Jenkan tahti

Taaperomuotia: Ihana PO.P ja pesuvinkki

 • 1/4
  1/4
 • 2/4
  2/4
 • 3/4
  3/4
 • 4/4
  4/4

Tykkään värikkäistä lastenvaatteista, ja nyt on ihan pakko hehkutaa Polarn O. Pyretin ihania kuoseja. Kalliitahan nuo kyseisen merkin vaatteet ovat, mutta onneksi välillä on alennusmyyntejä.

 

Nappasinkin alesta muutaman 86-kokoisen paidan tyttärelle; ne ovat jo nyt käytössä, vaikka hieman vielä reiluja. Ihastuin täysin näiden paitojen kuoseihin ja väreihin. Ihanaa, kun vielä tässä vaiheessa ei tule lapsen kanssa riitaa vaatteista, vaan tyttö käyttää mukisematta äidin valitsemia kuteita :)

 

Kuulin samalla myyjältä pesuvinkin: vaatteet (ainakin PO.P:n vaatteet) kannattaisi pestä pesuohjeen mukaisessa lämpötilassa. Siis jos pesuohjeessa on 60°C, silloin vaatteet nimenomaan kannattaisi pestä 60 asteessa. Kuulemma värit kiinnittyvät silloin parhaiten kankaaseen eivätkä haalistu niin herkästi.

 

Tämä oli ihan uusi asia minulle. Olen aina luullut, että sen parempi, mitä matalammassa lämpötilassa pyykit pesee. Tietysti ympäristön kannalta matalampi lämpötila on parempi, mutta olen aina luullut, että juuri se matalampi lämpötila estäisi värejä haalistumasta.

 

Myyjä sanoi vielä, että erityisen tärkeää olisi, että ainakin se ensimmäinen pesukerta olisi ohjeen mukaisessa lämpötilassa.

 

Vielä en osaa sen kummemmin sanoa PO.P:n vaatteiden tai juuri niiden värien kestävyydestä. Meillä on aiemmin ollut vain muutama käytettynä ostettu merkin vaate. (Ne ovat kyllä olleet oikein hyviä.) Joten testailu alkakoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Minä käytän vapaa-ajalla aika paljon Marimekon Jokapoika-paitoja. Ne suositellaan muistaakseni pestävän 60 asteessa – nyt paitojen PESUMERKINNÖISTÄ ovat kadonneet kaikki merkinnät.

Olen kyllä vähän ihmetellyt, että ainahan se vesi on alle 60-asteista alussa, kun koneen käynnistää. Ohjeen mukaisesti pyykki saa siis aluksi kylmää kylpyä; minulla ei tule pesukoneeseen kuin kylmä vesi ja heti alkaa pyykki pyöriä, kun kone saa hörpättyä hanasta tarpeeksi vettä. Kaikki puuvillapyykit pesen kyllä 60 asteessa ja hyvin on mennyt - ei ole edes mikään vaate värjännyt toistaan, vaikka sisään työnnetty pyykki on ollut aivan yhtä kirjavaa kuin sisään työnnetty pyykki – ilman että yksittäiset vaatekappaleet olisivat vaihtaneet väriä toistensa kanssa.

Villavaatteita minulla ei ole kuin yksi pipo ja parempien päivien varalta pukuja, jotka pesetän pesulassa. Tuo yksi pipo oli lemmikkipiponi, kunnes pipo alkoi kiristää - muut pipot ovat keinokuitua. Tuon mainitsemani villapipon ostin jokin aika sitten Tallinnasta. Siinä on neljä tupsulakkia yhdessä pipossa ja se on (tai oli) oikein hauska. Pesin sen erikseen 30 asteessa, kun Siemens-pesukoneessa luki "Villa" kylmän ja kolmenkymmenen asteen kohdilla. Pipo kutistui kuitenkin kuivuttuaan niin, että päätä kiristi. Minulla ei yleensä pipo kiristä, ja moinen asia harmitti. Pipo on kuitenkin vielä tallessa ja ajattelin joskus kysyä asiatuntijalta, miten pipon voi suurentaa ennalleen - jos voi. Osaatko sinä tai edes joku sanoa neuvoksi jotakin?

Yksi rationalisointivinkki minulla on tarjota vastineeksi: minä pesen kaikki pyykit 60 asteessa ja olen huomannut, että en tarvitse enää pyykkikoria. Tungen kaikki pestävät vaatteet valmiiksi pesukoneeseen sisälle – pesukoneen lasista luukkua pidän auki, jotta pyykki ei homehdu - kunnes sitten pesukone pikkuhiljaa täyttyy. Sitten pesen pyykin. Jää yksi työvaihe väliin; ei tarvitse koukkia pyykkejä pyykkikorista ja laittaa niitä erikseen koneeseen, pyykit kun ovat valmiiksi koneessa:) Näin voi yhden koneellisen osalta säästää aikaa noin 25 sekuntia. Tämä tarkoittaa vuositasolla 21,66 minuutin säästöä henkilötyöajan suhteen (jos pesukone käy kerran viikossa - minulla on 8 kilon aika iso Siemens-pystymallinen kone). Vastaavasti kymmenen vuoden aikana säästyy jopa 3,6 tuntia tarpeettomasta pyykkikorista likavaatteiden köyristelystä, mitä tulee pesukoneen täyttöajasta jos ihmisellä olisi erillinen pyykkikori.

Jos kotitalouksissa analysoitaisiin vastaavalla tavalla ajankäytöllisesti rationalisoitavia kohteita, säästyisi kansakunnan tasolla aikaa niin paljon että voisimme pitää kotitaloustöistä keskimäärin ehkä jopa yhden vapaapäivän vuodessa.

Itse käyttäisin vapaapäivän niin, että kauniina kesäpäivänä hakisin lumilapion pihalle ja laittaisin sen nojaamaan puutarhapöytää vasten, koska silloin ei olisi lunta luotavaksi. Sitten keinuttaisin itseni uneen keinumatossa, joka olisi kiinnitetty kahden puun väliin.

Lopuksi kysyisin itseltäni, että mitä kummaa?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Tietääkseni kutistunutta villavaatetta ei enää suuremmaksi saa, ikävä kyllä. Muut korjatkoon, jos olen väärässä, olisi itsekin kiva tietää tähän joku niksi!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Netistä löytyi niksi: kastele vedessä, johon on sekoitettu hiustenhoitoainetta ja venytä mittoihinsa. - Toisessa luki että kostuta hiustenhoitoaineella, joten sitä saa kaiketi olla vedessä enemmänkin.

En ole kokeillut, mutta ainakaan huopuneeseen ei varmaan auta mikään konsti.

Joitain valmisvillasukkia olen pessyt koneessa ja lingonnutkin, mutta kalliimpaa villavaatetta ei pidä linkoaman jos harkinnan mukaan vaikkapa vanhan koneessa pesee.

Kivoja kuteita teidän neidillä, aikaisemmissakin kuvissa:)

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen Vastaus kommenttiin #3

No heh. Minulla on 1-2 sentin mittainen tukka, kun menen taas parturiin. Hiustenhoitoaineita ei siksi löydy minulta. Hyvä neuvo kuitenkin toivottavasti. Ainakin järkeen käyvältä tuntuu:)

Tämän blogin suosituimmat