Jenkan tahti

1-vuotiskakku

  • Raparperi-valkosuklaakakku.
    Raparperi-valkosuklaakakku.
  • Isin muovailema norsu pitelee 1-vuotiskynttilää.
    Isin muovailema norsu pitelee 1-vuotiskynttilää.
  • Juhlapöytiä koristivat isomummon kirjailemat ja nypläämät pitsipöytäliinat.
    Juhlapöytiä koristivat isomummon kirjailemat ja nypläämät pitsipöytäliinat.
  • Värikäs teema näkyi serveteissä.
    Värikäs teema näkyi serveteissä.
  • Synttärisankari edusti mummonsa tekemässä juhlamekossa sekä lakerikengissä.
    Synttärisankari edusti mummonsa tekemässä juhlamekossa sekä lakerikengissä.

Tyttäremme 1-vuotisjuhlia vietettiin viikonloppuna mukavissa, kesäisissä tunnelmissa. Ajattelin jakaa täällä blogissani synttärikakun ohjeen.

 

En ole todellakaan mikään rutinoitunut täytekakkujen tekijä, mutta tyttären kakku onnistui mielestäni hyvin, vaikka itse sanonkin. Taisi maistua vieraillekin. Kakun lisäksi kahvipöydässä tarjosimme muutamaa erilaista kahvikakkua sekä pikkuleipiä. 

 

Täytteiden ohjeet otin Kinuskikissan nettisivuilta. Pidän siitä, että kakkuun tuli raparperia, jonka sesonki on parhaillaan. Muokkasin täytteen reseptiä hieman ja laitoin raparperin sekaan kiisseliin mansikoita tuoreiden mansikoiden sijaan.

 

Raparperi-valkosuklaakakku

 

Pohja

(ohje täältä)

6 kananmunaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Anoppini mukaan onnistuneen kakkupohjan salaisuus piilee vaahdossa. Se on valmista, kun pintaan piirretty kahdeksikko jää hetkeksi näkyviin.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahtoon. Sekoita varovasti nostellen, älä enää vatkaa. Kaada voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan (irtopohjavuoka käy loistavasti). Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia, tarkkaile kyspymistä.

Tästä tulee passeli kakkupohja vuokaan, jonka halkaisija on 24 cm. Ei lässähtänyt ja oli muutenkin mehevä.

 

Raparperitäyte

500 g (tuoretta) raparperia

n. 250 g (pakastettuja) mansikoita

3,5 dl sokeria

1,5 dl keittolientä

3 rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä veteen sekoitettuna

 

Pese raparperit ja kuori niitä tarvittaessa. Pilko pieniksi. Laita raparperi, mansikat ja sokeri kattilaan. Vettä ei tarvitse lisätä lainkaan. Kuumenna ja keitä seosta muutaman minuutin ajan, kunnes raparperit ja mansikat ovat pehmenneet. Valuta siivilässä, ota liemi talteen.

Laita valutetut raparperit ja mansikat takaisin kattilaan ja lisää 1,5 dl valutetusta liemestä. Käytä loput liemestä kakun kostutukseen. Sekoita suuruste veteen ja kaada kattilaan. Jos käytät perunajauhoa, kiisseli on valmis kun se kerran pulpahtaa. Jos käytät maissitärkkelystä, keitä seosta muutaman minuutin ajan.

(Laitoin itse noin 4 rkl perunajauhoja, mutta kiisselistä tuli liian paksua ja jouduin lisäämään siihen vettä. Arviosin, että 3 rkl perunajauhoja on hyvä määrä, mutta vettä tai valutettua lientä voi tarvittaessa toki lisätä. Joka tapauksessa kiisselin tulee olla paksua, jotta se pysyy hyvin kakun välissä.)

Jäähdytä kiisseli – vaikka jääkaappikylmäksi asti, jos aikaa on. Kylmää kiisseliä on mukavampi levittää.

 

Valkosuklaamousse

4 dl vispikermaa

250 g valkosuklaata

 

Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita suklaa kermavaahtoon. Varmista, että suklaa on sekoittunut tasaisesti kerman sekaan. Voit antaa moussen hieman jähmettyä jääkaapissa, jolloin se pysyy paremmin kakun välissä. Älä enää vatkaa seosta voimakkaasti sen jälkeen, kun se on alkanut jähmettyä. Seos voi muuttua vatkaamisen seurauksena rakeiseksi.

Ohjeesta tulee melko iso annos moussea, mutta itseäni se ei niin haitannut. Eipä ainakaan tarvinnut pelätä, että täyte loppuu kesken. Lopusta moussesta voi vaikka tehdä jälkiruokaa.

 

Leikkaa kakkupohja esimerkiksi kolmeen osaan. Voit koota kakun irtopohjavuokaan, jolloin se pysyy hyvin muodossaan. Kostuta alin kakkupohja raparperiliemellä. Levitä pohjalle kiisseliä ja sen jälkeen valkosuklaamoussea. Jos haluat, voit lisätä tuoreita mansikoita näiden väliin. Täytä muut kerrokset samalla tavalla, kostuta pohjat hyvin.

 

Kakku kannattaa täyttää juhlia edeltävänä päivänä, jotta se ehtii maustua jääkaapissa. Juhlapäivänä kakun voi päällystää esimerkiksi sokerilla maustetulla kermavaahdolla. Meidän kakkuun kului arviolta 5 dl vispikermaa päällystämiseen.

 

Kakun päälle olin visioinut marsipaanista/sokerimassasta tehtävän norsun. Lopulta kävi kuitenkin niin, että perheen isä oli se, joka koristeen muovaili. Hyvä näin, siitä tuli hieno!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Upea kakku - ja päältä kaunis. Resepti vaikuttaa herkulliselta. Noista kiiltävistä metallikuulilta näyttävistä rakeista kannattaisi kuitenkin laittaa kakun tuoeteselosteeseen jokin maininta - ne ovat näet aika kovia ja saattavat halkaista varomattomalta purialta jopa hampaan.

Ihmettelenkin, että miten moisia kovia kuulia saa vapaasti ostaa kauppojen hyllyltä.

Vaikka rohkea olenkin, niin itse en uskaltaisi moisia kuulia kakkuun leipoa.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Itse asiassa nuo ovat pehmeitä kuulia, se ihan lukee purnukassa. Valmistaja lienee huomannut asian ja pehmentänyt koostumusta, sillä itsekin muistelen, että olivat aiemmin tosi kovia.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Tämä on hienoa! En voi muuta kuin onnitella hienosta kakusta. Kakku on päältä kaunis ja resepti antaa ymmärtää, ettei ole silkkoa sisältä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset