Jenkan tahti

Vauvamuotia: tyttö tummansinisissään

 • Kuva 1/7. Uusin kirpparilöytö: Benettonin paita. Siinä yhdistyvät kaksi tämän hetken innostustani, tummansininen ja raita.
  Kuva 1/7. Uusin kirpparilöytö: Benettonin paita. Siinä yhdistyvät kaksi tämän hetken innostustani, tummansininen ja raita.
 • 2/7. Pojan paitako? Tytärtäni luultiin pojaksi tämä Benettonin käytettynä hankittu paita yllään.
  2/7. Pojan paitako? Tytärtäni luultiin pojaksi tämä Benettonin käytettynä hankittu paita yllään.
 • 3/7. Yksi suosikkivaatteista on H&M:n ihana kukkapaita, joka vielä tässä vaiheessa toimii tunikana.
  3/7. Yksi suosikkivaatteista on H&M:n ihana kukkapaita, joka vielä tässä vaiheessa toimii tunikana.
 • 4/7. Tyttömäinen sydänkuviollinen body Lindexiltä.
  4/7. Tyttömäinen sydänkuviollinen body Lindexiltä.
 • 5/7. Zaran sukkikset ovat olleet ahkerassa käytössä. Lienevätkö tyttöjen vai poikien mallistosta, sitä en tiedä.
  5/7. Zaran sukkikset ovat olleet ahkerassa käytössä. Lienevätkö tyttöjen vai poikien mallistosta, sitä en tiedä.
 • 6/7. Mielestäni tässä on aika unisex asu, mutta pojaksi luultiin. Body Lingon & Blåbär, housut Bogi.
  6/7. Mielestäni tässä on aika unisex asu, mutta pojaksi luultiin. Body Lingon & Blåbär, housut Bogi.
 • 7/7. Ihana lahjaksi saatu muumimekko on vielä hieman reilu, mutta varmasti kovassa käytössä tulevaisuudessa.
  7/7. Ihana lahjaksi saatu muumimekko on vielä hieman reilu, mutta varmasti kovassa käytössä tulevaisuudessa.

Sukupuolirooliasiat ovat korostuneet yllättävän paljon vauvavuoden aikana, erityisesti vaateasioissa. Minua ei haittaa, että lastani luullaan välillä pojaksi, onhan hänellä esimerkiksi Matti Nykäsen männävuosien tukkatyyli. Eikä näistä noin vuoden ikäisistä ota muutenkaan pelkän naamavärkin perusteella selvää.

 

Mutta se ihmetyttää, miten paljon lapsen vaatteiden väri vaikuttaa siihen, ajatellaanko hänen olevan tyttö vai poika. Jos lapsen yllä on tyttömäinen mutta sininen paita, on hän monen silmissä automaattisesti poika. Mummoni mielestä tyttäreni yllä olleet hempeän vaaleanvioletit vaatteet olivat "poikien vaatteita".

 

Itse olen saanut pienen yliannostuksen vaaleanpunaisesta, vaikka siitä ja muutenkin tyttömäisistä vaatteista pidänkin. Vauvavuoden aikana omaksi värisuosikikseni on yllättäen muodostunut tummansininen. En tiedä, mistä se johtuu – en esimerkiksi itse juurikaan käytä tummansinistä. Jotenkin väri kai vain sopii vaaleatukkaiselle tytöllemme, jonka silmät loistavat kirkkaansinisinä.

 

Monet ylläolevissa kuvissa olevista vaatteista ovat mielestäni oikeinkin tyttömäisiä, vaikka ovatkin pääosin tummansinisiä. Pupupaidassa sekä marjabodyssa ja sinisissä housuissa tytärtäni on luultu pojaksi.

 

Valitettavan usein vaatekaupoissa törmää tähän samaan sukupuolirooli-ilmiöön: tytöille harvemmin löytyy tyttömäisesti leikattuja "poikavärisiä" vaatteita. Toisaalta taidan olla konservatiivisempi poikien vaatteiden suhteen: voisin pukea pojalle keltaista, oranssia tai jopa kirkkaan- tai tummanpunaista, mutta vaaleanpunaista hempeillä kuvioilla…siinä voisi tulla raja vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Mikä vika sukupuolirooleissa oikein on? En ymmärrä ollenkaan. On kuitenkin päivänselvää, että sekä naisia että miehiä tarvitaan. Miksei tyttö saisi olla tyttömäinen ja poika poikamainen?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Ei sukupuolirooleissa mitään vikaa sinänsä olekaan, en ole mielestäni sellaista väittänytkään. Joskus vain ihmetyttää, miksi esimerkiksi vaate, joka sopii sekä tytölle että pojalle, pitää välttämättä leimata jommankumman vaatteeksi, niin kuin kaupoissa tunnutaan tekevän.

Ja ihmetyttää se, että tytöille ollaan aina ensimmäisenä tarjoamassa vaaleanpunaista ja pojille vaaleansinistä. Kuten tuossa kirjoitinkin, varmaan luitkin, että vaate voi mielestäni olla tyttömäinen ja jonkun muun kuin vaaleanpunaisen värinen.

Jos tyttäreni esimerkiksi 5-vuotiaana haluaa mielummin leikkiä autoilla kuin nukeilla, pitäisikö siis sinun mielestäsi minun kieltää häneltä autoleikit, koska ne ovat poikamaisia? Koska tyttöjen pitää olla tyttöjä ja poikien poikia?

Liika on liikaa, sukupuolirooleissakin. Se oli se pointti.

Tämän blogin suosituimmat