Jenkan tahti

Herkulliset voileipäkakut

  • Kinkku-, kala- ja kasviskakkua.
    Kinkku-, kala- ja kasviskakkua.
  • Kalakakku.
    Kalakakku.
  • Etualalla kinkkuvoileipäkakku, taustalla fetakakku.
    Etualalla kinkkuvoileipäkakku, taustalla fetakakku.
  • Nykyään kaupasta saa näinkin aidon näköisiä kertakäyttöhaarukoita. Kiva juttu, ihan eri fiilis kuin niissä ankeissa valkoisissa kertisvälineissä.
    Nykyään kaupasta saa näinkin aidon näköisiä kertakäyttöhaarukoita. Kiva juttu, ihan eri fiilis kuin niissä ankeissa valkoisissa kertisvälineissä.

Kerroin aiemmin tyttären 1-vuotiskakusta, ja nyt ajattelin jakaa myös voileipäkakkujen reseptit. Suolaisina herkkuina tarjosimme 1-vuotisjuhlissa voileipäkakkuja, sillä sekä minä että mieheni tykkäämme niistä kovasti. Voileipäkakku on tosi hyvää, mutta sitä tulee syötyä kovin harvoin.

Tein voileipäkakut pitkulaisiin, kelmulla vuorattuihin leipävuokiin. Tosi kätevää! Kakkujen annetaan olla vuoissa yön yli paino päällään ja juhlapäivänä ne on helppo kumota suoraan tarjoiluastialle ja poistaa kelmu.

 

Simppelit mutta niin toimivat ohjeet tässä:

 

Kinkkuvoileipäkakun täyte:

(muokattu Valion ohjeesta)

300 g palvikinkkua

2 maustekurkkua pieninä kuutioina

1 paprika pieninä kuutioina

1 prk yrttituorejuustoa

1 prk maustamatonta tuorejuustoa

n. 1 rkl sinappia

mustapippuria

 

Lohivoileipäkakun täyte:

(muokattu Valion ohjeesta)

n. 400 g savulohta

n. 0,5 dl kapriksia

tuoretta tilliä

loraus sitruunamehua

1 prk ruohosipulituorejuustoa

1 prk maustamatonta tuorejuustoa

sitruunapippuria

 

Kahteen kakkuun kului 1 paketti isoja vehnäpaahtoleipiä ja 1 paketti isoja ruispaahtoleipiä. Kostutukseen käytin 5 dl kasvislientä. Kokosin kakut vuokiin juhlia edeltävänä päivänä ja annoin niiden maustua painon alla jääkaapissa yön yli.

Päälle laitoin tuorejuuston ja creme fraichen sekoitusta. Päällystykseen taisi kulua 2 purkkia molempia. Voileipäkakkujen koristelussa saa käyttää mielikuvitusta, kuten mieheni teki lohikakkuamme koristellessaan. Tai voi olla tylsä, kuten minä olin kinkkukakun koristelussa. Pääasia kuitenkin on, että voileipäkakun koristelusta tulisi käydä ilmi, mitä täytettä kakussa on.

Näiden lisäksi toinen mummeista toi kasvisruoaksi "suolaista juustokakkua" eli eräänlaista kakkua, jossa oli ruisleipäpohja ja jogurtti-feta-kurkkutäyte. Tosi hyvää sekin! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Heips Jenni,

Missäs päin teikäläiset asustelikaan...kysyn vaan,että voisin kutsua
itseni teille kylään kakulle.Komean ovat näköiset,eikä makuakaan pysty kykeneen epäilemään.Onhan noita muinoin tullut työelämässä tehdyksi joltisiakin määriä kaiken muun ohella,mutta kotosalla on jäänyt vähemälle.
Jospas tekiskin jussiksi tommosta pitkästä aikaa...hyvältä näyttää Jenni hyvältä.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kiitos kiitos :) Ajatuksen tasolla voileipäkakun tekeminen tuntuu aina työläältä, mutta oikeastaan se on aika kivaa näpertelyä. Tosiaan kotona tulee tehtyä harmillisen harvoin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kauniita ovat, joten ihan tässä vesi herahtaa kielelle. Täytyisipä taas kokeilla taitojaan ja muistella vanhoja aikoja:) Tarkoitan, että aikaisemmin monessa kylässä tarjottiin meheviä voileipäkakkuja, mutta jostain kumman syystä ne vaihtuivat pieniin voileipiin - ehkä helpommin syötävinä, muttei välttämättä yhtä herkullisina.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Jäikö jäljelle mitään tähteitä vaikkapa postienakolla tilattaviksi?

Tämän blogin suosituimmat