Jenkan tahti

Sinikeltainen herätys

 • 1/7. Keittiön verhot. Ikeasta.
  1/7. Keittiön verhot. Ikeasta.
 • 2/7. Ruotsissa tehty pyykinpesukone.
  2/7. Ruotsissa tehty pyykinpesukone.
 • 3/7. Pakastimesta löytyi tuttu merkintä.
  3/7. Pakastimesta löytyi tuttu merkintä.
 • 4/7. Briokin on ruotsalainen.
  4/7. Briokin on ruotsalainen.
 • 5/7. Emmaljungat talvikäytössä.
  5/7. Emmaljungat talvikäytössä.
 • 6/7. Lapsen vaatekaapista.
  6/7. Lapsen vaatekaapista.
 • 7/7. Ruotsalaiset kengät.
  7/7. Ruotsalaiset kengät.

Pitkään lompsin elämässä eteenpäin "partaäijäjogurttia" syöden ja Abbaa kuunnellen, ylläni Stadiumin vihreä takki ja selässäni Fjällrävenin reppu. Ajatus on koko ajan kummitellut jossain takaraivossa, noussut ohimennen esiin keskusteluissa, mutta ikinä en ole oikeasti pysähtynyt ja katsellut ympärilleni. 

 

Ennen kuin nyt.

 

Miten ruotsalaiset ovatkin onnistuneet pikku hiljaa hivuttautumaan elämäni joka kolkkaan? Sehän tiedetään, että ruotsalaiset ovat kaikessa aina parempia kuin suomalaiset (ärsyttävän hyviä), mutta kun oikein aloin ajatuksella listata ruotsalaisia asioita elämässäni, yllätyin silti.

 

- Lienee sanomattakin selvää, että kotini on täynnä Ikeaa. Kalusteista aina keittiön verhoihin ja lapsen hoitoalustaan.

 

- Vaatekaappini (Ikeasta ostettu) on täynnä H&M:n ja Lindexin vaatteita.

 

- Ne vaatteet pestään Ruotsissa valmistetulla Asko-merkkisellä pesukoneella.

 

- Televisiossa tämän hetken lempiohjelmani on Solsidan.

 

- Ensimmäinen omistamani auto oli Saab. (Tosin se oli Suomessa valmistettu.)

 

- Ostin juuri Tretorn-merkkiset kengät. (Oikein hyvät jalassa.)

 

- Lastani kuljetan Emmaljungan (käytettynä ostetuissa) yhdistelmävaunuissa.

 

- Lapsen lelulaatikossa on aika monta Brion lelua. 

 

- Ja vaatehyllyssä Polarn O. Pyretiä, niiden henkkamaukkojen ja lindexien seassa.

 

- Babybjörnin ruokalappu on kovassa käytössä.

 

- Kirjahyllyssä on tietysti Astrid Lindgreniä. Dekkareita en juuri lue, paitsi tietysti Annika Bengtzonin seikkailuja.

 

Eihän se tietysti ole kovin yllättävää sinänsä, että suomalainen omistaa paljon ruotsalaisia tuotteita. Yllättävämpää olisi ehkä, että esimerkiksi intialaisella olisi samanlainen sveduarsenaali arjessaan. 

 

Mutta en silti voi olla miettimättä: miksi valitsen Tretornin kengät, enkä Karhuja? Miksi ostan huonekaluja Ikeasta enkä vaikkapa Vepsäläiseltä? Korostan, että tämä ei ole tietoinen valinta. En tarkoituksella suosi ruotsalaista. Ehkä ennemmin haluaisin suosia suomalaista, mutta…en tiedä. Yleensä se on kai liian kallista. Joskus myös suomalaisen tuotteen laatu tuottaa pettymyksen. Mieheni esimerkiksi osti kalliin Karhun takin, joka hajosi melkein heti. Hän ilmoitti, ettei enää koskaan osta Karhua.

 

On vain pakko ihailla ruotsalaisia. He osaavat tehdä houkuttelevia ja tarpeeksi laadukkaita tuotteita ja myydä ne hyvin. Ja tämä pätee niin tavaroihin kuin kulttuuriinkin.

 

Otetaan nyt esimerkiksi vaikka se Ikea. Kävimme juuri hiljattain läheisessä Ikea-tavaratalossa hankkimassa vaatekaappeja. Ikea alkaa olla (ainakin mammablogipiireissä) tunnettu siitä, että siellä osataan ottaa lapset ja heidän vanhempansa huomioon. On hoitohuonetta, leikkialuetta, leikkipisteitä kaupan käytävillä, vauvanruokaa myynnissä ravintolassa, ja mikä huomionarvoisinta: hoitopöytä myös miesten vessassa. (Miksei näin ole joka paikassa?)

 

Tämä kaikki on ihan hirveän fiksua, koska se palvelee asiakasta, ja vieläpä Ikean todennäköisesti tärkeimpiin kuuluvaa asiakasta: lapsiperheessä elävää aikuista. Puhdasta bisnesajattelua, jossa kaikki voittavat. Lisäksi kaikista näistä lastenhoitopalveluista tiedotettiin hississä. Siis hississä, jota useat lasten kanssa tavarataloon tulevat käyttävät, koska kärryjen kanssa ei mennä liukuportaita.

 

Olipa hississä myös fiksua jälkimarkkinointiakin: "Muista silloin tällöin kiristää huonekalusi ruuveja mukana tulleella avaimella." (Tai jotain sinnepäin.) On järkevää jakaa tällaista tietoa asiakkaalle hänen ollessaan lähdössä pois tavaratalosta sen sijaan, että mainostaisi tavaratalossa myynnissä olevia tuotteita. (Tietysti vaihtoehtoisesti voisi mainostaa yrityksen brändiä jollain tyhjäsisältöisellä julisteella, mutta mielestäni tämä oli fiksumpaa.) Tieto oli olennainen asiakkaan kannalta (eikä muuten koske pelkästään Ikean huonekaluja, vaan olen saanut muistakin kaupoista saman ohjeen) ja hyödyttää myös yritystä, jos tuotepalautuksia tulee näin vähemmän.

 

No, ei tässä nyt ole tarkoitus julistaa mitään Ikea-uskontoa – eivät Ikean tuotteet todellakaan täydellisiä ole. Mutta aika usein ne ovat kohtuuhintaisia ja ihan hyvälaatuisia, ainakin meidän kodissa olevat. Sama pätee ruotsalaisketjujen vaatteisiin: ne kaikkein halvimmat rytkyt eivät kestä, mutta kohtuuhintaiset, hyvännäköiset vaatteet ovat ihan tarpeeksi laadukkaita. Siinähän se resepti onkin.

 

Fjällrävenit, Emmaljungat sun muut vastaavat taas pelaavat eri asialla kuin hinnalla. Niillä on vahva imago ja kieltämättä korkea laatu. Hintakin on sitten sen mukainen. Jostain syystä kuitenkin valitsin esimerkiksi ne Tretornin kengät muiden vastaavantyyppisten joukosta. Ne taisivat olla kaikkein houkuttelevimmat ulkonäöltään.

 

Eettisiä ongelmia tietysti on. Esimerkiksi H&M ja Ikea on aiemmin liitetty lapsityövoiman käyttöön. Tosin sittemmin yhtiöt ovat panostaneet enemmän eettisiin näkökohtiin.

 

Ydinkysymys kuuluu: miksi ruotsalaiset ovat niin hyviä? Tuetaanko Ruotsissa yrittäjyyttä ja / tai kulttuuria paremmin kuin Suomessa? Ovatko ruotsalaiset luovempia? Onko tämä minun oma henkilökohtainen sinikeltainen harhani?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Me ollaan niin hyviä kuin konsanaan ymmärrämme tai uskallamme olla - yhteisten naapureiden ansiosta ja heidän kanssaan. Elämme eurooppalaisessa naapurilähiössä: ainakin Ruotsi, Venäjä, Viro ja Norja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lapsilla oli mm. täyspuisia Jukkalan leluja ja täyspuisia Lundian hyllyjä, Suomessa valmistettuja. Ikea teettää laajemmassa mittakaavassa halvemmmasta materiaalista halvemmissa maissa, siinä kai se oleellinen ero on.

Tämän blogin suosituimmat