*

Jenkan tahti

Arkiherkku: Porkkanaraasteen piristys X 3

  • Aasialaisessa porkkanaraasteessa maistuvat cashew-pähkinät ja minttu.
    Aasialaisessa porkkanaraasteessa maistuvat cashew-pähkinät ja minttu.
  • Rakuunainen vinaigrette maustaa ranskalaisen raasteen.
    Rakuunainen vinaigrette maustaa ranskalaisen raasteen.

Porkkanaraaste, tuo arkiruokapöydän vakiovieras. Mielestäni porkkanaraaste on oiva lisuke ja pelastus sellaisina päivinä, kun kaupassa ei ole hetkeen ehtinyt käydä: porkkana säilyy hyvin jääkaapissa ja on raastettuna kuitenkin mehukasta.

 

Yksi haittapuoli siinä kuitenkin on: aika tylsää murkinaahan pelkkä porkkanaraaste on. Koulussa oli usein tarjolla ananaksella piristettyä porkkanaraastetta. Sekin on siis minun mielessäni so last season. Kun asiaa ajattelin, löysin aika monta uutta tapaa piristää perusraastetta. 

 

Nämä reseptit on kehitelty tuota porkkanaraasteen olemusta ajatellen: ainesten voi ajatella löytyvän jo valmiiksi kaapeista, joten näiden takia ei tarvitse kauppaan rynnätä.

 

Salaatinkastikkeista sen verran, että niitä kannattaa maistella ja säädellä aineksia omien makumieltymysten mukaisesti. Ranskalainen vinaigrette kuuluu mielestäni olla hieman liian kirpeää, jolloin se on hyvää salaatin seassa. Aasialaisen kastikkeen teen usein näppituntumalla, joten en uskalla antaa tässä tarkkoja määriä, mutta kastikeaineksia tulee kaikkia suunnilleen saman verran.

 

Italialainen porkkanaraaste

 

noin 6 porkkanaa raasteena

pari kourallista pinjansiemeniä

loraus sitruunamehua

 

Raasta porkkanat. Paahda pinjansiemenet kuivalla, pinnoitetulla pannulla. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

 

Ranskalainen porkkanaraaste

 

6 porkkanaa raasteena

0,5 dl oliiviöljyä

1 tl dijon-sinappia

1,5 rkl valkoviinietikkaa

noin 1 rkl (maun mukaan) tuoretta tai noin 1 tl kuivattua rakuunaa

 

Raasta porkkanat. Sekoita kastikkeen ainekset ja yhdistä porkkanaraasteeseen. Anna hetken aikaa maustua.

 

Aasialainen porkkanaraaste

 

6 porkkanaa raasteena

pari kourallista cashew-pähkinöitä

loraus ruokaöljyä

loraus riisiviinietikkaa

loraus limenmehua

loraus kalakastiketta

ripaus sokeria

tuoretta tai kuivattua chiliä maun mukaan

(tuoretta minttua tai korianteria)

 

Raasta porkkanat. Sekoita kastikkeen ainekset, anna tekeytyä hetken ja sekoita raasteen joukkoon. Viimeistele halutessasi tuoreella mintulla tai korianterilla.

 

Eivätkä ideat tähän lopu. Miksei voisi kokeilla myös esimerkiksi marokkolaiseen tyyliin manteleilla, rusinoilla ja itämaisilla mausteilla höystettyä porkkanaraastetta. Tai tehdä raasteelle coleslaw-kastikkeen. Aika monipuolinen kaveri tuo porkkana!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Porkkanaraaste on ehdoton vakiosa ruokavalikoimassani. Paitsi ,että on hyvän makuista se pitää suolen toiminassa. Se on hyvä rotina vauvan juuri synnyttäneelle.
Minulla kun ei vihanneksia tarjoiltu kouluruokailussa, niin porkkanaraastesta ei ole tullut menneen talven tylsyyksiä.
Suosikkini on porkkanarasteen terästäminen pakastepuolukoilla tai raakasoseella. Kirpeeseen omenarasteeseen sekottaminenkin on hyvä.
vähän sitruunemehua voi pirskauttaa päälle.
Laitan aina pienen lorauksen rypsiöljyä mukaan koska A-vitamiini muodostava karoteeni on rasvaliukoista.
Hyvä mahaa täyttävän kevytaterian saa kun joukkoon laittaa vielä raejuustoa.
Monet siitepöly- ja heinäallegikot eivät voi syödä raakaa porkkanaa.
Sellaiselle verailijalle tarjoan astetta karkeampi porkkanaraaste freesattuna. Rakuuna sopii hyvin mausteeksi.
Kypsytetty porkkana ei kuitenkaan ole raa´n veroinen kuitulähde.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kivoja vinkkejä! Kaikki hapan ja kirpeä tuntuu sopivan porkkanan kanssa mainiosti, joten puolukka ja omena varmasti toimivat.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Pitää vinkata tyttärelleni, joka on porkkanan suurkuluttaja ja saattaisi arvostaa vaihtelua!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Suosikkeihin kuuluu kaali- porkkanaraastesalaatti coleslaw, jonka (netistä haulla coleslaw ohje) kastikkeessa on yleensä majoneesia, Valion ohjeessa näkyy olevan kreikkalaista jugurttia.

Namia, sekä kaali että porkkana edullisia, ja talvikaaliraasteen voi mehukkuuden lisäämiseksi kaulita.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Coleslaw on minunkin suosikkini, ja tuossa blogissa onkin loppupäässä linkki omaan coleslaw-ohjeeseeni. Sen kummemmin en kuitenkaan sitä tähän ottanut mukaan, kun siinä on pääjujuna kuitenkin se kaali :)

Ei se kastike välttämättä vaadi lainkaan majoneesia, turkkilainen / kreikkalainen jogurtti riittää. Tai voi halutessaan laittaa puolet ja puolet.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Pitää paikkansa tuo juttu !

Suurin ongelma porkkanaraasteen tekemiselle on muutama este:

- vaha käsiraastin, jolla saat hieroa porkkanaa kynsiisi saakka
- osta halpa veiviraastin, jossa kaikki on hetkessä valmista
- maista, että porkkana on hyvä ja makea ennen raastamista
- kuori perunaveitsellä pinta pois, koska se estää tummumista
- kaikilla on oma makunsa lisukkeista, makeaa porkkanaa ei tavitse maustaa millään, se on nuorena ja luonnollisimmillaan parhaimmillaan

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Käsiraastimellakin tulee toimeen sinkkutaloudessa. Ongelmana on ettei monessa raastimissa, sähkökäyttöisissäkään, ole sopivaa karkeutta. Käytän astetta hienompaa kuin Jennin kuvassa. Tämä välimuoto hienon ja karkean välillä puuttuu usein. Minä sain Viron reissulla emännältä lahjaksi kuusikulmaisen tukevan raastinraudan, jota olen käyttänyt melkein kymmenen vuotta. Nyt tämä useimmiten käyttämäni sivu rupeaa olemaan vähän tylsistynyt.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset