Jenkan tahti

Lihapullat ja joka paikan kastike

  • Taaperon lihapullat ennen uunia...
    Taaperon lihapullat ennen uunia...
  • ...ja uunin jälkeen.
    ...ja uunin jälkeen.
  • Joka paikan tomaattikastike.
    Joka paikan tomaattikastike.

Tämän syksyn projektiksi olen suunnitellut sellaista, että tyttö (1v 3kk) oppisi edes joten kuten syömään itse. Mitään tarkkaa aikataulua tai tavoitteita ei ole, vaan tyttö opetelkoon oman innostuksensa ja tahtinsa mukaan. 

 

Innostusta kyllä tuntuu olevan: lyyli on taas pitkän tauon jälkeen halukas lappamaan ruokaa itse suuhunsa lusikalla, ja vielä aika hyvällä menestyksellä. Aiemmin vielä vauvana oli vaihe, jolloin hänellä piti aina syödessä olla oma lusikka kädessä, mutta itse syömisestä ei tullut vielä mitään. Tämä vaihe oli siis hetken tauolla viime kuukausien aikana, mutta on nyt tullut takaisin. 

 

Nyt ensikokeilut ovat olleet lupaavia: ruoka menee aika nätisti suuhun asti, eikä sotkuakaan ihme kyllä tule hirveän paljon. Lyylillä on ilmeisesti menossa joku tehosyöntikausi, kun nälkä on koko ajan. Ehkä senkin vuoksi ruoalla leikkiminen ei niin hirveästi juuri tällä hetkellä kiinnosta, ja tärkeämpää hänelle on saada lusikallinen suuhun kuin heittää se seinään.

 

Samalla ajattelin yrittää tuoda myös sormiruokailua jälleen mukaan lounaalle ja päivälliselle. Tytär on kyllä sormiruokailut jo pitkään, mutta se on lähinnä rajoittunut välipalahetkiin tai siihen, että aikuisten syödessä hän syö sormin jotain samaa, mitä aikuisillakin on lautasillaan.

 

Kokonaisuudessaan tyttö on kuitenkin syönyt enemmän soseita kuin sormiruokaa. Nyt tein hänelle lihapullia (Vauva-lehden reseptistä innostuneena), jotka ovat siitä tosi käteviä, että soveltuvat kumpaankin ruokailutyyliin: lihapullia on helppo napostella käsin, tai niitä voi muussata haarukalla muutaman ruoan sekaan. Meillä siis suositaan molempia tapoja vaihtelevasti. 

 

Nämä lihapullat sopivat pienemmällekin vauvalle. Mausteita voi vähentää tai vaihdella mielensä ja vauvan makumieltymysten mukaan.

 

Vauvan ja taaperon lihapullat

n. 35–40 kpl, riippuen pullien koosta

 

1 dl vettä

0,5 dl korppujauhoja

(kuivattua oreganoa, mustapippuria)

1 kananmuna

nippu tuoretta lehtipersiljaa silputtuna

400 g naudan paistijauhelihaa

loraus öljyä

 

Laita korppujauhot veteen turpoamaan noin 5 minuutiksi. Lisää muut aineet ja sekoita käsin tasaiseksi massaksi. Pyörittele kostutetuin käsin pieniä pullia leivinpaperin päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

 

Lihapullataikinaan saa vaihtelua käyttämällä erilaisia yrttejä ja lisäämällä sekaan yhden pannulla kuullotetun sipulin tai vähän valkosipulia.

 

 

Lihapullien kaveriksi tein varsinaisen joka paikan kastikkeen. Tomaatti-kasviskastike sopii esimerkiksi bolognesen pohjaksi (käytännössä se on bolognese ilman lihaa), pizzan päälle, lasagnelevyjen väliin, sellaisenaan pastan kanssa, miksei kanan tai kalan seuraksi tai vaikka tomaattikeitoksi. Suolan voi jättää pois ja maustaa aikuisten annokset erikseen. Kastiketta kannattaa tehdä iso satsi ja laittaa osa pakkaseen. Kun seuraavan kerran alkaa tehdä vaikka sitä bolognesea, ei tarvitse kuin ruskistaa jauhelihaa ja lisätä sen joukkoon sulanut kastike.

 

Reseptin ainemäärät ovat suuntaa antavia; kastikkeesta voi tehdä paksumpaa tai löysempää omien mieltymysten mukaan ja kasvisten määrää voi säädellä. Valkosipulia voi halutessaan lisätä. Jos on tiukka tilanne, porkkanan ja sellerin voi jättää pois, mutta sipuli mielestäni kuuluu tähän kastikkeeseen.

 

Joka paikan kastike

 

loraus oliiviöljyä

1 iso sipuli silputtuna

3 porkkanaa raasteena tai pieninä kuutioina

3 sellerinvartta pienittynä (myös juuriselleri käy)

mustapippuria, oreganoa, ripaus sokeria, (suolaa)

kunnon loraus balsamicoa

2 tölkkiä tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia (myös tuoreita, kaltattuja tomaatteja voi käyttää)

 

Kuullota sipuli öljyssä. Lisää kasvikset ja kuullota. Lisää mausteet ja loraus balsamicoa, anna kiehua kasaan hetken. Lisää tomaattimurska ja tarvittaessa vettä (lisää loraus vettä tomaattimurskatölkkiin, "huuhtele" ja lisää kastikkeen sekaan, niin saat viimeisetkin tomaatinrippeet mukaan). Anna porista hiljalleen vähintään 20 minuuttia.

 

 

Kun miettii, mikä on yleensä lasten lempiruokaa, ensimmäisenä tulevat mieleen lihapullat ja spaghetti jauhelihakastikkeen kera. Ja kun vielä vähän miettii, niin taitavat nuo samat olla vielä aikuisenakin lempiruokien joukossa. Loistava valinta koko perheen aterialle. (Aikuisille voi tehdä oman satsin maustetumpia lihapullia.) Välillä voisi tehdä lihapullat broilerin jauhelihasta ja tarjota lisänä riisiä ja currykastiketta.

 

Meidän tytär tuntuu tykkäävän kovasti myös kalasta, joten ehkäpä jatkamme tästä jonkinlaisten lohi- tai seitipihvien kanssa. Tai ehkäpä hänelle voisi antaa ihan kaupan kalapuikonkin mutusteltavaksi. Kalan kanssa suunnittelen tarjoavani peruna–juuresmuusia, niin tyttö saa tarpeellisen kasvisannoksensa muusin seassa. Muusi on varmaan myös rakenteeltaan sopivaa itse syömisen opetteluun, sillä se ei ole kovin valuvaa. Siinäpä muuten toinen hyvältä kuulostava koko perheen ruoka!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tuohon herkkusuullakaan, vaikka aikuisenkaan makuun ei ole lisättävää- Hyvää ! Paitsi "sal un poco" !

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Varmasti hyvää kyllä, ja "Suolan voi jättää pois", siitä olen tasan samaa mieltä, vaikkakaan viimeisimpien tutkimusten mukaan - :-D ;-)
Itse en yleensä käytä ruokaa valmistaessani suolaa lainkaan, enkä voita.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset