Jenkan tahti

Kauden herkku: nektariini

  • Nektariinilettuset.
    Nektariinilettuset.
  • Nektariini sopii myös rahkan sekaan.
    Nektariini sopii myös rahkan sekaan.
  • Nektariinia ja homejuustoa broilerin kanssa.
    Nektariinia ja homejuustoa broilerin kanssa.

Olen hulluna nektariineihin (myös persikat ovat hyviä, mutta nektariinit parempia). Oikein kypsä ja mehukas nektariini on mielestäni paras hedelmä.

 

Näin sesonkiaikana kannan nektariineja kotiin jokaiselta kauppareissulta ja syön ne ihan vain sellaisinaan. Nyt olen kuitenkin malttanut kokeilla nektariineja myös ruoanlaitossa.

 

Nektariini on aika monipuolinen lisuke. Sen voi syödä sellaisenaan, uunissa paistettuna tai grillattuna. Tai jopa lettujen seassa:

 

Kaura-nektariinilettuset

 

Nämä ovat englanniksi "griddle cookies" – amerikkalaisten pannukakkujen ja keksien välimuoto, kuvailee reseptin kehittelijä Anna Olson. En tiedä, mitä "griddle cookies" on suomeksi, mutta sanokaamme näitä lettusiksi. Ovat mielestäni lähempänä pannukakkuja kuin keksejä.

 

Näihin lettusiin voisi muuten käyttää eiliset puuronjämät! Puuronjämien käytöstä lisää täällä.

 

Olsonin reseptissä käytetään amerikkalaisia mittoja. Minäkin tein lettuset kuppimitalla, kun sellaisen omistan. Tässä kuitenkin resepti käännettynä meidän mittayksiköillemme:

 

3 dl kuumaa maitoa

3,5 dl kaurahiutaleita

2 kevyesti vatkattua kananmunaa

1 rkl kasviöljyä

n. 1 dl vaahterasiirappia (tai sokeria)

n. 0,5 dl grahamjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

ripaus kanelia

3 nektariinia kuorittuna ja paloiteltuna

1,2 dl mantelilastuja

 

Sekoita kuuma maito kaurahiutaleiden sekaan ja anna turvota sen aikaa, kun kuorit ja pilkot nektariinit.

 

Sekoita munat, öljy ja vaahterasiirappi jäähtyneen kauraseoksen joukkoon. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja kaneli eri astiassa ja lisää jauhoseos taikinaan. Lisää lopuksi nektariinit ja mantelilastut.

 

Nostele kukkurallisia ruokalusikallisia rasvan sekaan paistinpannuun. Paista lettuset keskilämmöllä 2–3 minuuttia per puoli. 

 

Reseptistä sain 20 lettusta.

 

Syksyllä näitä voisi kokeilla omenaversioina. Omena tunnetusti sopii yhteen kauran ja kanelin kanssa!

 

Nektariinirahka

 

4-5 nektariinia

2 dl (vispi)kermaa tai turkkilaista jogurttia

1 prk rahkaa

sokeria maun mukaan

 

Yksinkertainen mutta maukas. Jostain syystä nektariinirahka muistuttaa mangorahkaa.

 

Nektariinia voi toki käyttää myös suolaisiin ruokiin. Minä kokeilin tällä kertaa hieman erilaista broileriruokaa, ja hyvää tuli:

 

Nektariini-homejuustobroileri

 

n. 400 g broilerin rintafileitä

suolaa, pippuria ja paprikajauhetta

2 sipuli tai pari kesäsipulia

1 paprika

3 nektariinia kuorittuna ja paloiteltuna

paprikajauhetta, currya, suolaa, mustapippuria

n. 1 rkl jauhoja

2 dl (ruoka)kermaa + vettä tarvittaessa

50-150 g (maun mukaan) sinihomejuustoa

 

Mausta broilerifileet suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Paista kuumalla pannulla öljy-voiseoksessa pari minuuttia puoleltaan ja siirrä sivuun odottamaan. Vähennä pannun lämpöä ja lisää sipuli ja paprika, kuullota. Jos nektariinit ovat napakoita, lisää myös ne. Jos ne ovat pehmeän kypsiä, voit lisätä ne vasta lopuksi. Mausta kasvisseos ja ripottele jauhot pannulle. Pyörittele hetki ja lisää sitten kerma sekä tarvittaessa vettä. Lisää lopuksi homejuusto ja anna sulaa joukkoon. Lisää broilerit valmiiseen kastikkeeseen ja anna vielä hautua hetken. Tarjoa riisin ja salaatin kanssa.

 

Veikkaan, että nektariini sopisi loistavasti myös perinteiseen currykastikkeeseen. Yleensä lisään siihen ananasta, mutta nektariini voisi sopia sen tilalle. Myös kesäisissä salaateissa, niin lisäke- kuin pääruokatyyppisissäkin on nektariini oiva lisä.

 

Kaikkiin ylläoleviin resepteihin voi toki käyttää nektariinien sijasta persikoita tai talvisin säilykepersikkaa.

 

Lisää kauden herkkuja täällä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Ihan uusi tuo nektariini, L-kaupassa näin littanoita persikoita.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Siis oikeasti? En osannut edes ajatella, että nektariini olisi jollekin uusi hedelmä. Mulle niiiiin vakiokalustoa :)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Katsos kun syön viinirypäleitä, tummia ja vaaleita, ja pari mansikkaa kesässä.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Nuo ruokakuvat ovat kuolaavan ihania.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset