Jenkan tahti

Puuronjämien uusi elämä!

Tykkään syödä aamuisin vastatehtyä puuroa. Kaurapuuro ja maitoon tehty ohrapuuro ovat suosikkejani. Olen kuitenkin ollut tarkka siitä, että teen puuroa vain tarvittavan määrän, sillä enää myöhemmin eivät könttääntyneet puuronjämät ole houkutelleet.

 

Puuronjämiä voi tietysti käyttää esimerkiksi sämpylätaikinaan, mutta totuuden nimessä on sanottava, että teen aika harvoin sämpylöitä. Nyt olen kuitenkin löytänyt loistavan käyttökohteen eiliselle puurolle: smoothiet! Ihme kun en ole tätä aiemmin tajunnut. Enkä tajunnut sitä nytkään itse, vaan idea tarjoiltiin minulle jossain Ylen näyttämässä tanskalaisessa terveysruokaohjelmassa. 

 

Olen nyt kokeillut lisätä puuroa smoothieen, ja homma toimii loistavasti. Puuro ei juurikaan maistu ainesten seasta, varsinkin kun olen käyttänyt suolatonta puuroa (teen nykyisin koko perheelle yhteisen puuron, ja aikuiset voivat halutessaan maustaa omat annoksensa suolalla). 

 

Olen laittanut smoothieen puuroa (maitoon tehtyä ohrapuuroa), mustikoita, banaania, maustamatonta jogurttia ja maitoa ohennukseksi. Toimii myös ilman banaania. Sokeria tai hunajaa voi hippusen lisätä, jos siltä tuntuu, mutta ainakaan banaanin kanssa en ole sokeria kaivannut. Koen kätevimmäksi tehdä smoothien sauvasekoittimella, vaikka on meillä blenderikin.

 

Tästäkin olen saanut kätevästi aamupalan myös tyttärelle, sillä ennen maidon lisäämistä olen ottanut hänelle annoksen erikseen. (En laita tyttären annokseen maitoa, jotta seos on helpompi lusikoida pieneen suuhun. Itse juon smoothien lasista, joten haluan siitä juoksevampaa.)

 

Mihin te olette käyttäneet puuronjämiä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hei !

Kokeilehan voissa paistettua puuron jämää. Tee kylmästä jäykähköstä massasta letun oloisia "pihvejä", paista ne pannulla. Lisukkeeksi jotain perheen tykkäämää hilloa. A´vot !

PS. Ei lisätty suolakaan olisi pahitteeksi massassa.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kiitos vinkistä! Anoppikin taisi mainita, että paistettu puuro on hyvää. Täytyy kokeilla sitäkin.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Leipätaikinaan puuronjämät käyvät hyvin, myös vanhat leipäkannikat toimivat, näkyvät hauskoina sulkeumina uusleivässä. Isoäitini opetti tämän, kun 40-50-luvuilla oli pulaa.

Puuronjämä käy hyvin myös osaksi lettu- tai pannaritaikinaa.

Koirallekin puuronjämä saattaa maistua, etenkin jos sitä vähän maustaa valkosipulilla.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

... ja ns. leipäpuuro kaikista kuivista kantturoista puolukkahillon kanssa. Mitään ei heitetty roskiksiin ja tämä- nämä ohjeet ovat edelleenkin käyttökelpoisia vähän sovellettuinakin.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

En ole koskaan keittänyt puuroa yli tarpeen, mutta rupesin miettimään. Ylijääneistä puuroista voisi paistaa lettupannussa kakkarat ja niiden päälle voisi vaikkapa laittaa mozzarella-siivuja ja siivujen alle oikeaa salamia - ei mitään muuta kuin oikeaa italialaista. Koko jutskan päälle ja alle sitten juuri paahdetut vaaleat leivät.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Jos puuroa jää runsaasti, siitä voi tehdä uunipuuron laittamalla sen uunivuokaan ja lisäämällä siihen nestettä ja voinokareen päälle. Tämä sopii erityisesti ohra- ja riisipuurolle.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Minua aina kummeksuttaa se, että resepteissä tai kokkiohjelmissa lukee että ripaus suolaa. Mikä on ripaus? Olenko nähnyt unta? Ainakin on sellaisia ohjelmia että ruoka on melkein maustamatta ja sitten "salt och pepper". Nyt nuo ohjelmat ovat onneksi väistyneet, mutta pippurinmaku vielä kirvelee silmiä ihan van katseella seurattuna. Kysyn Sinulta Jenni, että onko sinulla vastaavanlaisia havaintoja meusteita hutiloitvien heittelevien kokkien suhteen.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

On havaintoja. Ruoanlaitossa ei voi aina antaa tarkkoja määriä, koska usein on kyse omista makumieltymyksistä. Monesti itsekin kirjoitan reseptit ylös ilman tarkkoja määriä. Loppujen lopuksi vain maistamalla ja kokeilemalla syntyy sopiva makuyhdistelmä.

Tämän blogin suosituimmat