeus saa pienen rusketuksen. Persiljalilppua päälle ja loput aurajuuston muruista. Juomaksi sopivinta voisi olla riesling. Ehdottomasti vaaleata kokojyväleipää kastikkeen imuroimiseksi. A´vot !

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Tuopas kuulostaakin tosi hyvältä!