Jenkan tahti

Kauden herkku: puolukka

  • Puolukkarahka on klassikko ruokapöydässäni.
    Puolukkarahka on klassikko ruokapöydässäni.
  • Puolukkasurvos maistuu pinaattipannarin kanssa.
    Puolukkasurvos maistuu pinaattipannarin kanssa.
  • Uusi tuttavuus: puolukkakastiketta broilerin kanssa.
    Uusi tuttavuus: puolukkakastiketta broilerin kanssa.

Mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän pidän puolukasta. Sokeria tai jotain makeutustahan se kyllä aina vaatii sekaansa, mutta toisaalta puolukka taipuu todella moneen ruokaan.

 

Puolukkarahkaa on meidän perheessä syöty lapsuudestani lähtien, ja nyt olen toden teolla löytänyt sen uudelleen. Reseptiin tulee kaurahiutaleita – ilmeisesti sen vuoksi rahka on rakenteeltan melkeinpä vaahtoa. Uskoisin, että liivatetta lisäämällä tästä rahkasta saisi myös tehtyä kakun, kun lätkäisisi sen vaikkapa kaurakeksi-rasvaseoksen päälle ja antaisi hyytyä jääkaapissa.

 

Rahka on kuitenkin ihan loistavaa sellaisenaan, ja itse voisin syödä sitä niin aamupalaksi, jälkkäriksi kuin iltapalaksikin.

 

Paras puolukkarahka

 

2 dl kermaa vaahdotettuna

1 prk (250 g) maitorahkaa

1 dl (tai maun mukaan) sokeria (tai vastaava määrä makeutusainetta)

1 dl kaurahiutaleita (tavallisia tai isoja, ei pikakaurahiutaleita!)

n. 1dl (maun mukaan) survottuja puolukoita (jos survoksessa on sokeria, vähennä lisättävän sokerin määrää)

 

Sekoita aineet keskenään.

 

Toinen klassinen puolukkajälkkäri tai -välipala on tietysti vispipuuro. Hyvältähän se maistui tänäkin alkusyksynä. Ohjeen otin täältä.

 

Puolukkasurvos sopii tunnetusti vaikka minkälaisten ruokien seuraksi. Perinteisesti sitä syödään lihapullien tai jauhelihapihvien kanssa. Tykkään myös pinaattiletuista ja puolukkasurvoksesta tai -hillosta. Lettuja helpommin syntyy pinaattipannari.

 

Pinaattipannari

(Reseptin pohja Yhteishyvästä)

 

150 g pakastepinaattia

2 kananmunaa

8 dl maitoa

2 dl grahamjauhoja

3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

hieman valkopippuria

raastettua (tai jauhettua) muskottipähkinää

25 g sulatettua voita

 

Sulata ja valuta neste pakastepinaatista. Sekoita kulhossa munat, maito, jauhot, suola, mausteet, sulatettu rasva ja pinaatti keskenään tasaisesi taikinaksi. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

(Välihuomautuksena kerrottakoon, että mieheni keksi samalla hänen sanoin "yhden parhaimmista makuyhdistelmistä": pinaattipannarin päälle Polar-juustoviipaleita, graavisiikaa ja smetanaa. Itse en tätä maistanut, kun en niin graavikalasta välitä.)

 

Puolukka sopii tuoreen havaintoni mukaan myös broilerin kanssa. En ole koskaan ennen kokeillut tätä makuyhdistelmää. Atrian sivuilta löysin kuitenkin jännän puolukkakastikkeen ohjeen ja tarjosin sitä uunibroilerin kaverina. Oli tosi hyvää! Kastike sopisi varmasti myös punaisen lihan kanssa. "Tätä voisi melkein syödä sellaisenaan", kehui anoppi.

 

Yrttibroileria ja puolukkakastiketta

(neljälle)

 

2 pkt (5 kpl) broilerin koipireisiä

suolaa, pippuria, sitruunamehua, oreganoa, timjamia, rakuunaa, rosmariinia, oliiviöljyä

tummaa riisiä + kanaliemikuutio

Puolukkakastike:

1 prk smetanaa

2–4 rkl sokeroitua puolukkasurvosta tai -hilloa

1 tl balsamiviinietikkaa

1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippurirouhetta

1/2 dl pilkottuja kevätsipulin varsia tai ruohosipulia

 

Tee kanankoipien nahkaan viiltoja ja hiero öljy, sitruunamehu ja mausteet huolellisesti lihaan. Laita koivet paistopusseihin ja anna muhia 200-asteisessa uunissa vähintään tunnin. Keitä riisiä neljälle ja mausta keitinvesi kanaliemikuutiolla. Riisin sekaan voi myös kaataa broilerien maukkaan paistoliemen.

 

Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoa broilerin, riisin ja salaatin kera.

 

Mitkä ovat teidän mieluisimmat puolukkareseptit? Ajattelin kokeilla seuraavaksi puolukalla maustettuja sämpylöitä!

 

Lisää kauden herkkuja täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä

Kiitos kivoista resepteistä!

Minulle puolukka maistuu sellaisenaan (=keitettynä ja makeutettuna) lähes kaikkien ruokien kanssa.
Isäni oli samanlainen.

Taitaa puolukka peitota esim. mansikan vitamiineillaan mennen tullen?

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

En tiedä, mikä marja on terveellisin, eikä sillä kait liene niin väliäkään. Kunhan lappaa ennemin suuhunsa mitä marjoja vain kuin vaikkapa irtokarkkeja ;)

Pakko tunnustaa, että lempparimarjani on kyllä mustikka, vaikka puolukasta tykkäänkin aina vain enemmän vuosi vuodelta.

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä

Joo, lapsillekin marjoja karkkien sijaan.
Paula Heinonen antanut innostavaa esimerkkiä kansalle.
Ootko tutustunut hänen ajatuksiinsa ja ravintovalmennukseensa?

Mun lempparimarja on jostain syystä vadelma: jotenkin hienostunut maku siinä...
Kaikki muutkin kyllä käy, muttei lakka kuitenkaan.

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen Vastaus kommenttiin #4

Ei ainakaan heti soita kellot Paula Heinosen suhteen.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Ripautin puolukkarahkaan ripauksen kanelia. Kokeile sinäkin :)

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

Kuulostaa jännältä, täytyypä kokeilla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Puolukkapöperö on suosikkini. Puolukkoita ruisjauhoja ja sokeria ja bamixilla sekaisin. Puoli litraa puolukoita ja muutama ruokalusikallinen ruisjauhoja. Hyvää. Puolukkahillo pannarinpäällä on ihan parasta herkkua.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Vieläkö kukaan käyttää talkkunajauhoja. Niistä tehtiin aikoinaan pöperöitä, kun olin pieni. Sinä Jenni olet niin kekseliäs, että jätän haasteen: keksi pari talkkunajauhoreseptiä. Toivottavasti perästä kuuluu :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Käytän virolaista talkkunaa "kama". Se on karkeampi kuin suomalainen eikä pöllyää. Kai sitä kotimaistakin käytetään, kun on melken joka kaupassa myynnissä ainaskin tääl Hämees.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitoksia ohjeista, puolukkakastiketta täytyypi kokeilla hirveeseen paistiinkin.

Säilössä on vasta vesipuolukoita: puolukat laakeasuiseen pulloon tai purkkiin, päälle jäähdytettyä keitettyä vettä, kansi kiinni ja kellariin tai jääkaappiin. Kokonaisilla puolukoilla voi koristella vaikka kaalisalaatin ja joulun täytekakun.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kamalan paljon sokeria! Käyttäysin korkeintaan puolet.
Oletko kokeillut makeuttaa hunajalla? Se sopii hyvin puolukoiden kanssa.
Litran pannariin tai lättytaikinaan mull on tapana laittaa vähintään 4 kananmunaa.
Mut kait ne on makuasioi!

Käyttäjän JenniTamminen1 kuva
Jenni Tamminen

No eikö siinä lue, että maun mukaan? Ettei tartte sitten valittaa, että on liian makeaa tai karvasta.

Käytän itsekin vähän vähemmän makeutusta kuin ohjeessa on. Tai fiiliksen mukaan.

Aina kannattaa maistella tekemäänsä ruokaa ja säätää mausteita oman maun mukaan. Tämän pitäisi olla sanomattakin selvää.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Oikein! Ruuanlaittajan tarvitsee luottaa makuunsa, kunhan suolaa ei käytä juuri lainkaan tai ainakaan liikaa. Sitä on helppo syöjän lisätä jos haluaa, mutta poistamaan ei suolaa ruuasta pysty. Sappirakkohan siinä kai halkeaa, jos suolaa on liikaa.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset